Als je de hele review hebt gelezen dan weet je dat de AOC AGON AG271QX hier positief is ontvangen. Met de eerste weekjes gamen, review-foto-werk, en all-round productiviteitsgeneuzel achter de rug is het een overwegend positieve, nee: uitstekende, ervaring met hooguit wat kleine puntjes en overwegingen. AOC zet weer een verdomd knap scherm neer, maar dat we dat konden wisten we al. Wel zijn ze wat aan de late kant met hun gaming line, met de PG278Q inmiddels al weer twee jaar op de markt. Met dat in het achterhoofd dient gemeld te worden dat deze specifieke variant AGON dus geen enorme revolutie teweeg brengt wat gaming schermen betreft: 27” / 1440p / 144Hz is niet nieuw meer, al zitten er wel echt nieuwe ontwikkelingen in de AGON line-up welke we ongetwijfeld binnenkort zullen zien. Wat AOC echter wel weet te brengen met deze AG271QX is een uitstekend gebouwde, goed doordachte, en goed uitgevoerde variant wat 27” 1440p 144Hz schermen betreft, en wat mij betreft is dat nog altijd een gouden combinatie voor gamers, all-rounders, en gewoon tech fanaten zoals onszelf: Veel scherpte, geen scaling issues, veel werkruimte, en een beetje mid-high end GPU kan het prima aansturen. Belangrijker: De AOC AGON AG271QX is ook echt verdomd snel, dat merk je al direct uit de doos, maar met de game modi, overdrive, en de contrast opties tezamen kan je gerust spreken van ultiem gamen; toch wel –de- reden om een scherm als dit te overwegen.

We zien een aantrekkelijke, solide en vooral keurig afgewerkte stalen constructie terwijl kunststof, ook in dit segment, gangbaar is, en tevens een overdaad aan features en aansluitmogelijkheden: DisplayPort voor je dikke game-pc, maar ook twee HDMI aansluitingen voor je consoles of je laptop, en zelfs DVI en VGA zijn van de partij, daar hebben we FreeSync voor te danken gezien G-Sync schermen veelal enkel DP bieden. Verder krijg je een doorlus voor je headset (audio en mic), een schattig hangertje om je headset aan op te hangen, een USB hub, en een afstandsbediening om sneller/eenvoudiger je instellingen aan te passen (al is de OSD met fysieke knoppen ook echt prima), om zo bijvoorbeeld tussen de game- en werk stand te schakelen. De remote is wat eenvoudig, en zal vermoedelijk vaak in een bureaulade verdwijnen, maar net als de markeringen op de (eveneens extreem ruime) verstelopties van het scherm zelf is het een indicatie dat AOC met hun nieuwe AGON line-up wel echt all-out gaat om gamers naar hun toe te trekken; aandacht voor details spreekt hier in elk geval aan. Het enige wat ik vanuit het ontwerp standpunt niet kan begrijpen is de keuze om een aantal presets helemaal dicht te timmeren, zo kan je bijvoorbeeld de (m.i. erg hoge) helderheid van de sRGB modus niet aanpassen, terwijl die juist voor fotowerk de beste kleurweergave biedt. Een vreemde keuze. Positief is wel het aantal presets, met veel game opties, de reeds genoemde sRGB modus, maar ook de low-blue-light optie voor lezen in de avonduren. Dat en het flicker-vrije scherm (geen pwm aansturing dus) helpt de gevoelige oogjes een heel eind.

Het voornaamste minpunt, de matige kijkhoeken, is een gevolg van het paneelkeuze en absoluut een puntje als je veel onder een hoek naar je scherm kijkt (maar even eerlijk: doe je dat echt?). De standaard afstelling is zeer redelijk, goed zelfs voor TN en niet minder dan menig IPS direct vanuit de fabriek, maar zoals bij de meeste panelen het geval is is handmatige kalibratie vereist om aan te tonen dat het paneel wel degelijk in staat is tot zeer accurate kleurweergave. Voor meer casual fotografie kan je met de standaard kit prima uit de voeten en ook scoort het scherm uitstekend op gebied van uniformiteit en contrast, zaken die voor gamers een stuk relevanter zijn. Hoewel er absoluut meer dan genoeg te zeggen valt voor de duurdere IPS concurrenten voor mensen met een drang naar ultiem en weinig oog op budget kan ik mij voorstellen dat er genoeg gamers zijn die hun budget al aardig moeten rekken om tot deze benodigde 500-ish euro te komen, laat staan een nog duurder model kunnen overwegen. Zij hoeven zich echt geen zorgen te maken over matige all-round prestaties (vooral op gebied van kleur) waar game schermen in het lagere segment (de typische 250-300 euro kostende 144Hz 1080p schermen) bekend om staan, maar krijgen ook echt wat moois.

Onderaan de streep biedt de AOC AGON AG271QX een zeer mooie bouwkwaliteit, een overtuigende all-round- en vooral razendsnelle game weergave en een product om van te genieten, iets wat damelief ongetwijfeld de komende periode gaat doen met dit model. Met dit eerste AGON scherm haakt AOC, na lange tijd weinig ‘gamey’ uit te brengen, overtuigend aan bij zijn directe concurrenten, en dat belooft veel goeds wanneer de komende periode de rest van de AGON line-up de andere hoeken van game-monitoren land gaat bedienen.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”358659″ numshops=”3″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.