WD Black SN750 review


In de afgelopen dagen hebben we enkele tientallen SSDs hertest. Sinds onze laatste massatest zijn de nodige hardware fixes en Windows updates uitgekomen, dus hoog tijd om wat bestaande SSDs opnieuw door de molen te halen en meteen wat nieuwe SSDs aan het assortiment toe te voegen.

De WD Black uit 2018 stond al in de lijst, en wordt nu vergezeld door de 2019 versie die begin dit jaar uit kwam: de SN750. We gaan kijken hoe die SSD er eind 2019 voor staat.


Design


Het lijkt een secundair puntje, maar ik hou er wel van dat de ervaring begint met een strak doosje, en belangrijker: een lekker strak ogende SSD. Een zwart PCB past nu eenmaal beter bij de veelal windowed cases die wij hier gebruiken.



Ook fijn is dat al het geheugen aan de bovenkant zit. Heb je een moederbord met heatsink dan raakt die dus alle chips aan. Niet dat dat nodig is, van oververhitting is geen sprake. WD verkoopt ook een model met heatsink, maar daar betaal je vooralsnog veel meer voor zonder dat dat echt wat toevoegt (uitgezonderd echt slechte airflow cases).

WD maakt gebruik van hun eigen controller waar ze verder weinig over loslaten. Wel weten we dat ze Sandisk TLC NAND gebruiken (WD is eigenaar van Sandisk), en dat de SN750 zowel DRAM cache heeft als SLC caching toepast. Op zich is dat de basis van een prima high-end SSD. Let wel op: hardware encryptie lijkt geen prioriteit te zijn voor WD.

Specificaties



Software


Praktisch elke SSD komt wel met een softwarepakket voor wat basisfuncties zoals firmware updates, performance tests en wat gezondheidsinformatie. Samsung heeft nog altijd het meest gepolijste softwarepakket plus het voordeel van een geheel eigen driver, maar WD doet het beter dan de meeste anderen door een aardig dashboard neer te zetten met wat handige functies. Zo zit de Windows Policy om write-cache buffer fushing uit te schakelen direct in het dashboard, en dat is een functie die je echt aan wilt vinken en menig NVMe SSD uit de doos nekt (omdat Windows dat zelf niet doet).



Mogelijk valt de gaming mode slider je op, die voorkomt dat de SSD in diepere slaapstanden valt. In de praktijk lijkt het echter geen pepernoot uit te maken, het beinvloed zowel onze benchmarks als de praktijkervaring niet. Maar goed, het kan ook geen kwaad.

Waar testen we op?


Een SSD testen is een complex onderwerp, zeker een complexe test applicatie als Iometer geeft als snel een bulk data waar je u tegen zegt. Toch hoeft een keuze maken voor jou, de consument, helemaal niet belangrijk te zijn. Daarom richten we ons in het prestatie hoofdstuk op een klein deel van de resultaten, maar wel drie hele heldere delen: 1) Hoe snel kan je grote hoeveelheden data overzetten. 2) Hoe gaat de SSD om met een groot aantal piepkleine blokken. 3) Hoe gaat de SSD om met een typische gemengde workload die je van een consument mag verwachten: beetje gamen, beetje foto werk, beetje all-round use. Hapklare brokken dus.

Vervolgens testen we wel op performance consistentie en draaien we een zware stress test om mogelijke warmteproblemen op te zoeken, maar die data gebruiken we enkel wanneer het relevant is voor het product en de doelgroep.

Prestaties


Kijken we naar die core resultaten dan vallen twee dingen op. Het eerste is dat de SN750 en zijn voorganger redelijk consequent vergelijkbaar presteren. Het tweede is dat ze beide weliswaar een goede prestatie neerzetten, maar dat enkele jongere NVMe drives wat hoger in de lijst staan. Praktisch ontloopt het elkaar niet veel, dus het lijkt vooral zaak voor WD om te zorgen dat de prijs net wat scherper is.








Prijs


Net als bij de Seagate drives gaat het wat die scherpe prijs betreft mis met de WD Black SN750. De 1TB versie kost je ca 200 euro, terwijl prestatietechnisch vergelijkbare alternatieven zoals de Corsair MP510 of Kingston A2000 voor ca 130 euro te koop zijn. De Samsung 970 EVO Plus is gemiddeld op elk front iets sterker, en kost grofweg even veel of zelfs iets minder; dat is niet concurrerend genoeg. De WD SN750 is bij onze oosterburen een stuk goedkoper, 165 euro gaat een eind in de goede richting, maar ook dat is simpelweg niet genoeg.







Conclusie


Dat de WD Black SN750 bijna een jaartje oud is merken we wel. Niet dat het een slechte SSD is, in tegendeel: het is een dik prima NVMe SSD zelfs. Maar enkele jongere alternatieven staan er gemiddeld nog net boven in de lijst en zijn zo in elk geval op papier wat sneller (of je er wat van merkt is dus een andere discussie). Het is een high-end SSD, maar hij staat zeker niet alleen.

Op zich is dat totaal geen schande en blijft ook deze SSD een reëele optie als je een rappe SSD zoekt voor je high-end game pc, foto of video editting station of zelfs workstation zolang … en ja dit is het argument dat je de komende dagen in praktisch elke SSD review gaat lezen… de prijs dan maar concurrerend is.

En op moment van schrijven is dat simpelweg niet het geval bij WD: je hebt betere opties voor minder, of vergelijkbare opties voor veel minder geld. 205 euro voor de 1TB WD, of 165 bij Amazon, ten opzichte van 130 voor een A2000 of MP510 is pittig. WD heeft ook geen argumenten in huis om ons te overtuigen dat meer betalen voor de SN750 slim is, tot zover anderen dat wel hebben wederom terzijde. Het is nu dus aan WD om te zorgen dat deze inhoudelijk verder prima SSD, mits je geen hardware encryptie zoekt, direct op prijs gaat concurreren met o.a. die MP510 en A2000. Als ze dat voor elkaar weten te krijgen wil je deze prima overwegen voor je volgende high-end build of upgrade.

Interesse? De WD Black SN750 is momenteel het voordeligste bij onze oosterburen (Amazon.de)


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.