Net als voorgaande keren testen wij de headset op verschillende systemen. Een recent S1150 systeem, een ouder S775 systeem, en een laptop met een 2e generatie Intel Core i7. Omdat de Sirus-C ook voor consoles is bedoeld is deze ook op een Xbox 360 getest. Om het meteen maar duidelijk te maken, de ervaringen tussen de Xbox en Computers verschillen praktisch niet of nauwelijks, dus deze gehele header is van toepassing voor zowel console als pc liefhebbers. Ook de ervaring tussen de computers verschilde niet, ik heb geen issues kunnen opmerken op bijvoorbeeld het oudere systeem.

Als headset met ‘extra woofer’ verwacht je natuurlijk dat de lage tonen je oren van je hoofd blazen en dat je tenen zullen trillen. Als je dat verwacht zal het wellicht iets tegen vallen, want de lage tonen zijn goed en nadrukkelijk aanwezig, maar gelukkig niet dusdanig overdreven dat je niets anders kan waarnemen dan gedreun. Voor een wat meer ‘gemiddelde’ gamer zal dit wellicht als wat beter nieuws komen, want een overdreven bass is niet voor iedereen weggelegd. Mijn lieftallige assistente had ik bewust niet geïnformeerd over de features, en het resultaat was dat de aanwezigheid van de lage tonen juist wel erg opvielen. Zo zie je dat een ervaring anders kan uitpakken enkel door een bepaalde voorbereiding.

Het is niet eenvoudig om uit te leggen, maar maak niet de misstap om te denken dat een 44mm driver en 40mm bass leidt tot een overdreven-bass-y geluid, dat is niet het geval. Maar de extra woofers zorgen wel dat de lage tonen niet als leeg ‘getok’ worden weergegeven, en geven juist een warm en diep geluid. Oh, als je nu denkt dat je oren niet kunnen trillen als je het volume omhoog gooit, maak je geen zorgen.

De main-driver heeft de nadruk juist aan het andere eind van het spectrum: de hogere tonen. Denk hierbij aan stemgeluiden of zang. Stemmen van voice communicatie in games zijn hierdoor heel goed te verstaan, zelfs wanneer je tijdens een shooter flinke knallen om je oren krijgt. Het gevolg is echter dat het midden-segment wat achter blijft bij de lage en hoge tonen. Wanneer je dan naar muziek luistert waar weinig bass tonen in zitten (en de woofer dus weinig te doen heeft), ontkom je niet aan het gevoel dat het gewoon wat rijker kan klinken voor je geld. Zodra een nummer er echter weer wat lage tonen in heeft zitten is het eigenlijk geen issue meer en vullen je oren weer met een voldoende brede reeks aan klanken.

Waar het voor muziek per genre wisselt wat een goede setting is, is de nadruk op bass en hoge tonen een logische afstelling voor games (en vooral ook met teamspeak, ventrilo, e.d.), en zie je een vergelijkbare afstelling in veel game headsets dan ook terug. De games van de week hier in huis zijn GTA, The Witcher 2 (Beetje voorbereiden op 3 eh), Skyrim en Batman Arkham Origins. Omdat een shooter natuurlijk niet mag ontbreken bij een headset review blijft Call of Duty Ghosts ook voorlopig nog geïnstalleerd. In alle games klinkt de Sirus-C gewoon goed en valt er weinig op aan te merken. Explosies knallen lekker in je oren, maar ook zwaard-gekleng wordt niet overrompeld door de bass geluiden. Er is geen sprake van ruis, en op zowel lage als hoge volumes blijven de klanken goed en helder. Zelfs op zeer hoge volumes bezwijkt de woofer niet en blijven de lage tonen strak klinken.

Ook films en series komen uiteraard aan bod, en ook in deze situatie valt op de afstelling van de Sirus weinig aan te merken. De nadruk op lage tonen en stemmen maakt voor een prima film ervaring, wederom met een lekkere bass voor actie films, maar zonder dat de andere geluiden er geheel onder worden bedolven.

De ervaring met verschillende headsets breidt zich lekker uit ondertussen, maar dat maakt het eerder lastiger dan eenvoudiger om een vergelijking te maken. Verschillen zijn soms niet alleen lastig te verwoorden, maar vaak zijn ze ook alleen maar goed waar te nemen als je ze direct naast elkaar gebruikt. Al snel grijp je dan naar de prijs-prestatieverhouding, en dan lijkt de Sirus-C gewoon goed in orde. De algehele geluidservaring is goed, de extra woofer brengt zeker een leuk voordeel voor zowel liefhebbers als de meer casual gebruiker, en ook een leuk voordeel van de Sirus-C ten opzichte van zijn concurrenten, maar uiteraard blijft er wel verschil met echte high-end headsets die een meervoud van de Sirus kosten.

Bij een headset hoort ook communicatie, en de microfoon is ook onder de loep genomen. In alle test-systemen een skype gesprek gevoerd, en ook wat geluidsopnames gemaakt, en de prestaties zijn gewoon goed te noemen. Geen ruis of haperingen, al is de noise cancelling uiteraard zoals altijd wat beperkt. De microfoon doet het prima om lichte achtergrondgeluiden niet door te geven, maar met voldoende lawaai in de achtergrond kan je natuurlijk geen wonderen verwachten. Vanuit een praktisch perspectief echter gewoon in orde.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.