Het inbouwen van de BitFenix Pandora leidt zichzelf in de zin dat het niet bijzonder ingewikkeld is, maar het vereist wel tijd en even geduld. Dit is geen kastje wat je ‘even’ in elkaar zet, zeker niet als je de afwerking goed wil doen. De basis is vrij eenvoudig; Moederbordje er in, voeding op de bodem, SSD welke je straks wilt laten zien op het bracket er direct naast (Deze Plextor M6S heeft een passende zilverkleurige behuizing dus staat wel aardig). Eventueel een extra HDD boven naast de top-ventilator, of op de bodem achter de SSD. De Cooler Master V850 voeding is 170mm lang, en zoals je kan zien wil je niet veel langer gaan dan dat als je later nog wat in- of uit wilt pluggen. Veel korter is ook niet aan te raden, want dan ga je weer meer van je kabels zien 160-180mm is een mooie richtlijn.



Ook het plaatsen van de koeling is niet heel ingewikkeld. Deze Cooler Master Nepton 240M liet zich eenvoudig plaatsen (met ventilatoren vooraf op de radiator gemonteerd). Zoals je kan zien zitten de schroeven van deze koeler dicht tegen het bracket van de SSD. Deze radiator is 27mm dik en ventilator 25mm dik, dus het is niet aan te raden om een set te plaatsen die breder is dan die 52mm.



Wat vereist dan tijd en rust zou je denken? Zoals ik al zei is het niet ingewikkeld bouwen, maar de beperkte breedte van de Pandora geeft je slechts beperkt ruimte voor kabelmanagement. Achter het moederbord zelf is praktisch geen ruimte (enkele millimeters), dus het gros van de kabels moet aan de voorzijde (zie waar de kabels lopen op de volgende foto). In diezelfde ruimte past eventueel nog een SSD, wat de ruimte verder zal beperken. Je zal dus de tijd moeten nemen om te zorgen dat niets over de dikke voedingskabels kruist. Wederom, niet lastig, maar even geduld helpt veel. Groot voordeel is wel dat de ruimte achter de SSD een handige en ruime kabel-dump bleek.


Mijn advies zou zijn om daar geen extra SSD te plaatsen, en je te beperken tot 1 SSD en 2x 3.5” HDDs, of 2x SSD en 1x 3.5” HDD, dat houdt die beperkte ruimte voor kabels nog ruim genoeg om er wat moois van te maken. Ik kan daar niet over vallen, want voor een game-pc moet je daar toch mee uit de voeten kunnen. Het is niet zo zeer dat meer niet te passen is, maar omdat de zijpanelen van een klik-systeem gebruik maken kan slecht kabelmanagement zorgen dat de dikke kruisende kabels de panelen los duwen, dus voordat je het paneel terug zet moet je kabelmanagement in orde zijn. Bij een schroef-systeem kan je vaak wat losser te werk gaan, en bij het sluiten van de panelen gewoon even harder aandrukken, dat gaat hier dus niet op en je zal dus goed moeten ‘managen’. Wat wel weer erg positief is is dat een uitstekend resultaat gewoon mogelijk is, zo kan je CPU power aansluiting prima langs de bovenzijde langs de ventilatoren zonder dat je er wat van ziet.



Omdat de Nepton warme lucht aan de voorzijde uit de behuizing gaat blazen gebruik ik de ventilator aan de bovenkant als intake; even omdraaien dus. Al leek het mij voor deze build wel zo leuk om wat witte verlichting toe te voegen, dus heb ik een BitFenix Spectre LED ventilator geplaatst, aangevuld met een BitFenix Alchemy LED strip. We zien dan ook (nog net) dat we ook bovenin wat ruimte hebben om wat moois van de kabels te maken. Even een beetje plannen en tijd in het kabelmanagement stoppen dus, maar wat het belangrijkste is is dat het resultaat er gewoon goed uit ziet.





Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.