be quiet! staat normaliter niet bekend om hun haarscherpe prijzen, maar eerder om degelijke producten voor een redelijke prijs. Met die redenering lijkt de Silent Base 800 ook op de markt te staan, want het woord ‘goedkoop’ ga ik niet in de mond nemen met een behuizing van ca. 140 euro. De normale Silent Base 800 is al prijziger dan de meeste voor de hand liggende concurrenten, en de versie met venster doet daar nog een schepje boven op. Van features kan ik ook niet zeggen dat be quiet! het beter doet dan de concurrentie: fan controllers (of in elk geval een fan-hub), LED-verlichting, SD-kaartlezers, PSU-covers, velcro-strips voor kabelmanagement, en zo kunnen we nog wel even door gaan, zijn afwezig terwijl veelal goedkopere alternatieven (sommige) van deze features wel bieden. Ook op inbouw- of koelmogelijkheden is het geen uitschieter, want hoewel ze voldoen kan je 2x 280mm radiator ruimte of ruimte voor 8 HDDs in een goedkoper segment vinden.

Waarom dan toch voor de be quiet! Silent Base 800 kiezen zou je denken? Puur vanwege de stilte en bouwkwaliteit? Jazeker. Nou ja, dat en een duidelijk eigen karakter van de behuizing want het is zeker geen dertien in een dozijn model. Wat bouwkwaliteit betreft staat hij zeker een trede hoger dan de Cooler Master 652S en de Fractal Design R5, twee logische concurrenten (die goedkoper zijn). Op dit moment staat de Silent Base 800 naast een Define S, en dan zie je toch wel dat de prijs van de Silent Base 800 wat hoger mag liggen. Of je enkele tientjes meer uit wil geven voor een stukje bouwkwaliteit laat ik uiteraard aan jullie zelf over. Vergelijk ik deze behuizing met bijvoorbeeld de Phanteks Enthoo Luxe, dan kom ik op een vergelijkbare conclusie uit: Phanteks geeft je een LED-strip, fan-hub, PSU-cover en een innovatief interieur, en bij be quiet! gaat alle aandacht naar bouwkwaliteit en afwerking. Wederom laat ik dan in het midden wat ‘beter’ is. Wel legt het wat mij betreft een beetje druk op het design team van be quiet!, want als je anno 2015 met een behuizing op de markt komt, helemaal als het je eerste behuizing is waar je extra hard aan werkt, dan zou er best een stukje innovatie in o.a. de layout van de binnenzijde mogen zitten.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.