Standaard krijg je 1 120mm ventilator aan de achterzijde. De stock BitFenix ventilatoren zijn prima om eenvoudige builds voldoende te koelen, maar voor zwaardere hardware heb je de optie om aan de voorzijde twee extra 120mm ventilatoren te plaatsen. Gezien de mesh voorkant, en het feit dat je zo een zeer goed gerichte airflow veroorzaakt zal je ook met zwaardere grafische kaarten best uit de voeten kunnen. Staar je niet blind op een maximale hoeveelheid fans, twee relatief ongehinderde intakes, en een enkele outtake, is een interessante oplossing.



Twee optionele 120mm locaties aan de voorzijde zullen een stevig systeem toch prima moeten koelen met een erg geventileerde voorkant.

Hoewel de BitFenix Comrade evenveel fans kwijt kan, heeft die een gesloten voorpaneel, wat de Neos een interessantere oplossing maakt als je met zwaardere hardware aan de slag wil gaan.


De BitFenix Neos komt als budget behuizing niet met bijzonder dik staal, en ook de open voorkant laat iets meer geluid door dan de gesloten Comrade. Zeker de harde schijven die aan de voorkant zitten worden dan een overweging, want de Neos komt wel met gedempte ophanging, maar een echt luide oude harde schijf kan zo’n kastje natuurlijk weinig aan verbeteren. Met een moderne harde schijf, zeker als je ze uit zoekt op geluidsproductie, is er weinig aan de hand, maar gezien je met een behuizing van 35 euro zelden echt zware builds ziet, zie ik hier meer voordeel in bijvoorbeeld de Comrade, welke toch duidelijk een stapje stiller is, en ook voor die eenvoudige builds meer dan voldoende koelt.

De standaard aanwezige ventilator doet zijn werk overigens relatief rustig, echter wanneer je hem op 7 Volt in plaats van de standaard 12 Volt gebruikt is hij keurig stil te noemen. Gezien je in een budget behuizing ook relatief eenvoudige builds verwacht (welke normaliter niet lastig zijn om te koelen), is het een handig idee de ventilator op 7 V te laten draaien. Met deze guide kan je dat eenvoudig uitvoeren: http://www.techpowerup.com/articles/other/137


Budget behuizingen hebben vaak geen stoffilters, spijtig want het is een groot praktisch voordeel. BitFenix heeft in recente behuizingen in het budget segment structureel stoffilters toegepast, en de Neos is daar geen uitzondering op. De voeding komt met z’n eigen, uitneembaar, stoffilter. De enige andere locatie waar normaliter lucht de behuizing in komt is de voorzijde, en ook daar zit een groot filter. Deze laatste is uitneembaar wanneer je het voorpaneel van de behuizing trekt, een kleine moeite gezien dit vanaf de voorzijde kan zonder dat je een schroevendraaier nodig hebt.



Stoffilter van de voeding



Stoffilter van de twee optionele 120mm locaties aan de voorkant

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.