WD My Passport (v3) SSD review


De WD My Passport SSD serie was, enkele jaren terug, een beetje het vergeten kindje nadat WD Sandisk had overgenomen. Maar met de v2 trokken ze bij, en met de nieuwste v3 willen ze de WD-branded externe opslag ook weer aan de top zien. We gaan kijken of dat is gelukt!


De Basis


De nieuwe WD ziet er best leuk uit. Hij is plastic en dus niet de meest fancy SSD, maar het is niet het soort plastic dat al krast wanneer je er scheef naar kijkt. Het houdt hem ook lekker licht; 46 gram merk je nauwelijks in je broekzak. Met 100 bij 55 bij 9mm is hij ook extreem compact. Zoals alle andere SSDs kan je hem zowel via USB-A als USB-C aansluiten.SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien, dat gaat ook voor externe SSDs op. Elke SSD door gaat door een flinke hoeveelheid aan tests, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten. In deze geschreven reviews vindt je een deel van de relevante resultaten terug. In de videos, later dit kwartaal, vindt je een grotere hoeveelheid.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende twee suites:

– Data: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en eventuele cache opties en minder het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een SSD zoekt om wat lichte bestanden of applicaties vanaf te openen

– Full: Dit is een langere, complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive of bij intensief gebruik de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers moet je deze test dus zwaarder wegen.

De resultaten waren als volgt. Quick:


WD heeft duidelijk hun best gedaan, de My Passport pakt een tweede plek in deze grafiek wat Gen2 drives betreft, met enkel wat Gen2x2 drives erboven.

Full:


In de intensievere test neemt hij het stokje van de Crucial X8 zelfs over en is het de snelste Gen2 sSD in de grafiek.

Maximale snelheden


Externe SSDs gebruik je niet alleen als actieve opslag, maar vaak ook om snel data over en weer te zetten. Hier zien we de maximale overdracht snelheden met 32 GB aan Data.Hier zien we goed het verschil tussen USB Gen 3.2 Gen2x2, Gen2, en Gen1 SSDs.

En hier de tijd die de SSD nodig heeft om 100 GB te lezen of te schrijven:In het lezen is het verschil tussen de meeste Gen2 modellen klein, in het wegschrijven valt de WD drive echter iets verder terug; ca 30 seconden op 2 minuten zoals bij de snelste Gen2 SSDs is toch wel significant.Conclusie


WD had eigenlijk wat goed te maken, de eerste generatie My Passport SSDs waren namelijk verre van snel. Met de v3 zijn ze echter helemaal bij de tijd. Hij ziet er leuk uit, weegt niet veel, komt in de meeste tests goed mee, en is één van de betere USB 3.2 Gen2 drives wanneer je vooral een SSD zoekt om live vanaf te werken. Koop je er één vooral voor file transfers heb je dus wat snellere opties.

Het enige wat momenteel een issue is is de hoge prijs, maar we kunnen dat door de vingers zien omdat WD deze drive pas net uit heeft gebracht; prijzen dalen op termijn. Maar de huidige 175 euro voor 1 TB is lastig te verdedigen wanneer een Crucial X8 bijvoorbeeld voor 125 euro over de toonbank gaat. De WD is goed, maar geen enkele SSD is zo goed dat je er zo veel meer voor wilt betalen. Maar, in de veronderstelling dat je deze straks voor daadwerkelijk concurrerende prijzen vindt is het een prima SSDtje.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.