De verschillen tussen de Ergostand en de Notepal zijn inmiddels wel duidelijk: De Notepal is een stand met een vaste hoogte, gemaakt van aluminium, voorzien van verschuifbare ventilatoren, en de Ergostand is grotendeels plastic, maar komt met een grote vaste ventilator, USB Hub, en is flink in hoogte verstelbaar. Oftewel flinke verschillen. Het grootste verschil is echter de manier hoe de laptop op de stand komt te liggen: Bij de Notepal kan je gebruik blijven maken van het toetsenbord van je laptop (al is dat niet vereist), maar bij de Ergostand III wordt je verplicht gebruik te maken van een los toetsenbord en muis.


Op de Notepal kan je prima blijven werken op het toetsenbord van de laptop

Hierin wordt dus ook de doelgroep van de Ergostand duidelijk: De Ergostand is gemaakt voor een laptopgebruiker die een flink aantal uren doorbrengt op een vaste werkplek waar geen desktop computer staat, of een desktop systeem ongewenst is. Op die plek laat je dan een Ergostand permanent staan (De Notepal is juist eenvoudig om je laptop in op te vouwen en mee te nemen) in combinatie met een permanent toetsenbord en muis die op de USB poorten van de Ergostand zijn aangesloten. Uiteraard staat dit veelal voor zakelijke gebruikers, iets wat ook wel op te maken is uit de productpagina van Cooler Master waar de foto’s duidelijk op een kantooromgeving duiden.

Hoewel je de Notepal daar ook voor zou kunnen gebruiken zie ik dat product meer als oplossing voor bijvoorbeeld een laptop in de huiskamer, waar een betere werkhouding wel gewenst is, maar minder ruimte is voor een flinke werkopstelling. Zoals je op de foto straks kan zien is een flinke laptop op een Ergostand gecombineerd met een toetsenbord en muis niet bijster compact of heel vlot op te bergen.

Ik begon echter met de opmerking dat we op zoek zouden gaan naar een betere werkhouding. Laten we eerst even een plaatje bekijken van waarom een laptop op zich niet ideaal is. Bron: working-well.org


We zien hier een aantal (ietwat overdreven, als rood staat voor pijn) voorbeelden van gangbare laptop houdingen. In de eerste zorgt een veel te hoge armpositie voor druk op de schouders en spieren in de arm. In het tweede plaatje is zowel de rug als nek verre van ideaal gepositioneerd,

In de laatste houding zien we weliswaar het meeste rood, maar komen we wel al in de buurt van een beetje gangbaar gebruik. Nek en armen in iets mindere mate belast, en mocht je de laptop iets naar achteren schuiven en een goed verstelbare stoel hebben zitten we niet gek ver van een degelijke positie af. In grote lijnen komt het er echter op neer dat je een laptop of goed kan zetten voor je nek en ogen, of goed kan zetten voor je armen, maar niet allebei. Een Notepal oplossing in combinatie met een goede stoel en bureauafstelling is een werkbare middenweg, maar het toetsenbord scheiden van het scherm zoals de Ergostand doet is nodig om een goede positie te bereiken.


Iets in deze buurt zou je dus willen bereiken.

Door de Ergostand dusdanig in te stellen dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte zit kunnen we dus een goede houding bereiken voor de rug, nek, en ogen. Prima, daarover geen klagen en het product doet wat je ervan verwacht. Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat de forse constructie nog altijd flink ruimte op het bureau vereist, want een los toetsenbord op de rand van je bureau lost de problemen van positie C in het diagram niet direct op, waardoor je bureau ruimte moet bieden aan de Ergostand, een toetsenbord ervoor, en ruimte voor je polsen en/of armen, eventueel nog met een polssteun wanneer je een dikker toetsenbord (mechanisch?) wenst te gebruiken. Een Ergostand is dus een handige tool, maar een goede houding koop je niet zo maar eventjes met één productje, dat vereist nadenken en enige planning.

De verstelbaarheid viel in positieve zin op. Een 17.3” laptop zat bij een lange gebruiker (1.96m) op een typisch bureau op het derde standje al ruim hoog genoeg voor een goede positie van de nek en ogen. Kleinere laptops moeten dus nog wat hoger, maar daarom zitten er 6 afstellingen op. Dat de Asus N73 niet hoger hoefde dan de derde stand was echter maar goed ook, want de uitklapbare pootjes van de Ergostand III zijn maar nipt voldoende voor een dergelijke grote en dikke laptop. Op hogere standen is de combinatie van een 3.5 KG laptop en pootjes die net voldoende lang waren voor de basis van de laptop duidelijk een uitdaging voor de Ergostand; Op de hoogste stand tikte ik de laptop eenvoudig van de stand af. Ik denk dat Cooler Master er goed aan had gedaan om 15.4” als limiet te stellen voor deze Ergostand, of een waarschuwing had kunnen plaatsen over zwaardere 17” machines. Met de verschuiving richting dunnere en lichtere modellen, zeker voor mobiele werkers, schat ik de praktische gevolgen voor de doelgroep als vrij klein, maar je dient er zeker rekening mee te houden.




Misschien ben ik een iets te droge Hollander, maar ook bij enkele andere features heb ik wel wat vraagtekens gezet. Niet direct in negatieve zin, maar het voelt dat Cooler Master bij dit relatief eenvoudige product geen genoegen leek te nemen met wat dit product in de basis is. Juist de basis doet het goed: Verstelbaarheid bieden voor een betere schermpositie, gecombineerd met een extra stukje koeling. Maar de extra features voelen hier en daar wat zwak; Zo is de feature om er een tablet op te plaatsen leuk, maar de keuze om de voetjes waar de laptop/tablet op rust verstelbaar te maken gaat ten koste van de stevigheid ervan, en deze Ergostand is eigenlijk te groot voor een tablet. Zelfs een 10” tablet lijkt niet groter dan een flinke telefoon, en dan zijn er (o.a. van Cooler Master zelf) veel elegantere oplossingen om je tablet op neer te zetten. Hetzelfde gaat op voor de mooie aluminium fan-knop die een mooie LED heeft om aan te geven dat de ventilator aan staat: het bereik van 500 tot 800 RPM betekent dat je kan schakelen tussen fluisterstil en nipt-meer-dan-fluisterstil, en de mooie aluminium knop doet niet zo gek veel wanneer de rest van plastic en staal is gemaakt.



Een stevige 10″ tablet lijkt wel een telefoon zo…

Uiteraard is dit een beetje azijnpissen, want waarom zou je klagen over het feit dat de ventilator stil is, of so what dat een tablet plaatsen praktisch weinig zal gebeuren. Het punt wat ik wil maken is echter dat als ik zou mogen kiezen tussen die verstelbare pootjes plus een verstelbare ventilator, of gewoon een extra stukje stevigheid voor zware laptops, dat ik liever deze ‘core prestatie’ beter zie dan enkele extra’s met een beperkt praktisch nut (of zelfs nadelige gevolgen). Wellicht is dat een klein cultuurverschil tussen Europa en Azië, waarbij ‘wij’ veelal de voorkeur geven aan minimalisme met een goede uitvoering, en onze verre-oostenburen soms overtuigd lijken dat ‘meer features = beter product’, wat je bij telefoons overigens veel sterker ziet dan bij de Ergostand.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.