We kunnen lang en breed over features spreken, maar het gebruik van deze muis draait primair om één element: wil je een hele grote en zware muis of niet. Want de Asus ROG Spatha is een beest, met enige marge de grootste en zwaarste muis die wij hebben getest. Alle andere features zijn hooguit ondersteunend om het voor de doelgroep een prettige muis te maken, maar zodra bovenstaande vraag met ‘ja’ beantwoord dan ben je eigenlijk al op de goede weg. Waar sub 100 gram ‘licht’ mag heten, ca 120 gram gemiddeld, en alles boven de 135-140 gram ‘zwaar’ is deze Spatha met bijna 180 gram gewoon een super zwaargewicht. Hetzelfde gaat op voor de lengte, bijna 25mm breder en een centimeter langer dan iets als een Fireglider, wat al een ‘forse’ muis mag heten. Er valt wat voor te zeggen om een zeer grote muis te maken, die doelgroep heeft tenslotte vrij weinig te kiezen in een markt met vooral veel kleine tot gemiddelde muisjes (zeker voor Hollandse handen), maar zelfs met mijn forse handen is de ROG Spatha even wennen. Na dat wennen blijf ik echter wel positief achter, want als iemand die zelf vaak stoeit met het feit dat muizen te klein zijn, en dat zonder dat ik zelf RSI gevoelig ben, is het best lekker om gewoon een keer een passende muis in de hand te hebben.


De dame heeft met een hand van 17cm (onderkant palm tot punt middelvinger) geen extreem kleine hand ofzo, maar op de Spatha lijkt het een kinderhandje. Asus geeft op de site aan dat je best kan claw-grippen, en waar de vingers daar liggen kan je ook wel klikken, maar die manier van werken overtuigt eigenlijk niet.

Als gevolg is de Spatha uiteraard geen CS:GO gooi- en smijtmuis, iets wat de zes duimknoppen al deden vermoeden, en verder bevestigd wordt door de keuze voor de Avago ADNS-9800 laser sensor. Een sensor die je in de basis al tegen kan komen in het sub-50 euro segment voelt in eerste instantie als een aparte keuze in een high-end model, maar is voor de doelgroep mid- tot high-sense MMO gamers absoluut geen vreemde keus, met goede prestaties in dat segment en een relatief lage gevoeligheid wat betreft gebruik van mindere oppervlaktes. Het is, de meest extreme low-sense FPS gebruikers daargelaten, ook een keurige all-round sensor. Hoewel de sensor bekend staat om een (met recente firmware zeer bescheiden) acceleratie is dat met dit gewicht vrijwel niet vast te stellen. Dat Asus vervolgens wel de focus legt op 2000Hz polling (waar het verschil tussen 500Hz en 1000Hz al praktisch onmogelijk is waar te nemen) wat juist in dat super low-sense super-snelle bewegingen winst zou moeten geven is wat apart en doet vermoeden dat het simpelweg hun manier is om de marketing strijd aan te gaan met de muizen die 10000, 16000 of andere absurde DPI waardes claimen waar niemand wat aan heeft.

Feit dat de muis zowel bedraad als draadloos gebruikt kan worden is een sterke plus, al kan je de muis prima twee dagen intensief gebruiken alvorens hij aan laden toe is. Marginale prestatieverschillen zijn wel te meten met bijvoorbeeld de human benchmark reactietest, maar in hoeverre die paar ms een echt issue zijn betwijfel ik. Dat Logitech met hun G900 op dat gebied de winst heeft gepakt met draadloze gaming muizen mag duidelijk zijn, maar de praktische voordelen zijn niet altijd goed in te schatten en met enorme verschillen in afmetingen, gewicht en knopindelingen zijn de ROG Spatha en de G900 niet bepaald concurrenten van elkaar.

Als all-rounder en vooral MMO muis is het na een korte gewenning lekker vertoeven, zelfs wat potjes FPS games zoals Overwatch gaan prima af mits je niet te zwak in de arm bent. De wat aparte duimindeling went snel, het gewicht zal voor grote mannen geen echte uitdaging zijn, en wat resteert is een lekkere stevige muis die weinig steken laat vallen. De duim knoppen zouden ietsje zwaarder mogen zijn, maar verder valt vooral op dat er geen enkele vorm van speling in de muis zit. Gezien de ‘grotere’ doelgroep verwacht ik ook dat Spatha kopers de typische standaard switches vervangen door de zwaardere modellen die zijn meegeleverd, wat de muis nog verder in het ‘big boy’ segment duwen. 15 gram zwaarder klinkt niet gek veel, maar maakt een wezenlijk verschil en de optie voor zwaardere switches is zeldzaam. De Razer Mamba 5G had een knappe feature om de switches met springs te verzwaren, Zowie heeft met hun Huano switches een iets zwaardere click, maar het gros van de gaming muizen maken gebruik van de typische Omrons (die hier dus ook bij zitten).

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.