Een ander onderdeel van de software is ‘WattMan’, de nieuwe monitoring / overclocking tool van AMD en de vervanger van AMD Overdrive. In WattMan kunnen we de maximale en gemiddelde waardes zien van de prestaties, temperaturen en ventilatoractiviteit. Overigens kan je WattMan niet alleen globaal laten werken, maar ook specifiek details bijhouden van individuele games of applicaties, en eventueel per applicatie andere overclock (of juist underclock) instellingen toepassen.

Net als bij de 1000-serie van Nvidia zien we hier niet zozeer een vaste snelheid, maar een curve waarbij je per state (of stage) een kloksnelheid en/of voltage kan aangeven. Datzelfde gaat ook op voor het werkgeheugen, echter is er bij de RX 480 maar één state: 2000 MHz. We kunnen hier ook de ventilator naar wens instellen, en wat de temperatuur betreft een maximum en target temp instellen. De eerste is standaard de 90 C limit die AMD specificeert maar kan eventueel worden verlaagd (niet verhoogd), de laatste werkt logischerwijs nauw samen met de ventilator instelling; hoe minder warm je de chip wil, hoe meer de ventilator zal blazen.



Het overclocken zelf ben ik bij lange na nog niet uit. Niet alleen is de kaart nog maar net binnen en was het al vlot testen om de review op tijd af te krijgen, zeker met een aantal nieuwe games en hertesten wat betreft verbruik, maar ik liep ook tegen wat beperkingen op bij het uitvoeren van de gebruikelijke stappen; kloksnelheid iets omhoog, power limit iets omhoog, eventueel aangevuld met een iets hoger voltage. Rinse, repeat until faster en stable. Probleem is: hoewel ik met een hogere powerlimit en voltage wel hogere kloksnelheden in de tool te zien krijg, veranderen de Fire Strike scores nauwelijks. Waar het probleem zit kan ik nog niet zeggen, en zodoende kom ik een keer terug op het overclocken van deze kaart. Wellicht dat het aan vroege drivers is gerelateerd, of dat de power limit aggressiever is vanwege het feit dat het verbruik al richting die 150W spec gaat, de tijd zal het leren. AMD gaf aan dat ze verwachten dat mensen handmatig nog tot een procent of 10 zullen vinden, maar ik moet op die claim dus nog terugkomen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.