Xiaomi Mi 5X review


China phones, een populaire review categorie waar ik zelf normaliter niet heel erg warm van wordt. Deels product inhoudelijk, deels vanwege randzaken waar we maar beter niet te veel op in gaan. Ik geef het echter graag toe: Yours truly en Chinese smartphones is gewoon niet de beste combinatie, dus verwacht geen perspectief van iemand die normaal helemaal gelukkig wordt van de Xiaomi pers events, of eigenlijk ook maar een flauw idee heeft van waar hun portfolio uit bestaat. Geduld mag dan wel een mooie zaak zijn, maar wanneer je je telefoon binnen 24 uur wilt hebben en graag met meneer aangesproken wordt wanneer je de klantenservice belt voor garantie dan kom je simpelweg niet snel bij deze producten uit. Maar goed, wat als iemand je gewoon zo’n ding opstuurt om het te ervaren? We zetten onze verwachtingen en subjectieve gevoelens aan de kant en gingen lekker knutselen met een Xiaomi.

De Xiaomi Mi 5X stond dus wel voor een pittige uitdaging om ons te overtuigen van zijn kunnen, maar ach, uitdagingen zijn gezond. Value-for-money stond vanaf de specificaties eigenlijk niet ter discussie, want een Snapdragon 635, 4GB / 64 GB 5,5” smartphone met Full HD scherm, dual sim en dual cam voor nog geen 200 euro klinkt bijna als waanzin.

De 4GB / 64GB variant is op moment van schrijven 195 euro bij Gearbest.com waar deze telefoon vandaan komt. Er is ook een 3GB / 32GB variant die vreemd genoeg duurder is. We zullen gaandeweg ook ingaan op de Xiaomi Mi A1 die grofweg hetzelfde kost, maar op stock Android One draait in plaats van Xiaomi MIUI 8. Dit model is verder namelijk technisch op een haar na gelijk, zelfde bouw, camera, etcetera, maar net even een extra 4G frequentie welke bij bepaalde providers hier wel van pas komt.

Uitpakken


Alright, geen verkeerde eerste indruk van de Xiaomi. Doosje presenteert netjes, simkaartprikkertje erbij, USB Type-C kabel en een US adapter wat vermoedelijk standaard sample spul is, vermoed dat je gewoon om een EU plug kan vragen.





En een iPhone!.. wel, kinda. Cliché wellicht en hoewel ik geen andere Mi 5x reviews heb gelezen vermoed ik dat iedereen dat er wel even inkopt.


De Xiaomi Mi 5X


Op de eerste dag, maar inmiddels enkele weken verder denk ik er nog zo over, het is gewoon net een iPhone. Maar dan geen goedkope rip-off, maar een damn vergelijkbare presentatie. Dat is an sich al indrukwekkend, maar helemaal wanneer je het prijsverschil in gedachten houdt. De strak metalen body doet ook een goede job bij vingerafdrukken, die tot zover ze al blijven plakken er bij een vlotte veeg langs je shirt al helemaal weg zijn. Dubbele cam en flash bovenop, vingerafdrukscanner op de m.i. ideale plaats tenzij je je telefoon veel gebruikt wanneer hij op tafel ligt, en feitelijk het enige wat doet vermoeden dat het geen Apple is: de lettertjes onderin. Die zijn onder normale omstandigheden niet heel zichtbaar, wat leken daadwerkelijk doet denken dat het een iPhone is.







Terug naar voren. Speaker, notificatieled, mooie afwerking van de randen, USB type-C connector onderin en een 3,5mm jack want laten we eerlijk zijn: waarom niet. En een keurig afgewerkte volumeknop en powerknop naast elkaar. Het lijkt niet alleen high-end, het voelt ook gewoon high-end.




Wel voelt het als een model welke je toch redelijk eenvoudig uit je handen kan laten glijden, dus een hoesje meebestellen is geen slecht plan als je meer geeft om de lange termijn dan om hoe anderen je aanschouwen.

Om een idee te geven dat dit toch best een flinke unit is leggen we hem eventjes naast de Samsung Galaxy S7.



Specificaties


De specs:


Geen verkeerde lijst, vooral het feit dat er een Snapdragon 625 in zit is toch positief. Toegegeven, het is niet high-end maar mid-end, maar gezien we vaker karig uitgevoerde Mediatek chips zien is een mid-range Snapdragon zo gek echt niet. Verdere lijst is redelijk vanzelfsprekend, al weet ik niet exact wat een ‘hall sensor’ moet voorstellen.

