Geen merk- of meetbare (althans voor mij) verschillen dus tussen de Alcor en Mizar bij gelijke instellingen. Het laatste deel van die zin verraad echter direct welke richting ik op wil; hoe zit het nu met die instellingen? Waar de muizen tot dusver nog redelijk gelijk aan elkaar bleven komt er nu toch echt een flinke kloof tussen. De Alcor komt geheel zonder software, en dat beperkt direct de flexibiliteit die je als gebruiker hebt. CM Storm heeft in het verleden wel vaker een muis uitgebracht zonder software pakket, en dan kon je bijvoorbeeld met een optionele firmware aanpassing toch enkele instellingen aanpassen, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk flink anders dan bij met een software installatie. De Mizar aan de andere kant komt juist met een zeer uitgebreid software pakket. Ik laat deze header bewust bij beide reviews staan omdat de verschillen wel degelijk relevant zijn en ik de Alcor ook wil blijven aanhalen (o.a. mbt aankomende firmware mogelijkheden, maar ook dat wanneer je de Alcor overweegt en je deze software graag wil, je dus naar de Mizar kan kijken), maar nogmaals voor alle duidelijkheid, de screenshots van deze software zijn dus –enkel- voor de Mizar.

Na installatie verschijnt er een “Mizar” icoon op je bureaublad. Als je dit start dan kom je in de software die in 6 tabs in gedeeld is. In het eerste venster kan je alle knoppen van de Mizar aanpassen / rebinden. Vrij standaard zou je denken, maar dit geeft een Mizar gebruiker wel de vrijheid eventueel de DPI knoppen te gebruiken voor een ander doel, waar de Alcor deze twee knoppen praktisch niet vrij kan geven voor andere doeleinden. Ook de DPI-Cycle optie bestaat, mocht je toch 1 van de 2 willen behouden om door alle DPI instellingen te roteren. In feite heb je met de Mizar dus sowieso één extra bruikbare/instelbare knop.

234,176

De software is breder dan 600px, verkleiningen lezen wat vreemd, dus maar even thumbnails gebruikt. Klikken voor de volledige versies dus.

Het tweede scherm “Advanced” is meteen een stukje drukker. Je kan meerdere profielen maken, met 4 verschillende DPI instellingen per profiel. Waar de Alcor je enkel wat grotere stappen in DPI mogelijk maakt, kan de Mizar per 100 DPI afgesteld worden, waarbij vertikaal en horizontaal ook afzonderlijk aangepast kunnen worden. Zonder twijfel een stukje flexibiliteit wat enkel de duurdere broer in zijn voordeel heeft. Het houdt echter niet op bij functie, ook het visuele aspect van de muis kan hier flink worden aangepast. Op de Alcor bepaalt de DPI setting de kleur van de LED, op de Mizar kan je per setting niet alleen je eigen kleur kiezen, je kan de verlichting ook uitschakelen, dimmen, of een effect mee geven. Het zal je niet beter doen gamen, maar het is wel een mooie feature die je enkel bij de Mizar krijgt.

234,176

Ook de mogelijkheid om Macros te maken, en deze in profielen op te slaan en te (de)activeren ontbreekt niet. De Mizar heeft intern geheugen (Alcor overigens ook, al is mij niet 100% duidelijk waar voor) voor een flink aantal, maar mocht je echt absurd veel macros willen maken kan je deze ook op je computer in de “Library” laten staan voor later gebruik. Alle wenselijke macro-functionaliteit is gewoon aanwezig in de Mizar, mocht je daar gebruik van willen maken. Bij de Alcor zal je dat zelf met 3rd party software moeten oplossen, niet onmogelijk, wel minder eenvoudig. Echter de meeste macro-fanaten die ik ken gebruiken daar sowieso liever hun toetsenbord voor dan de muis.

234,176
234,176

En dan Support niet vergeten. Mijn ervaring met Cooler Master support is dusver erg positief, en met een Nederlandse vestiging maakt het vragen stellen of probleempjes verhelpen toch vaak net even sneller en makkelijker. Maar waarom dit plaatje erbij zou je denken? Aan het begin gaf ik aan dat de Alcor standaard enkel met stappen van 800 DPI (800-1600-2400-3200) in te stellen is, terwijl de Mizar dus per 100 DPI naar wens kan worden gesteld. Ik liep echter al direct tegen geruchten aan van professionele gamers dat deze muis naar alle waarschijnlijkheid net als o.a. de CM Storm Spawn optionele firmwares gaat krijgen voor de serieuze game-fanaten, voor wie stappen van 400 DPI gewoon een noodzaak zijn. Via de Support tab zal je dan direct naar de juiste site kunnen gaan en eenvoudig te installeren firmwares moeten kunnen downloaden, waarbij je toch enige aanpassingen aan het functioneren van de Alcor zal kunnen maken.

234,176

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.