WD RED SA500 Review


Denk je aan een NAS, dan denk je al snel aan WD Red harde schijven. En in navolging van hun populaire NAS HDD line-up komen ze nu met WD RED SSDs, de SA500. Verkrijgbaar in 2.5” tot 4TB, en in m.2 formaat tot 2TB. We kijken naar wat dit een NAS SSD maakt, en hoe de prestaties uitpakken.


Uitpakken en Design


De WD SA500 komt snel bekend voor, het is net een WD Blue SSD maar dan met een rode sticker erop. Van de uitstraling moet hij het niet hebben in elk geval, maar daar zie je in een NAS toch niets van.



Van binnen zetten de gelijkenissen echter door. Dezelfde ‘tired and tested’ Marvell 88SS1074 Controller, wat DDR3 cache, en SanDisk (eigendom van WD) 64 laags TLC NAND. Prima, maar ware het niet voor de WD Red sticker had ik niet aan ‘NAS Drive’ gedacht.


Pas bij de specificaties zien we een verschil met mainstream SSDs: de endurance rating van de 1TB versie is met 600TBW een stuk hoger dan de WD Blue (400TBW), en de Mean Time Between Failures ligt op 2 miljoen uur in plaats van 1,75 miljoen. Hoger dan de consumer lijn van WD dus, maar we moeten ook opmerken dat bijvoorbeeld de Samsung 860 EVO ook een endurance rating heeft van 600 TBW. Ook de garantie van 5 jaar is iets positiefs, maar ook niet uitzonderlijk voor een SSD. Wel heeft de SSD relatief veel ruimte overprovisioned, wat goed is voor long-term use, maar wederom niet iets wat elders ook niet te vinden is als je zoekt.



Prestaties


We kijken bij SSDs naar naar de drie primaire real-world prestaties:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en games (samengevat in PC Mark 8)







Ter referentie laat ik NVMe drives er ook in staan, maar we kijken uiteraard naar of en hoe de SSD zich staande houdt in het SATA segment.

De WD Red SA500 heeft geen uitzonderlijke sequentiele prestaties, maar 500 of 550 MB/s maakt niet veel uit, zeker wanneer je netwerk en NAS toch beperkt zijn tot ~100MB/s (Gigabit). In de andere grafieken is de SA500 redelijk middle-of-the-pack. 4K Reads zijn wel prima, en daar moet je het toch vaak van hebben met een NAS: kleine blokken data uitlezen.


Conclusie


De WD Red SA500 testen levert eigenlijk even veel vragen op als antwoorden. Op papier en in de praktijk is het een prima SSD met prima SATA prestaties; veel sneller dan een HDD, ruim voldoende voor vrijwel elke vorm van NAS gebruik, en vooral de veelal cruciale 4K read speeds zijn erg goed: niks-mis-mee SSD dus. Maar wat maakt dit nu echt een NAS SSD? Seagate’s Ironwolf wijkt af van de consumenten norm met praktisch enterprise level onderdelen en extreme duurzaamheidsratings, maar de WD Red lijkt meer een consumer drive met een kleine spec bump wat betreft levensduur cq duurzaamheid.

En dan wordt het wikken en wegen. Zo is de bescheiden levensduur bump eigenlijk ruim voldoende, 600 TBW en 2 miljoen uur komt voor een typische NAS users aan op minimaal tientallen jaren, dus in hoeverre is de veel hogere meerprijs van de Ironwolf nu echt te verdedigen? De WD Red kost je in elk geval nauwelijks meer dan een consumenten SSD. Maar tegelijkertijd kosten de top end consumenten SATA drives zoals de Samsung 860 EVO even veel, en die hebben weer vergelijkbare specs en vergelijkbare duurzaamheids ratings.

En nog een lastige afweging: zou je van (bijvoorbeeld) een WD Blue SSD ook niet verwachten dat ze jaren mee gaan als je ze 24 uur per dag in gaat zetten? Iedereen die tot dusver extreme SSD tests heeft gedaan kwam tot de conclusie dat zelfs mid-range consumer drives hun TBW values ruim voorbij schieten en zonder moeite jaren non-stop draaien. WD geeft aan dat deze Red SSDs speciaal ontworpen zijn voor 24/7 gebruik, maar objectief kunnen we niets zien of doen om die stelling echt te bevestigen (of te ontkrachten).

Uiteindelijk is de enige conclusie waar ik tot kan komen dat het om een stukje vertrouwen gaat, net als dat ik -en menig ander- toch liever een WD Red HDD in een NAS zet dan een WD Green. Het laatste wat je wilt in je NAS is een dode drive, dus misschien de fabrikant dan toch maar op de blauwe.. of diep rode ogen geloven dat de kans op storingen hier toch net wat kleiner is, al is het maar door firmware optimalisaties. Ik zou die keuze dan toch in het voordeel van een drive als deze laten vallen. Mocht je overigens nog twijfelen over een SSD in je NAS in zijn algemeenheid: dat hoeft niet. Want theoretische discussies over duurzaamheid versus andere SSDs terzijde, ze zijn in de regel duurzamer dan HDDs, en wat snelheid, zeker gevoelssnelheid in iets als video editten, geluidsproductie en stroomverbruik betreft is deze SSD echt een enorme stap vooruit op welke HDD dan ook.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.