Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft Energy Logger 4000. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een backlit USB toetsenbord, een USB muis, en een USB Headset. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje, en op deze manier hoop ik het verbruik van een gangbaar systeem te tonen. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van wat een geschikte voeding voor een systeem in combinatie met deze GPU kan zijn (althans op gebied van vermogen).

Het verbruik is gemeten bij 3 activiteiten:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 5 minuten in idle (Dus niet de slaapstand, vergelijkbaar met een beetje mailen of in word/excel werken).
– Het gemiddelde verbruik gedurende de gehele Thief benchmark op Very High op 1080p (Gamen).
– Het gemiddelde gebruik gedurende 5 minuten OCCT GPU Stresstest (Vergelijkbaar met Furmark). Let op: Dergelijke benchmarks geven een extreme belasting op de grafische kaart die niet representatief is voor normaal gebruik, maar is wel interessant om te kijken wat een GPU nu daadwerkelijk zou kunnen trekken. Het interessante aan deze OCCT GPU Stresstest is dat de CPU in idle blijft, en dat wij zo dus een redelijke indicatie krijgen van het maximale verbruik van enkel de GPU.

De resultaten:


Nvdia heeft een beetje de reputatie van ‘zuiniger’ gekregen de laatste tijd, en die is zeker niet uit de lucht komen vallen. Zolang AMD op hun inmiddels oudere GCN architectuur blijft draaien zijn de winsten die ze daarop kunnen boeken klein. De grofweg gelijk presterende (maar inmiddels drie jaar oude) GTX 770 verbruikt ook grofweg gelijk, maar de recentere Maxwell kaarten zoals de GTX 960 verbruiken echt een flinke portie minder. De GTX 960 loopt in prestaties wel iets achter, maar hij is ook goedkoper en het verbruik zit grofweg 100W lager. “Maar die is minder snel” hoor ik je zeggen: Prima, de GTX 970 presteert veel beter, en verbruikt ook tientallen Watt minder. Het idle verbruik van de R9 380X is wel goed in lijn met andere kaarten in de grafiek, dus je zal het niet in de portemonnee voelen als je je systeem dag en nacht aan laat staan met een recente AMD kaart in plaats van Nvidia. De grote vraag is echter hoe veel game uren je maakt, en of je de rekening betaalt. Game je elke avond tot diep in de nacht dan is de kans aanwezig dat je een aantal tientjes meer aan energie kwijt bent op jaarbasis met een 380X dan een Maxwell kaart.

Kijken we naar het piekverbruik bij het stopcontact dan zien we 304W op de teller staan. Dit in combinatie met een goede voeding, maar het daadwerkelijke verbruik van het systeem zit daar dus nog wel wat onder. Praktisch elke degelijke voeding met de twee vereiste 6-pin connectors zal dan ook voldoende zijn om een R9 380X systeem te voeden. Je zit voor de vereiste aansluitingen dan al snel aan de modellen die 430-450W leveren. Ga je de processor en voeding overklokken kan het raadzaam zijn nog iets hoger in te zetten, maar meer dan een gangbare 500-550W voeding is overkill.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.