In de specificaties heb ik de inbouw opties wat betreft koeling al besproken, en die zijn toch goed te noemen. Een flink aantal ventilator gaten, zeker in combinatie met een 240mm waterkoeler, moet in staat zijn om elke gangbare mid/high-end setup voldoende te koelen. Bij aanschaf krijg je er alvast twee ventilatoren bij, welke op zich al voor de meeste setups al zullen voldoen, ventilatoren welke overigens een prima airflow genereren, zonder al te veel geluid te produceren, prima dus. Maar nogmaals voor de duidelijkheid, er is geen reden om niet voor overclocking setups, of zware grafische kaarten te gaan. Sterker nog, daar is de Phenom volgens mij gewoon voor gemaakt, al voldoet de koeling natuurlijk ook gewoon prima voor een storage-bak.

600,415

Meegeleverde koeler voor.

600,486

.. en achter.

Gezien ik een heel krachtige witte luchtkoeler heb geplaatst in plaats van een waterkoeler, wat in de Prodigy erg populair lijkt, hield ik dus ruimte over voor extra ventilatoren. De stock ventilatoren heb ik naar de bovenkant verplaatst. Een dunnere-dan-standaard ventilator kan je overigens op de schroef-gaten plaatsen, maar een standaard-dikte fan voorkomt dat je het top-rooster kan terugplaatsen.

600,449

Deze keuze hield de onderkant dus vrij, en gaf mij de mogelijkheid hier zelf andere ventilatoren te plaatsen. Nu moest ik enkel nog kiezen welke kleur led er leuk bij zo staan. Voor de duidelijkheid, deze led-ventilatoren zijn optioneel, de Phenom komt uit zichzelf met niet-led ventilatoren.

600,511

Blauwe led-fan

600,508

En in het donker.

600,491

Of toch rood? EvilPhenom!



Ik de meeste van mijn vorige reviews moest ik concluderen dat een focus op (mogelijke) airflow, in veel gevallen ten koste gaat van geluidsdemping. De Phenom heeft echter drie goede elementen: Erg dikke panelen, een gesloten voorkant, en HDD dempers.

Het resultaat was in mijn geval dan ook gewoon prima te noemen. De stock ventilatoren gedragen zich goed, al zal je voor huiskamer gebruik wellicht geheel stille modellen willen plaatsen (en al je hardware op de stilte-wens afstemmen). De andere onderdelen, zoals de Phanteks koeler en de Gigabyte grafische kaart, zijn in idle ook onhoorbaar, wat natuurlijk wel fijn is in de praktijk. Harde schijf geluiden lijken onhoorbaar, tijdens zware load viel het allemaal ook erg mee, en het lijkt er op dat Phenom constructie gewoon een prima effect heeft op geluiden van binnen uit.



Waar de mITX Phenom een stoffilter aan de onderzijde heeft ontbreekt deze in de mATX variant. Het top-rooster dermate fijn is dat het stof wat van boven op de case valt niet naar binnen kan wat wel een plus is, maar er is geen reden waarom er geen stoffilter aan de onderzijde zit, wat de logische intake-plek is. Je krijgt ten slotte een heat-shield wat je er eenvoudig kan klikken bij gebruik van HDDs onder, dus waarom geen in-klik-baar filter bij gebruik van ventilatoren? Dergelijke features zie je in flink goedkopere cases (ook van BitFenix zelf), en ondanks dat je zelf eenvoudige dunne filters kan plaatsen had het van mij gewoon inclusief moeten zijn.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.