Samenvatting


De Xiaomi Euni ES808 elektrische step is echt een wanna-have voor elke techliefhebber, wie wilt er nou niet op zo’n futuristisch voertuig zijn/haar woon-werkverkeer afleggen. Even snel een boodschap doen, rondje langs de natuur of gewoon bij vrienden op bezoek, met deze elektrische step doe je het met heel veel plezier. Met een maximumsnelheid van 20km/u is hij niet de snelste, maar uit ervaring is het gewoon een prima veilige snelheid. Het bereik van deze step ligt zo rond de 20/25km en dat is ook wat Xiaomi aangeeft op hun website. Echter dien je er wel rekening mee te houden dat deze step niet legaal in Nederland gebruikt mag worden op de openbare weg en je dus zowel autoweg als fietspad én stoep niet mag betreden. Als we deze regelgeving achterwege houden en er gewoon van uitgaan dat de step wel legaal op de openbare weg mag in de toekomst, dan is dit echt een fantastisch apparaat. Let wel op waar je deze step koopt, zelf heb ik hem in de aanbieding gekocht voor €300, maar hij staat momenteel voor zo’n €400 op Chinese webshops, een aanbieding afwachten is dan een betere keuze. Voor wat deze step biedt: 8/10


Xiaomi Euni ES808 review


De elektrische steppen van Xiaomi zullen de gemiddelde tech liefhebber vast niet ontgaan zijn, want voor relatief weinig geld koop je een heus voertuig met een hoge fun-factor. De Xiaomi M365 zal voor de meesten ook geen onbekende zijn, deze haalt op een snelheid van zo’n 25 km/u al 30 km aan bereik en is voor zover ik weet de bekendste elektrische step op de markt, al is hij met een dagprijs van zo’n €490 wel aan de dure kant. Ergens begin dit jaar kondigde Xiaomi een nieuw model aan, de EUNI ES808. De EUNI haalt met een snelheid van 20 km/u een bereik van ongeveer 25 km wat ruim voldoende moet zijn voor korte ritjes, of om even een tochtje door de natuur te maken. Er wordt gespeculeerd dat de lagere maximumsnelheid is geïntroduceerd om aan de wetgeving van bepaalde landen te voldoen, echter is hier geen zekerheid over.

De prijs van de EUNI varieert veel, zo kost hij op een Nederlandse site al ruim €600, maar is hij in China op het moment vanaf €360 beschikbaar, echter moet je bij veel Chinese webshops rekening houden met eventuele kosten bij de douane en aan andere zaken, dus reken je niet rijk. Mocht hij toevallig ergens in de aanbieding zijn dan is dat het moment om hem te kopen, zelf heb ik ongeveer €300 voor het apparaat bij Gearbest betaald.

Uitpakken


De doos is aan de grote kant, maar wat verwacht je van een elektrische step. Met zo’n 15 kg is de doos wel wat zwaar, dat beloofd wat. Qua accessoires vinden we een oplader, kabel met Chinese plug, adapter voor de Chinese plug, handleidingen en twee stukken gereedschap voor het vastschroeven van het stuur en het afstellen van het scharnier tussen het stuur en de onderkant.Eenmaal uit de doos zie je gelijk wat een gaaf ding het is, wel zijn er nog wat stappen nodig voordat je kan rijden, het stuur moet namelijk nog vastgezet worden en de accu moet volgeladen zijn vóór je eerste rit.


Specificaties:


Bouwkwaliteit en features


Waar de M365 nog een uitklapbaar standaard had heeft de Euni dat niet, die kan je zo inklappen dat hij op een ‘pauzestand’ staat waarbij hij vrij stabiel rechtop blijft staan, je kan de step namelijk in- en uitklappen door aan een hendel te trekken die gepositioneerd is voor je voet. In het Chinees staan hier allemaal waarschuwingen bij, wat er staat geen idee, zal vast niet belangrijk zijn.Wat de step ook handig maakt onderweg is dat wanneer je de step volledig inklapt er twee kleine wieltjes uit het frame komen, als je vervolgens de step bij het stuur vastpakt kan je zo de step achter je aan trekken terwijl hij rolt op deze wieltjes. Dit heb ik meerdere keren geprobeerd en hoewel het idee goed is, is de stang helaas te kort om hem comfortabel op heuphoogte vast te houden omdat je hem ook niet te hoog kan houden. Voor kleinere mensen is dit wat makkelijk te gebruiken, echter met mijn lengte (1,78m) is het stuur al te kort.Om de step op te laden zit er aan de zijkant van het platform een oplaadpoort, deze wordt beschermt tegen vuil en vocht door een rubberen afsluiting. Het werkt, en gelukkig zit hij vast aan de step anders raak je deze vrijwel zeker kwijt.


