Iemand vroeg mij een tijdje terug eens te kijken naar zijn “Party Box”. Dat klonk natuurlijk best spannend, al moest ik heel even met mijn ogen knipperen om zeker te zijn dat ik niet op ontoepasselijke wijze werd aangesproken over iets heel anders. Het ging (gelukkig) toch echt om een stukje hardware, maar het bleek wel een heel ander product dan waar ik normaliter reviews van maak. De Party Box is namelijk een gigantische bluetooth speaker met een rij-mechanisme en een microfoon om lekker mee te blèren of karaoke mee te zingen. Nou, daar zeg ik geen nee tegen.

Op dit moment heeft Intertoys de Party Box op voorraad voor 169,– inclusief bezorgen. Hoewel ik niet alle details weet heb ik mij wel laten vertellen dat in ieder geval BCC.nl ze op zeer korte termijn gaat verkopen. Of dat gevolgen heeft voor de prijs weet ik overigens niet.


De specificaties van Wonky Monkey! (Die naam alleen al hè)


Helaas weinig echte specificaties wat de speakers zelf betreft. Wel een duidelijk overzicht van de mogelijkheden, en de afmetingen en het gewicht geven een goede indicatie dat dit een flink ding is.


Maar goed, enkele dagen na dat gesprek kwam ik thuis van mijn werk en stootte ik mijn tenen tegen een flink grote en erg zware doos in de gang: De Party Box was binnen! Gezien het echt een product is welke kopers die fysieke winkels bezoeken moet aanspreken zijn de afmetingen best een puntje om rekening mee te houden. Ik zou dan ook zeker aanraden om van de gratis bezorging gebruik te maken. Scheelt weer slepen met zo’n giga doos. Als eerste viel mijn oog op het merk, “Wonky Monkey”, was dat niet het merk achter o.a. die selfie-sticks? Precies ja.


Naast een flinke speaker krijg je een (bedrade) microfoon in de verpakking, een kabel om apparaten met een standaard 3.5mm aansluiting te verbinden, en een standaard voedingskabel van o.a. computers en monitoren om je Party Box mee op te laden. Korte handleiding is leuk maar in gebruik eigenlijk niet nodig.
De Party Box zelf is een flinke kast, al valt het gewicht gelukkig mee als je van plan bent hem veel heen en weer te slepen. Het gros is van zwart plastic gemaakt wat prima stevig aanvoelt; het moet tenslotte een flinke speaker huisvesten. Op de hoeken zitten gebogen stalen plaatjes wat in de praktijk erg goed van pas bleek te komen.
De Party Box is duidelijk gemaakt om mobiel te zijn. Aan de zijkanten zitten handvaten, en aan de achterkant zien we een uitschuifbaar handvat waarmee je in combinatie met de wieltjes de box aardig kan rollen. Ook dit geheel maakt allemaal een prima indruk, uiteraard kan je voor dit geld geen extreme luxe verwachten, maar het geeft mij niet het gevoel dat dit op korte termijn de geest zal geven. De wieltjes zijn wel wat klein, wat op harde oppervlakken geen issue is, maar het is duidelijk geen off-roader.


Aan de bovenkant vinden we alle knoppen (met uitzondering van de grote aan/uit switch achterop). Het meeste spreekt eigenlijk voor zich al is een Nederlandstalige handleiding aanwezig. Aan de linker kant zien we de Bluetooth connect knop, de USB aansluiting om je telefoon of tablet op te laden en een line-out om het geluid van een verbonden apparaat door te sturen naar een ander apparaat. Rechts daarvan zitten drie draaiknoppen om hoge-/mid- en lage tonen aan te passen, en daarnaast zien we de batterijindicator en de primaire volumeknop. Daar weer naast zitten totaal drie inputs. Hoewel er microfoon bij staat staat niets je in de weg om andere apparaten aan te sluiten.
Deze knoppen zitten in een keurig stalen laatje verwerkt. Ook dit laat een keurige indruk achter. Uiteraard is 170 euro een aardig bedrag en dat schept verwachtingen, maar je krijgt er ook wel een groot en veelzijdig product voor. Niets voelt in elk geval kwetsbaar aan, en onze kleine van twee is er al regelmatig mee tegen van alles en nogwat aangelopen zonder schade aan de Box zelf (of de meubels gelukkig). Mits je er niet helemaal mee gaat gooien maak ik mij weinig zorgen.