Wel moeten we even stilstaan bij de 4G banden, want de B20 / 800MHz band ontbreekt terwijl veel providers daar wel gebruik van maken, zelfs al hebben providers zoals KPN genoeg torens met banden die wel worden ondersteund, ideaal is het niet. Dit brengt ons dan vrij vroeg in deze review terug bij de Xiaomi A1, welke wel B20 ondersteunt.

Software


De Xiaomi Mi 5X draait op MIUI 8.5, een variant op Android 7.1.2. Met de A1 op Android One (8) is dat natuurlijk weer een voordeeltje, al kan je deze kennelijk ook naar de A1 software flashen.

Op zich lijkt het een prima skin, ware het niet dat mijn variant rijkelijk gevuld was met Chinese applicaties en een store bedoeld voor de Chinese markt.


En daar begon de frustratie, want als je geen Chinees spreekt of leest wordt het dan best pittig. En je kan er ook niet even overheen lezen en je eigen ding doen, want zonder Play store om op de gebruikelijke manier je apps te downloaden zal je dus alles handmatig moeten doen. De oplossing: Global ROM van Xiaomi, gericht op de Europese gebruiker met o.a. de bekende handigheidjes zoals de Play store waar de gemiddelde Europese Android koper gewend aan zal zijn.


Ik braaf luisteren naar de instructies van een meer China gedreven vriend die mij vertelde waar ik op en.miui.com de zogeheten Global ROM kon vinden, tot zo ver prima, maar daarna begonnen de frustraties weer. De geschikte ROM/Bootloader/Unlock tool of whatever the f- ik dan ook allemaal precies nodig had voor de Mi 5x stond er nog niet. Even wachten…

Iets later kennelijk wel. Mi Unlock downloaden op je pc, telefoontje in Fast Boot modus draaien, unlock op je PC.. en.. unlocken gaat niet.



Ok, je moet op de Xiaomi site toestemming vragen om te unlocken, waarvoor je telefoon aan je Mi account gekoppeld moet zijn. Klinkt prima? Sure, netjes aanmelden bij Xiaomi, unlock aanvragen, en wachten.


Paar dagen later, nog niets. Totdat ik er zelf achter kwam dat je de telefoon toch echt eerst gekoppeld moet hebben aan je account en het dus niet zo is dat je account wanneer ‘vrijgegeven’ elke willekeurige telefoon kan unlocken. Iets met misbruik door webshops enzo, maar met als resultaat dat ik dus ook pech had.

Dat was op zich ook zo’n probleem niet, ware het niet dat die koppeling tussen mijn Xiaomi account en de telefoon niet gemaakt kon worden door.. wel, op dit moment was ik eigenlijk al door mijn geduld heen en scheelde het niet veel en had de telefoon een droptest van ca 10 meter richting een bak asfalt ervaren. De reden dat het niet werkte? I don’t know, I don’t care, het werkte niet. Aanvraag ingedient, nogmaals, maar vrijgeven? Ho maar.

Na de nodige dagen, weken wachten sinds een aantal reacties over dit proces aangaven dat het soms lang duurt was ik er wederom eigenlijk al klaar mee. De nodige scheldworden zijn uitgesproken kan ik je vertellen. Maar goed, je bent een geek dus je wilt dat het werkt toch? Uiteindelijk met een VPN tool gedownload uit de aanwezige Chinese app store, en de VPN op China ingesteld, lukte het wel om de telefoon te koppelen aan Xiaomi, en kon ik ze netjes vragen of ik mocht unlocken, wat toen vlotter vooruit ging.



72 uur later, jawel, weer een wacht periode en wederom weer wat boze woorden gesproken (en inmiddels lag de telefoon hier denk ik een maandje), kon ik eindelijk unlocken, de nieuwste Global ROM installeren… en… bootloop. Ik denk dat ik deze Xiaomi telefoon in één avond meer onaardige dingen genoemd heb dan alles ‘tech’ tezamen in de 20 jaar ervoor. Met het aller laatste draadje aan geduld lukte het de op één na laatste Global ROM te installeren, en had ik een ‘normale’ telefoon. Het is makkelijk praten wellicht als je geen superstrak budget hebt, maar het gevoel om gewoon een nieuwe Samsung S8 te kopen alleen al vanwege deze hoofdpijn was erg sterk.