Via het display van deze step kan je wat handige informatie zien: Accupercentage (in 5 streepjes), je huidige snelheid in km/u, overall afgelegde afstand, afgelegde afstand huidige rit, overall gemiddelde snelheid en gemiddelde snelheid van de huidige rit. De knoppen (van boven naar onder) hebben de volgende functies: aan/uitknop, even indrukken en de step is klaar voor gebruik. Lampje/M: als je deze een paar seconden indrukt zal het licht inschakelen, druk je deze kort in dan kan je kijken naar je rijstatistieken. Met de onderste knop ‘toeter’ je, maar het enige geluid dat hij maakt is een hele hoge maar zachte piep, praktisch nah, grappig? Een beetje.
Je kan veel zeggen, maar aan veiligheid heeft Xiaomi wel degelijk aandacht besteedt, zo zien we zowel een voorlicht als een achterlicht, welk beiden ook nog eens functioneren als remlicht indien je de handrem gebruikt.Het stuur van de Euni is eenvoudig ingedeeld, we zien een handrem, twee handvaten, het display met bijbehorende knoppen en een ‘trottle’, oftewel de draaiknop waarmee je versnelt. Het platform waar je op staat tijdens het rijden laat het Euni logo zien en is bedekt met een antislip mat, wat hem weliswaar snel vies maakt, maar daarbij ben ik nog nooit er vanaf gegleden.
Qua materialen is er voornamelijk gebruik gemaakt van kunststof en aluminium, het voelt allemaal stevig aan en zal niet snel beschadigd raken. Tussen de onderdelen zit ook weinig speling en het voelt gewoon allemaal goed. Wel is het spatbord van de achterband een beetje eng want deze lijkt een soort rem te zijn, maar is eigenlijk een stuk plastic met een Chinese waarschuwing er op, je dient er dus niet op te staan.

In de praktijk


Tijd voor een testritje. Voor elke rit dien je de step in te schakelen met de knop op het display, af te zetten (met je voet) tot 4 km/u en vervolgens draai je de trottle zover als hij kan. Ik merkte gelijk dat het versnellen vrij vlot verliep indien je ook flink afzet, en binnen een paar seconden zit je op zo’n 20 km/u. Wanneer je de 20 km/u bereikt merk je dat de step wel sneller kan, maar echt via software begrenst is om niet harder te gaan. Zelfs bergafwaarts gaat de step maximaal 20 km/u en alleen wanneer je zelf mee gaat steppen (wat met die snelheid niet aan te raden is) dan bereik je hooguit de 22 km/u, en zelfs dan zal de step je tegenwerken tot je weer onder de 20 km/u komt.

Een extra test heb ik over een wild stuk gras gedaan, je zou denken dat deze step off-road geen prestaties zal leveren, daar zal hij je nog verbazen. Afzetten is in het gras wat lastiger om een beetje snelheid te behalen, maar als je eenmaal ‘gas geeft’ en je gaat harder dan 4 km/u dan gaat hij ook echt snel voorruit, en rijdt hij bijna net zo snel als op normaal terrein. Wat ik trouwens zeker afraad is het rijden door oude straten waar de weg deels verzakt is en er alleen van die kleine tegels liggen, de Euni heeft geen vering waardoor hij keihard gaat trillen, met het gevolg dat jij ook net zo hard mee gaat trillen, met flinke hoofdpijn als gevolg.


De snelheid van de step, zo’n 20 km/u, maakt hem niet de snelste, zo ging de voorganger van de Euni (de M365) 25 km/u en was deze eenvoudig op te voeren via een app. Over opvoeren van de Euni is helaas nog niks op internet te vinden, wat voor de veiligheid misschien ook wel goed is, 25 km/u is al snel, maar met een beetje aanpassing in de firmware zou 40km/u ook haalbaar zijn! Met de 20 km/u van de Euni heb je toch een net iets hogere snelheid dan een fiets en bij het inhalen wordt je daarom ook vaak vreemd aangekeken, maar vreemd genoeg geeft iedereen je wel voorrang (zelfs wanneer je dat niet hebt) waarbij er met veel interesse naar je step wordt gekeken.

Als je op de openbare weg rijdt val je natuurlijk erg op, je beweegt zelf niks maar toch schiet je op een stepvormig apparaat zo langs alle voetganger en fietsers. In mijn testperiode heb ik dan ook vrijwel geen negatieve reacties gekregen op deze step, alleen maar positiviteit. Ik denk dat er in 2 weken zo’n 50 verschillende mensen op gestaan hebben (leeftijd tussen de 14 en 50 jaar) en iedereen kon er prima mee overweg. Welke mening wel vrijwel iedereen deelt met mij is dat het remmen vrij direct is, zo sta je echt binnen 4 meter stil als je met 20 km/u vol gaat remmen. Het klinkt misschien snel, maar je zal echt niet zo van je step vallen. Het remmen gaat zo snel omdat er gebruikt gemaakt wordt van regeneratief remmen, hierbij rem je op een wijze dat de motor je bewegingsenergie weer omzet in bruikbare stroom, uiteindelijk laadt je dus op door te remmen. Tijdens het rijden heb ik niet echt gemerkt dat ik meer afstand heb af kunnen leggen door het remmen, maar het geeft wel een goede gedachte.


