Xiaomi Portable Mouse review


Het zal niemand verbazen dat we met enige regelmaat worden benaderd of we een nieuw product willen testen. Meestal zijn dat interessante producten, soms zijn ze wat apart, soms zelfs twijfelachtig, en heel af en toe eigenlijk best hilarisch. De review van vandaag valt vooral in de laatste categorie. Het was iemand opgevallen dat we veel muizen reviewen en dan specifiek veel game muizen, en met de kanttekening dat Xiaomi ook een concurrent daarvoor had.

Klinkt redelijk, Xiaomi maakt veel verschillende producten en vaak kwalitatief goede, maar het plaatje had toch weinig weg van wat wij normaliter doen. Voor zij die enigszins bekend zijn met de muizen die we reviewen, waarbij mainstream non-gaming Logitech muizen al bijna uitzondering zijn, zullen vermoedelijk al even gegiegeld hebben bij het zien van bovenstaande foto. Natuurlijk willen we testen, maar de ergonomie spat er natuurlijk niet vanaf. Aan de andere kant: Xiaomi, en die gasten hebben soms toch opvallend (en soms onverwacht) goede dingen in hun assortiment, dus wie weet!

Prijs? Tientje tot vijftien euro ofzo, al zal dat niet veel uit maken.

Uitpakken, bouw en features


Doosje: klein, schattig, Chinees.


Muis: klein, schattig, Chinees.Grappen terzijde. Wat moet ik hier nu van zeggen? Ja, de materialen zijn opvallend netjes en passen goed in Apple-world. Daarbij is witte hardware is hip, dus kudos. Kwalitatief voelt het alleszins prima aan voor het geld en heck, zelfs de switches voelen dikke prima!

Maar die vorm? Welke brainstorm heeft bedacht dat deze vorm op welke manier dan ook fijn in gebruik is? Dat Apple ermee weg komt om een totaal niet ergonomische muis te bakken waar mensen weg van zijn gaat er nog wel in, maar dit is geen doen. Pak een willekeurig object van je tafel op dit moment, stop er een sensor in en knoppen op en dikke kans dat het fijner in de hand ligt.

Met 11 centimeter lang en iets meer dan 5,5 breed zijn die dimensies zo gek niet, het gebrek aan hoogte (voor bijv een betere grip in de hand), gebrek aan vorm voor de duim, ringvinger of pink, of het gebrek aan gevormde knoppen waar je vingers op natuurlijke wijze invallen, of eigenlijk de combinatie van die factoren maakt het zelfs los van de andere elementen eigenlijk al geen aanrader.

Wellicht dat een totale tech-leek van een huismoeder in staat is om voorbij het totale gebrek aan grip te kijken, dat gaat er nog wel in, maar ik heb (met veel moeite!) niemand kunnen vinden aan wie ik dit gaf die met ‘holy sh-t dat is een lekkere muis!’ terug kwam en hem wilde hebben.

Onderop wat Chinese tekens. Kennelijk werkt hij via Bluetooth of via de meegeleverde antenne. Da’s op zich best chic voor het geld.
Dat er batterijen al in zitten ook zou je denken, plus de dongle dus, die je er netjes in op kan bergen. Niet origineel, wel prima.

Specs:


Prestaties


Het is een muis, die werkt. Als je mij gaat vragen de game prestaties te testen, naar de lift-off distance te kijken of acceleratie te onderzoeken: nee.

Als je helemaal weg bent van het design voldoet het door te zeggen dat hij gewoon prima werkt, het is zeker geen hele slechte sensor die iemand als zodanig gaat opvallen.

Conclusie


Misschien ben ik te hard, of disrespectvol tegen de ‘ontwerpers’ achter deze muis, want misschien ken jij iemand die dit design helemaal geweldig vindt. Prima, want hij kost geen pepernoot, is kwalitatief echt harstikke netjes, werkt prima, heeft zelfs prima switches (muiswiel is wat verzonken, maar als je deze muis al leuk vindt ga jij daar niet over vallen), en hij kan via de dongle en bluetooth verbinden. Zo gek is dat allemaal echt niet dus als je weet dat die vorm voor jou het einde is: go for it!

De vorm gaat in onze optiek, en onze ervaring echter nergens over. Er is geen goed argument waarom je met een vorm als dit wilt muizen tenzij we het over de kleinste kinderhanden hebben of dat je nooit een betere muis hebt ervaring. Als je meer dan een paar minuten met je pc om gaat dan wil je al een vorm die je een beetje ligt, en we zijn niemand tegengekomen die hier echt wild van was (Trust me, we tried..) zodra we een (toegegeven: iets duurdere) Logitech of Microsoft mainstream consumer muis erbij pakten. Enige vorm van aanraden wordt dankzij de vormgeving gewoon niet mogelijk maakt.

Ongetwijfeld dat er genoeg van deze dingen door leken gekocht worden in de (veelal Chinese) webshops en dat mensen daar blij mee zijn, maar wij kunnen daar helaas niet in mee. Pak dan voor een paar euro meer iets als een Logitech M280, een 3500 of 4000 model van Microsoft, of als je een kabeltje niet erg vindt iets van een CM MasterMouse So of pak een willekeurige Sharkoon als alternatief daarop voor een beetje ergnomie.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
4 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wim Visser
Wim Visser
4 jaren geleden

Gave review 🙂

Vincent
Vincent
4 jaren geleden

Vind het design niet echt lelijk, maar die 2 kleuren vind ik dus wel vreemd. Anyway als je er zo naar kijkt van de zijkant lijkt het een beetje op een schoen.