Ik kan uren blijven praten over mijn ervaring met de CM Storm NovaTouch, en bij elke zin die ik schrijf ontkom ik niet aan het gevoel dat ik er 3 moet toevoegen om de zaak goed in perspectief te zetten. Het gevolg was dat mijn oorspronkelijke conclusie dik twee kantjes lang was, en ik nog altijd het gevoel had dat ik nog lang niet klaar was. Dit is uiteindelijk een product voor mensen die aardig geld over hebben voor hun type-ervaring, en hun ultieme type-gevoel in de Topre switches vinden, en gamers op het hoogste niveau voor die die milliseconden winst van betekenis zouden kunnen zijn. Omdat het ultieme gevoel voor iedereen anders is kan ik dan ook niet eenzijdig zeggen dat dit bord “het beste” is voor iedereen, maar in de laatste twee weken is mij wel erg duidelijk geworden dat het voor sommige gebruikers het absoluut het geval kan zijn. De berichten op tal van fora van mensen die uiteindelijk de stap hebben genomen zijn sterk overwegend positief, dus daar valt wel wat uit op te maken. Ik vind ze zelf ook erg goed aanvoelen, maar ik zou liegen als ik zou stellen dat ik geen twijfels heb over de prijs.

De switches geven een prettige en subtiele feedback, voelen degelijk, lekker en soepel aan, en dat ze echt razend snel zijn staat buiten discussie. De geluidsproductie is duidelijk minder dan bij Cherry, maar het geluid van de snelle terugslag was voor mij een teleurstelling. Hoewel het een beetje af neemt met de meegeleverde O-ringen zal het toch vooral gewenning aan de switches zijn welke je op termijn echt noemenswaardig stiller zal laten werken.

De NovaTouch zelf is erg zakelijk om te zien, maar of een uitstraling bij je past zal je ook zelf moeten bepalen. Wel voelt hij erg solide aan, de caps zelf voelen prettig aan, en staat hij vast als een huis op tafel. Het ontbreken van het numpad, backlight (deze mis ik zelf toch wel een beetje), of eigenlijk welke onderscheidende feature anders dan de switches zelf is iets waar ik een deel van de mogelijke geïnteresseerden zie afhaken, maar we krijgen er wel een lekker compact en dus draagbaar toetsenbord voor terug, en de ruimte aan de rechter kant geeft je muis opvallend meer vrijheid. Draagbaarheid is op zich fijn, want de kans dat je op je werk of andere typ-locatie even een tweede neer legt schat ik niet gek groot. Tevens is het een bord welke vanwege z’n Cherry MX keycap compatibility goed naar eigen smaak in te richten is met tal van goed verkrijgbare keycaps. En mensen die bereid zijn richting de 200 euro te gaan voor hun specifieke type-ervaring zullen vermoedelijk wat minder moeilijk doen over een paar tientjes voor leuke caps om hun toetsenbord helemaal naar wens in te richten. Die mogelijkheid doet natuurlijk weinig aan het feit dat de NovaTouch direct uit de doos als totaalplaatje erg basic is, de kostprijs voor Topre switches terzijde, dat basic gevoel blijft hangen en ik had toch graag iets extra’s gezien voor dit bedrag. Al was het maar een langere garantie, of een mooie hoes om hem in mee te nemen. De combinatie van een super high-end switch met een grotendeels kostenbesparende uitvoering is iets waar ik zelf enkele vraagtekens bij zet.

Ik ben als echte Cherry MX Brown liefhebber wel erg gelukkig met de NovaTouch ervaring, en zoals ik hierboven al uitvoerig beschreef denk ik dat ook Cherry MX Black en Red gebruikers in Topre een interessant alternatief kunnen vinden. De gamer doelgroep uiteraard ook niet vergeten, maar dan hebben we het over die zeer kleine groep gamers die tegen de limieten zitten van wat hun hardware mogelijk maakt. Ik ben daar simpelweg niet één van, dus het goed beoordelen van dat praktische voordeel ligt buiten mijn mogelijkheden in deze review. Zowel die gamers die de NovaTouch voor de snelheid zouden overwegen als de meer gangbare gebruikers die het enkel voor het gevoel zullen doen zullen toch echt zelf op zoek moeten gaan naar een test-mogelijkheid met dit toetsenbord, en zo vervolgens hun beslissing te maken.

Wat de NovaTouch vermoedelijk het meest in de weg staat is dat het vinden van een test gelegenheid geen eenvoudige taak zal zijn. Vooralsnog vereist het dat je naar een gaming event af reist, al hoop ik dat de wat grotere winkels op termijn een demo aan zullen bieden. De prijs is weliswaar een obstakel voor de grote markt, maar de liefhebber- en pro doelgroep zullen daar minder over vallen als ze de NovaTouch zelf goed hebben kunnen ervaren. En al met al kan ik met zekerheid zeggen dat als je je toetsenbord keuze zeer serieus neemt, je de CM Storm NovaTouch zeker een keer zou moeten uitproberen, want het is absoluut een charmante en unieke ervaring.

De CM Storm NovaTouch krijgt uiteindelijk de “Wannahave” award als bijzonder product voor een zeer specifieke (lees: kleine) doelgroep, maar is voor ‘het volk’ niet bedoeld.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250 250250

Over Stephan

Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op