Qua bereik geeft Xiaomi aan zo’n 25 km te halen indien je rustig rijdt zonder al te veel remmen en versnellen, in de praktijk kom je ook zo rond de 20/25 km op één accu. Het display van de step geeft de batterij aan in streepjes, maar niet in ware kilometers, ik ben er vanuit gegaan dat 1 streepje = 5 km. Je merkt dat zodra je nog maar 2 streepjes hebt de step iets zal vertragen en voornamelijk accelereren gaat net iets minder vlot, je haalt nu zo’n 18,5 km/u maximaal en voor je gevoel gaat het dan net niet snel genoeg, je bent dan ook wel sneller geneigd bij het eerstvolgende stopcontact op te laden.

Regelgeving elektrische steppen


Wat echter een belangrijk punt is mocht je deze step willen gebruiken in Nederland is dat hij officieel niet toegestaan is op de openbare weg, hij mag dus niet rijden op de stoep, fietspad, autoweg en eigenlijk alles wat niet privébezit is. Echter is de regelgeving betreffende elektrische steppen enorm onduidelijk. Volgens de site van de politie heeft een dergelijke step en de bijbehorende bestuurder de volgende verplichtingen: De scooterstep (max 18 km/u) mag alleen op de openbare weg indien deze goedgekeurd is door de RDW, deze verzekerd is en je moet je verkeersregels voor snorfietsen volgen. Een motorstep wordt gezien als snorfiets (max 25 km/u) of als bromfiets (max 45 km/u), je dient je ook aan de regels voor snorfietsen of bromfietsers te houden. Hierbij horen de volgende eisen: Verzekering is verplicht, je moet een kenteken hebben, bromfietsbewijs is verplicht en ga zo maar door. Een elektrische step met een beetje snelheid wordt dus al gauw als een snor-/bromfiets gezien.

Echter wanneer je net denkt de regelgeving te begrijpen komt er een nieuw begrip om de hoek kijken: de bijzondere bromfiets. Voor een bijzondere bromfiets gelden de volgende regels: De overheid heeft dit voertuig als bijzondere bromfiets aangewezen, geen rijbewijs/kenteken/helm nodig, verzekeringsplaatje én VIN (voertuigidentificatienummer) moeten aanwezig zijn, maximum snelheid van 25 km/u, verlichting verplicht (losse lampjes toegestaan), rode en witte reflectoren verplicht. Nu komt het vreemde, want over een elektrische step wordt gezegd dat een kenteken en rijbewijs verplicht zijn, maar komt er ineens een ‘bijzondere bromfiets’ in beeld dan is er geen sprake van een kenteken- of rijbewijsverplichting, volgens de overheid moet een elektrische step namelijk als bijzondere bromfiets gezien worden. Terwijl de elektrische step eerst volledig anders zou zijn dan een ‘bijzondere bromfiets’, er is duidelijk onenigheid. Als je een voertuig als ‘bijzondere bromfiets’ wilt laten registreren in Nederland kan dit ook niet zomaar bij het RDW, nee dat moet de minister van Infrastructuur en Milieu doen, maar waar wordt de keuring vervolgens uitgevoerd: het RDW! Na een keuringsonderzoek bij het RDW wordt er een rapport van de keuring naar de minister gestuurd waarna je binnen 8 weken hoort of hij goedgekeurd is of niet, indien hij niet wordt goedgekeurd dien je wel het onderzoek van het RDW te betalen (2 tot 4 uur á €108 per uur) en kan je opnieuw beginnen. Een elektrische step zonder typegoedkeuring is dus vrijwel onmogelijk legaal bruikbaar op de weg omdat hij nooit aan alle veiligheidseisen zal voldoen die het RDW ook nog eens stelt, en daarbij komt er ook nog zo’n €208-€416 bovenop de aanschafprijs van je stepje waardoor het uiteindelijke een dure grap kan worden.

