Review: CM Storm NovaTouch

Productpagina @ gaming.coolermaster.com
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net
Prijzen en levertijden @ Hardware.info

Edit: Tijdens het schrijven van de review is de prijs richting de 160 euro gezakt, de review is oorspronkelijk geschreven met de adviesprijs van 180 euro in het achterhoofd. Tevens viel mij op dat je via Bol.com bij CM zelf producten kan kopen, en daar liggen de prijzen lager dan via de Europese CM Store.


Mechanische toetsenborden zijn hot. Ze zijn kwalitatief beter en laten de meeste mensen sneller typen dan de vele goedkope toetsenbordjes waar de halve wereld op werkt, en maar ze werken in de praktijk ook prettiger en de meeste serieuzere gamers zijn inmiddels ook over vanwege de betere game ervaring. Vermoedelijk verkopen ze ook beter, of zijn de marges beter, want het ene gaming merk na de andere komt met nieuwe mechanische toetsenborden uit. De één is nog duurder dan de ander, en al dan niet aangevuld met een giga berg features die soms meer van kerstbomen weg hebben dan game gerelateerd zijn, maar dat terzijde. Niet alleen dat, maar ook de vraag naar zakelijke mechanische toetsenborden lijkt stevig; je kan al vlot sneller typen, de aanslag is nauwkeuriger en als je de switch ontdekt die bij jou past dan kan je niet meer terug.

Cooler Master staat niet echt bekend om overdreven dure producten met een hoop flash, maar zie ik in de regel meer richting op degelijke producten met een scherpe prijs. Dit zien we terug in veel van hun behuizingen, hun koeloplossingen, maar ook de randapparatuur. Zo zijn de CM Storm Trigger-Z (mijn huidige toetsenbord), en de CM Storm Rapid-i (Was het test-bench toetsenbord, is inmiddels de dame haar toetsenbord geworden) hele toffe mechanische toetsenborden met een zeer scherpe prijs.

Toen ik op Gamescom de CM Storm NovaTouch leerde kennen moest ik dan ook wel even schrikken toen ik hoorde dat dit bord, welke in eerste instantie op een soort van Rapid-i Basic leek, met een adviesprijs van 180 euro zou komen. Nu vallen CM producten in de regel in Nederland iets goedkoper dan de adviesprijs uit, maar grote veranderingen wat de prijs zou ik niet verwachten. lekker, zet je je review klaar, staat ‘ie al voor 160 euro in de prijsvergelijker. Niet alleen dat, maar verder was het ook een bijzonder onopvallend toetsenbord om te zien. Geen flashy LED-feature.. helemaal geen LED-feature zelfs. Geen macro keys, geen andere gamer-gekkigheid die we vaak op mechanische bordjes zien, niet eens een beetje gaming-ogend lettertype! Gewoon een eenvoudig strak zwart bordje, maar dan.. aan de prijs?

Die prijs die ontstaat niet zo maar natuurlijk, en komt voort uit de techniek die in het bordje zit verstopt. Het betreft namelijk een zogeheten Topre switch; een naam die in Europa niet of nauwelijks bekendheid heeft, en slechts een zeer kleine groep echte liefhebbers kent. Als fanatieke tech liefhebber hoop je dan uiteraard op de kans om daar een keer mee te mogen spelen, dus toen de gelegenheid kwam om er twee weken mee te werken om zo een ervaring op te doen, en zelfs nog voordat het product in de winkel zou liggen, zei ik natuurlijk geen nee. Als ik mij echter niet vergis is de CM Storm NovaTouch vanaf deze week leverbaar.

Bij deze mijn dank aan de dames en heren bij Cooler Master voor de gelegenheid dit toetsenbord uitvoerig te kunnen testen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.