Prestaties


Maar goed, met de Global ROM en Playstore konden we wat benchmarks installeren. Vreemd genoeg deden ze het niet allemaal, maar gezien we verder wel alle apps konden draaien zonder issues hebben we het daar maar bij gelaten.

Standaard verhaal: Als je van SSD’s, grafische kaarten en processoren komt is het concept telefoon benchmarks wel even wennen, ze schommelen namelijk aanzienlijk meer tussen verschillende runs in en zijn in mijn optiek dan ook meer indicatief voor grote krachtverschillen dan dat je waarde moet hechten aan eventuele kleine verschillen.

We hebben gekozen voor een brede selectie benchmarks. Geekbench 4 voor single core en multi core prestatie onderscheid, PC Mark Worx 2.0, ANDe Bench en RL Bench voor algemene en CPU indrukken, PC Mark Storage voor wel, storage prestaties, en vervolgens Performance Test voor een aantal scores van specifieke elementen.











Tja, een beetje een middenklasser, soms bovengemiddeld, soms eronder. Maar hoewel de grafieken het niet direct suggereren is de praktijkervaring toch net wat soepeler dan de Cat S41 die er veelal direct naast staat.

We zijn zelf geen telefoongamers, maar de kleine die deze telefoon heeft toegeëigend en er de nodige games op speelt zien we geen problemen hebben met tal van populaire games.

Scherm


1080p op een scherm van dit formaat is gewoon dik prima, helemaal in een prijsklasse waar Full HD niet eens een garantie is. Geen opmerkingen daarover. Touch functie voelt vlot en op een niveau van nauwkeurigheid richting de S7; not bad.

Subjectief maakte het scherm een frisse, heldere indruk. Kleurtemperatuur meet ook direct redelijk koud rond de 8100K. Maximale helderheid is met 606 cd/m2 prima, zij het niet extreem. Het scherm dimt wel stevig, met een wit helderheid van 2,3 cd/m2 en 0,0076 cd/m2 zwartwaarde op minimale setting; zoek je veel dimming dan zit je hier best aardig.





Kleuren zijn best aardig met 3,1 Delta E afwijking gemiddeld maar afwijkingen tot aan 7 Delta E. Niet uitzonderlijk accuraat noch echt een probleem voor normaal gebruik natuurlijk. We zien dat de meeste kleuren (muv blauw) allemaal net wat oververzadigd zijn; iets wat we vaker zien voor een subjectief wat meer knallende weergave ondanks dat het theoretisch gezien een afwijking is. Al met al: prima, zeker voor de prijs.


Contrast is afhankelijk van je helderheid oplopend tot 1400:1, not bad.

Accu


Lang verhaal kort: Accuduur is zeer redelijk, maar niet fenomenaal. Wijkt wat dat betreft niet echt af van onze ervaringen met de Samsung S7 (Die inmiddels iets ouder is, maar ook krachtiger is). Een volle dag houden we prima vol met normaal gebruik, wat inhoud dat de kleine wat spelletjes speelt, wij wat foto’s nemen, en er een beetje op social media op zitten te snuffelen. Volle bak gamen maakt een hele dag natuurlijk geen doen, maar dat is de tijd waarin we leven.

In de Worx accutest zien we hem ook nipt achter de S7 eindigen net voorbij de zes uur, dus dat is op zich ‘best ok’.

Camera


Traditioneel is de camera het, of toch één van de duidelijkere pijnpuntjes in goedekope camera’s. Niet alleen de beeldkwaliteit zelf speelt een rol, maar ook hoe vlot de app werkt, focust, en daadwerkelijk foto’s neemt is veelal een issue. Niet in deze Xiaomi echter, want de camera is echt verdacht goed voor het prijspunt, en vooral vlot. Zeker met een beetje licht gaat het vlot en zijn de beelden aantrekkelijk om te zien. Veelal scherp, subjectief aantrekkelijke kleurbalans (we zijn niet zo van de warme beelden), en ook prettig helder gehouden. Spectaculair? Wellicht niet, maar goed, en erg goed voor het geld en voorbij de verwachtingen.



Foto’s zijn naar 25% verkleind, dus pixel-peepen is zinloos en het gaat om de beeldvorming.