Nu kan je denken, makkelijk en goedkoop: ik laat hem niet keuren en ga gewoon maar rijden, je komt toch nooit politie tegen en als je ze tegenkomt doe je gewoon alsof het een normale step is, toch? Zo makkelijk is het niet. Op het moment dat je ook maar van je eigen terrein gaat ziet en hoort iedereen dat je niet op een normale step rijdt, een normale step is klein, compact en heeft geen verlichting, een elektrische step heeft verlichting, een display, een hele grote en brede onderkant en maakt duidelijk een zoemgeluid indien de motor ingeschakeld is. Wie zou je dus voor de gek houden, jezelf? De boete die je kan krijgen varieert erg, zo’n step is niet RDW gekeurd, is niet verzekerd en ga zo maar door. Zo varieert boete tussen de €160 en €410 en loop je daarbij het risico op inbeslagname, indien je daarbij ook nog eens iemand aanrijdt zonder verzekerd te zijn dan heb je helemaal problemen, je dient namelijk alle kosten van het slachtoffer te vergoeden. Ik heb uit betrouwbare bronnen vernomen dat eerder iemand is aangehouden met ook de Xiaomi Euni, oké eerlijk gezegd laat ik nou net die ongelukkige zijn, wegens privacy redenen zijn een aantal onderdelen geblurred.


De enige manier waarop het voor de consument makkelijk wordt om op een dergelijke step in Nederland te rijden is wanneer de regelgeving aangepast wordt. In Duitsland en België zijn elektrische steppen voor zo ver wel toegestaan onder de categorie ‘kleine elektrische voertuigen’, deze hebben minder eisen dan de ‘bijzondere bromfiets’ en hebben geen Europese goedkeuring nodig. Op het moment is er weinig bekend over eventuele wijzigingen van het beleid in Nederland, zo is er twee jaar geleden een poging gedaan om de Oxboard legaal te maken, alleen is hier nooit iets van gekomen. Het is dus afwachten of Nederland ooit met de tijd mee zal gaan, uiteindelijk zijn dit soort voertuigen namelijk de toekomst.

Conclusie


Uiteindelijk zal je denken, zo’n step, dat is alleen voor kinderen. Eigenlijk is het tegenwoordig heel anders. We zijn op een moment beland waar elk voertuig wat ook maar enige negatieve invloed heeft op het milieu tijdens het rijden vervangen moet worden door iets wat op hernieuwbare energie kan rijden, je ziet het steeds meer: elektrische scooters, steps, fietsen en zelfs bakfietsen worden door een motor aangedreven. Daarbij komen ook de zogenaamde hoverboards en airwheels uit China om de hoek kijken, en we kunnen gelijk spreken van een vervoersevolutie. Natuurlijk gaat het allemaal niet zó snel dat iedereen volgende week met de hoverboard naar zijn werk gaat, maar het zit er wel aan te komen. Deze voertuigen hebben de voordelen dat ze goedkoop zijn, er redelijke snelheid in zit én ze zijn ook nog vrij compact. Waar de meeste ook nog eens een prima bereik hebben maakt dit deze voertuigen perfect voor woon- en werkverkeer.

Echter zit er een groot nadeel aan een nieuw elektrische voertuig, zo zijn ze van zichzelf niet toegestaan op de openbare weg en mocht je ze toch legaal willen gebruiken dien je rekening te houden met veel eisen en extra kosten. In andere landen binnen Europa zijn dit soort voertuigen vaak wel legaal op de openbare weg te gebruiken en hebben deze niet eens een Europese goedkeuring nodig, waarom het dan in een innovatief land als Nederland niet wordt toegestaan is voor velen een vraag. Omdat voertuigen zoals elektrische steppen, hoverboards en anderen steeds meer in beeld komen hoop ik dat de Nederlandse regelgeving zich daar op aanpast, en wellicht hangen daar ook nieuwe eisen aan, het is altijd beter dan innovatieve voertuigen gewoon niet toestaan of het onbetaalbaar maken om ze legaal in te voeren.

De Xiaomi Euni ES808 is een nieuwe toevoeging aan onze modern mobiele wereld, op een mooi ogend voorwerp zweef je met 20 km/u over het fietspad en je behaald daarbij ook nog een afstand van minstens 20 km, en dat zonder enige uitstoot van schadelijke stoffen tijdens het rijden. Deze step is op het gebied van veiligheid goed ontworpen, zo zit er sterke verlichting op, hebben de remmen een erg kleine remweg en zit het als geheel goed in elkaar. Het display is een goede toevoeging ten opzichte van het vorige model van Xiaomi, de M365, nu kan je tijdens het rijden je snelheid zien zonder je telefoon te moeten gebruiken. Wat echt een nadeel blijft is de regelgeving anno 2018 betreffende dit soort voertuigen, ze moeten echt door een speciale keuring heen mocht je hem legaal willen gebruiken. We bekijken het gewoon positief en gaan er van uit dat deze regelgeving net als in Duitsland en België wat versoepeld zal worden, dat zal namelijk zorgen voor veel meer diversiteit op de openbare weg. Voor de €300 die ik voor deze step betaald heb is het echt een super apparaat, en wie het geld er voor over heeft zal geen spijt krijgen van de aanschaf.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.