Alles van be quiet! wat ik tot dusver heb gezien komt in nette en strakke zwarte verpakkingen. Geen klagen wat uitstraling betreft.


De Dark Rock TF maakt direct even duidelijk dat het om een stevig beestje gaat: 220W TDP is niet misselijk. De verpakking is ook intern keurig, en hoewel het net dat beetje luxe verfijning mist van bijvoorbeeld Noctua of Cryorig is het uitpakken zeker wel een klein feestje in vergelijking met het gros van de koelers. In de verpakking vinden we een opvallend koelblok, twee ventilatoren, een tubetje koelpasta, een y-splitter voor de kabels en uiteraard alle montagematerialen. Be quiet! handleidingen valt verder weinig op aan te merken.



Het koelblok van de Dark Rock TF is echt fenomenaal. Geheel donker uitgevoerd, zes strakke heatpipes, flinke afmetingen, demping-randjes aan de bovenkant, en toch een bijzonder tweede koelblok aan de onderzijde waar de naam be quiet! trots op te zien is. Ook de afwerking van het grote koelblok mag er zeker zijn: strak, zwart, en gewoon tof.






Volgen we de heatpipes naar de onderzijde blijft het (natuurlijk?) gewoon helemaal keurig. Afwerking keurig, contactoppervlak keurig. Van de zes heatpipes zetten vier zich door naar het kleinere koelblok aan de onderzijde.



Met de twee ventilatoren op de Dark Rock TF kan ik niet anders dan het een beest noemen, al spreken de foto’s vermoedelijk voor zich.




Dan de meer bescheiden Shadow Rock LP. Verpakking wederom keurig (al had deze wat stof gevangen zo lijkt het), en de eerste indrukken prima in orde.



Ook bij de Shadow Rock LP maakt het koelblok indruk. Weliswaar niet zwart uitgevoerd zoals de (dik twee maal duurdere) Dark Rock, maar wel chic. Aluminium koelvinnen, keurige afwerking van de heatpipes met aluminium plaatjes met een geborstelde look. In vergelijking met de Dark Rock valt uiteraard op hoe smal het koelblok is. Wel zien we duidelijk de koperen kleur van de heatpipes, deze zijn niet van een laagje nikkel voorzien. Gezien de prijs niet gek, maar het toont toch wat contrast met de afwerking van de voorzijde.





Draaien we de Shadow Rock LP om zien we twee opvallende zaken. Ten eerste zit er nog een klein koelblokje onder het primaire blok, en ten tweede is de koelpasta vanuit de fabriek al geplaatst. Scheelt weer knutselen voor de beginner, al ziet een ervaren bouwen vermoedelijk liever een tube met meerdere doseringen.


Met de ventilator er op is het ook zeker geen slecht plaatje, al neemt de hoogte wel aardig toe gezien de full-size form-factor ventilator. Persoonlijk vind ik het zwart in combinatie met de koperen heatpipes geen onaardig beeld, en ook de voorzijde is nog altijd een prettig plaatje voor het oog.




De Shadow Rock Topflow SR1 heeft één groot probleem als het op het uitpakken (voor een review) aan komt: Hij blijft namelijk niet uit zichzelf blijven staan. De vormgeving is duidelijk anders dan anders, en ik zal na (bij) het inbouwen wat meer foto’s tonen van deze koeler in plaats van het toch wat lelijke schuim te gebruiken.


De ventilator ziet er wederom keurig uit, en ook het koelblok zelf maakt een goede eerste indruk met nickel-plated heatpipes. Ondanks dat ze maar enkele millimeters breder zijn dan gebruikelijk vallen de dikke heatpipes in de praktijk erg op, zeker ook omdat ze ongelofelijk lang zijn.



Met de koeler op z’n rug valt goed te zien hoe ver de Shadow Rock Topflow uit balans is geplaatst. Kan geen kwaad natuurlijk, maar je kan het niet missen. Lijkt een beetje een schorpioen met extreem overgewicht.




Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.