Enkel de bovenzijde nog even laten zien, daar zit namelijk een gleuf om een tablet in te zetten. Het idee is dat je een karaoke video speelt (kan bijvoorbeeld ‘gewoon’ op Youtube) om dan mee te blèren. Hoewel ik slechts één tablet in de buurt heb staat deze Kobo Aura HD keurig stevig in deze stand.
De Party Box gebruiken is een kwestie van een apparaat koppelen en gaan. Als je hem aan zet gaat hij direct in de bluetooth pairing mode, en kan je op je telefoon of tablet de verbinding direct maken. Dit werkt niet anders dan elke andere bluetooth speaker. Het is een mooie bonus dat je je apparaat ook via de USB aansluiting op kan laden. Tevens kan je enkele bekabelde inputs aansluiten. Inputs kunnen gelijktijdig worden gebruikt uiteraard zodat je lekker mee kan zingen met de muziek van je karaoke show, en het volume kan individueel worden aangepast. Volume van je telefoon of tablet gaat via het apparaat zelf (en via de master volume knop), de bekabelde aansluitingen hebben hun eigen knopje.

Nu kan ik een heel verhaal tikken over hoe leuk het allemaal wel niet kan zijn, maar de kracht zit hem voor mij in de veelzijdigheid. Als ik mensen over dit product spreek vind bijna iedereen wel een leuk doeleinde die ik vooraf totaal niet had kunnen inbeelden. Lekker je team aanmoedigen langs de zijlijn (iemand had het zelfs over gebruik in de kleedkamer), handig tijdens feestjes wat extra volume aan de spreker te geven, of zoals wij thuis gewoon lekker spelen met de kleine. En laten we maar zeggen dat de kleine er echt he-le-maal weg van is. Lekker zingen in de microfoon die gelukkig ook nog best aardig klinkt, of (gezien de leeftijd he) gewoon leuke/rare geluidjes maken is ook een leuke invulling van de zaterdag ochtend. De microfoon pakt geluid van ‘recht boven’ uitstekend op, ook op wat langere afstand (tientallen centimeters), terwijl geluid onder een hoek praktisch volledig wordt gefilterd. Er valt echt goed van te genieten en het filteren van ruis gaat ook best goed. Zware uit-adem in de nasleep van zang pakt hij wel een beetje op, maar als je echt semi-pro wilt gaan zingen kan je een luxere microfoon koppelen. Voor de hele vroege ochtenden is het (voor de buren) een zegen dat de microfoon ook een mute-knop heeft.

Natuurlijk zijn er wat elementen die moeten worden besproken in een review. Zo is de geluidskwaliteit best aardig maar kan je voor het bedrag luxe bluetooth speakers kopen met een rijkere muziekervaring. Het formaat van de Party Box geeft hem wel een zetje in de rug; waar de meeste speakers meer moeten doen met een kleine ruimte komen de grote klankkasten van de Party Box de geluidervaring wel ten goede. Op hogere volumes kan je wel wat vervorming horen wat een indicatie is dat hoewel ruim voldoende, dit zeker geen technische high-end speakers zijn. Of je dat voor het geld mag verwachten betwijfel ik, maar het moet worden gezegd. Wat volume betreft hoef je je overigens weinig zorgen te maken, heel extreem hoog gaat het niet en gehoorschade is geen issue tenzij je er direct voor gaat zitten, maar er komt best een stevig toontje uit. De tonen zelf kunnen ook nog eens een beetje naar wens worden aangepast met de drie draaiknoppen voor Lows, Mids en Highs, wat absoluut helpt om bepaalde soorten muziek beter tot hun recht te laten komen.

Wat wel echt uitstekend is is de batterijduur. Je kan hem op een lege batterij met de stekker gebruiken, maar het idee is natuurlijk om mobiel te zijn. De batterij is krachtig genoeg dat het mij niet eens lukte een echt degelijke test uit te voeren, ik dacht namelijk even in een paar uurtjes de batterij leeg te spelen. Met het motto “for science” op een mooie weekenddag de speaker in de ochtend aangezet. Ca 10 uur muziek laten spelen op een prettig niveau om de kamer te vullen, maar aan het einde van de dag stond de batterij verdorie nog op het bovenste (vol) lampje. Hoewel het lastig is alles precies bij te houden tussen werk en andere activiteiten door, stond de Party Box minimaal op 24 uur spelen voordat hij wel wat prik kon waarderen. Uiteraard zal het iets harder gaan als je je tablet er mee gaat laden, of als je het volume op 100% zet, maar de basis voor een avondje genieten is er zeker.