300300

300300

300300

Binnenshuis gaat zeer redelijk met een beetje licht, maar daar beginnen we het verschil tussen iets als een S7 en deze Mi 5X wel te zien. Met een steady hand kunnen we zelfs in zeer donkere omgevingen nog prima beelden schieten, en de kwaliteit blijft eigenlijk best in orde, maar beweging bijhouden wordt gewoon lastiger gezien de camera minder lichtgevoelig is dan de topmodellen en dat compenseert met een wat langere sluiter. Wel prettig is dat het geen ruis-feest wordt in de standaard stand, maar onze kleine monsters ‘in actie’ op de foto zetten is toch net minder makkelijk dan met de S7 of P10. Selfiecam passen we dezelfde beschrijving op toe (derde foto, als dat niet duidelijk was) als de rear cam.

Dat zijn echter veel duurdere telefoons, en vergeleken met de rest van de grafiek is het gewoon een stap vooruit. Ook de Kodak Ektra moet zijn meerdere erkennen i ndeze telefoon, en de Cat S41 en Wileyfox Swift 2X kunnen deze prestatie ook niet aan. Met het oog op dit prijspunt vinden we de camera dus eigenlijk vooral erg goed. Topmodel? Nee, maar verre van het pijnpunt dat de camera normaliter is op dit punt.

Conclusie


Alright, waar belanden we dan. De Xiaomi Mi 5X is eigenlijk een fantastische telefoon. Op zichzelf, op praktisch elk front, en dan helemaal wanneer je bedenkt dat hij nog geen 200 euro kost en wat we veelal voor 200 euro bij de concurrentie zien. De batterij is niet heel denderend, maar het ontloopt iets als een S7 ook niet echt genoeg om er bij stil te kunnen staan. De camera doet het lekker bij goed licht, helemaal op dit prijspunt, en bij slechtere omstandigheden zien we hem wel wat inkakken vergeleken met bijvoorbeeld de S7 en de Huawei P10. Maar we hebben het over een telefoon van 200 euro, en één die foto’s schiet waar menig 300-400 euro model nog jaloers op zal zijn, en veelal een vlotte focus heeft ook. 200 euro voor voor wat essentieel een iPhone-stijl metalen monster is met een soepele ui ervaring, meer dan aantrekkelijk scherm en wat wij toch ook gewoon een meer dan prima camera noemen. Wat je krijgt voor dit geld is gewoon echt fantastisch en je moet redelijk wat kennis en ervaring hebben voordat je deze ervaring van een dubbel zo dure telefoon onderscheid.

Echter zullen we met China phones de haat nooit uit een eventuele haat-liefde verhouding kunnen verwijderen. En dan hebben we het niet over het geduld moeten hebben voordat hij binnen is, ook niet eens het risico dat je wellicht toch nog even wat BTW moet meetikken (want als dit toestel 275 euro was geweest had ik er nog exact zo over gedacht), wel een klein beetje het probleem dat we maar beter niet over eventuele garantiezaken zullen spreken, maar vooral het feit dat wat je in eurotjes bespaard je inlevert in veel tijd met stoeien met de Chinese roms, app store en andere meuk. Met VPN verbindingen via China je telefoon moeten registreren bij Xiaomi zodat je hem kan unlocken is gewoon ronduit .. er.. iets met een k een t en een u in één of andere willekeurige volgorde, helemaal als dit soort telefoons je hobby niet zijn.

Had Gearbest de A1 opgestuurd dan was het vermoedelijk een ander verhaal geweest, of de ‘unlocked global version’ en dat zal ik ook zeker niet vergeten in mijn kritiek over de variant die hier arriveerde. Want daar zit je ‘gewoon’ direct in de Google Play store en op iets wat stock android redelijk benadert, heb je extra 4G frequenties (op de A1) waarmee je bij de meeste providers uit de voeten komt, en heb je verder voor vrijwel hetzelfde bedrag als deze kost deze m.i. budget topper zonder het gezeur waar ik door heen moest; een groot deel van onze frustraties kan je dus bespaard blijven als je gewoon even de goede eruit pikt. Het garantievraagstuk blijft dan nog wel in tact, maar wanneer je zo veel telefoon voor weinig geld krijgt is het toch wel heel aantrekkelijk om misschien toch maar een gokje te wagen en hopen dat hij niet stuk gaat. Het blijft natuurlijk wel Xiaomi, en op productniveau staat hun reputatie niet bepaald ter discussie, dus wat dat betreft lijkt dat ‘gokje’ zo gek nog niet gezien de prijs-prestatieverhouding.

Dank aan Gearbest voor het beschikbaar stellen van deze telefoon

Linkjes:
Xiaomi Mi 5X 4GB/64GB bij Gearbest
Xiaomi Mi A1 4GB/64GB bij Gearbest <- Logischere keuze.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.