Deze ervaring lijkt ook wel overeen te komen met de specificaties, waar ze claimen dat hij het 7,5 uur doet op vol volume (dat ga ik dus niet testen) en maximaal 60 uur op lagere volumes. 15 tot 30 uur voor “lekker aanwezig” tot “rustig in de achtergrond” is een redelijke schatting en een prima resultaat. Overigens zal het ‘gewoon’ een lithium-ion batterij zijn, dus enige overcapaciteit om om te kunnen gaan met wat verval op de lange termijn kan zeker geen kwaad.Ondanks dat wij ontzettend veel lol beleven aan dit ding moet ik toch een paar kleine opmerkingen maken. Om te beginnen is er weinig bekend van de Party Box. Een duidelijke website van Wonky Monkey ontbreekt, en dus technische specificaties zijn lastig te achterhalen, en ook het vinden van een Party Box valt momenteel niet helemaal mee. Intertoys voert hem, BCC gaat hem in elk geval binnenkort voeren, maar het is wel een beetje een retail gericht product waar wij ‘techies’ in de regel toch alle ins en outs van een product willen weten. Op zich valt dat wel te vergeven als het product maar klopt, en inhoudelijk is het voornaamste puntje van kritiek dat de afmetingen je het idee kunnen geven dat er een beestachtig goed geluid in zal zitten. Hoewel het een prima speakertje is mist het de rijke details die de betere gelijkgeprijsde hoofdtelefoons of puur bluetooth speakers wel hebben. Het andere merkbare puntje is dat de aansluiting waar de stekker in de microfoon gaat wat losjes aan voelt, nu heb ik geen problemen ondervonden in gebruik zelfs met een kleine die er flink aan loopt te trekken, maar van mij zou Wonky Monkey voor een wat strakkere aansluiting mogen zorgen zodat ook dat laatste stukje lekker degelijk aanvoelt. Het geluid wat de microfoon daadwerkelijk oppakt is echter wel meer dan prima voor een avondje karaoke zingen, en gelukkig staat niets je in de weg elke andere mic aan te sluiten, of zelfs meerdere mics tegelijk te koppelen als je van duetjes houdt.

Goed, kritiek uit de weg, want dit ding is gewoon heel erg leuk en in de praktijk hebben wij eigenlijk niets gemerkt wat echt niet klopte aan het product. Natuurlijk koop je dit niet voor een muziekervaring waarbij iedereen in een kringetje om dit ding gaat zitten om te luisteren naar hoe geweldig die nieuwe track van “band X” wel niet is. De grote speaker kan gewoon best lekker knallen en de flinke afmetingen en meerdere interne speakertjes zorgen voor een prima geluid. Het voldoet ruim voor wat je in de praktijk echt met een Party Box zal gaan doen: lekker meeblèren met een liedje op de tablet, de microon gebruiken om je stem wat extra kracht bij te zetten, of gewoon een beetje muziek maken voor je omgeving binnen- of buitenhuis. Een beetje forse bluetooth speaker met een stevig volume kost je ook al snel een eurotje of 80-100 (zo niet meer), en nu heb je voor een beetje extra een veelzijdig apparaat welke met zijn afmetingen het toch ook prima doet als een speaker op een veldje, op een camping (als je van campings houdt, ik pass) of gewoon als een beetje achtergrondmuziek binnenshuis. Is dat laatste echter je enige doel overweeg dan een compactere oplossing die zich enkel richt op muziekkwaliteit, want de Party Box is juist zo interessant vanwege de mobiliteit: prima tilbaar met handvaten, en met het rolmechanisme kan je er lekker mee op pad. Laten we echter niet vergeten dat een prijs van ca 170 euro een bepaalde verwachting met zich mee brengt, maar wat mij betreft wordt daar prima aan voldaan: bouwkwaliteit komt positief over, prima all-round prestaties, en een werkelijk uitstekende batterijduur.

Natuurlijk is het een beetje een hebbedingetje; het is ook gewoon een hip speeltje en ik betrap mijzelf er af en toe op dat ik het stiekem iets te leuk vind hoe mensen er op reageren. Hij valt op, hij spreekt aan, en voor de meeste mensen is het echt even wat nieuws om te zien. Juist de positieve reacties maken mij nog positiever over dit ding, want ik hoorde al snel tal van ideeën over wat andere mensen er mee zouden doen. Zaken die ik vooraf niet had kunnen bedenken. Ik wil dan ook vooral laten zien dat dit product er is, hoe het er uit ziet, en wat je er ongeveer van mag verwachten. Hoe jullie er vervolgens een invulling aan geven laat ik dan ook aan jullie over, laat je leuke ideeën zeker even achter in de reacties! De grootste critic hier in huis (de kleine van 2) is in elk geval 100% overtuigd en dat zegt voor mij eigenlijk al genoeg. De Wonky Monkey Party Box is gewoon een heel heel erg tof stukje speelgoed.

Op dit moment is de enige winkel die de Wonky Monkey Party Box verkoopt Intertoys. Binnenkort zal hij ook bij BCC.nl in de winkels liggen.

Het valt tegenwoordig niet mee om de kleine goed (scherp) voor reviews op de foto te zetten, hij viert met een paar daagjes zijn tweede verjaardag en dat is niet de leeftijd van het stilzitten. De Party Box trok gelukkig wel lang genoeg zijn aandacht om hem weer eens te laten zien!Klein beetje veranderd sinds hij uit de doos van de CM Silencio 652 klom 😀

Ik loop tevens een beetje achter met de food-pics, ik beloof binnenkort verbetering!

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.