Ondanks de nieuwe koers van Cooler Master waarbij ze de naamgeving CM Storm achter zich laten en alles ‘Master’ noemen blijven hun nieuwste mechanische bordjes toch vooral erg bekend aanvoelen. Zeker als je zelf eerst een Rapid-i, Novatouch en XTi hebt gehad, en in iets mindere mate de Trigger-Z. Verandering zit primair in de toevoeging van de RGB verlichting, voor het eerst bij Cooler Master, en het feit dat de switches zelf transparant zijn. Dit laatste zorgt voor een betere verdeling van de verlichting dan gebruikelijk, en de combinatie met de bovengemiddeld sterke LEDs en de soepele overgangen en effecten laat dan ook goede indrukken achter; wat RGB ervaring in elk geval één van de betere uitvoeringen. Verfijning zien we ook, want de behuizingen zijn weer net iets strakker dan voorheen en noemenswaardige branding ontbreekt (enkel het logotje in de Windows toetsen). Na de ietwat opvallendere lettertypes bij bijvoorbeeld de Rapid-i zijn de nieuwe Masterkeys weer terug bij een meer bescheiden uitstraling.

Vooral die bescheiden basis zal echter een primaire wens moeten zijn om deze borden te overwegen, want wat verdere featureset betreft zien we eigenlijk bar weinig. USB- en/of audio passthrough zit er niet in, de software maakt het instellen van de verlichting wat prettiger maar voegt ook weinig toe wat functionaliteit betreft, (fysieke) mediaknoppen ontbreken, en ook van een polssteun is geen sprake. Op zich grotendeels features waar lang niet iedereen op zit te wachten, maar met Masterkeys (of eigenlijk met de XTi al) is Cooler Master een stukje hoger in de prijzen gaan zitten, en komen ze in de buurt van concurrenten die veelal nog wel ietsje duurder zijn (maar soms ook goedkoper), maar daar wel weer dergelijke extra’s tegenover zetten. Het zijn de betaalbare bescheiden recht-toe-recht-aan toetsenborden waar Cooler Master hun aanwezigheid in het mechanische segment aan heeft te danken, en vergeleken met de oudere QuickFire’s is het prijsverschil fors. Dat laatste is voor een deel te wijten aan de huidige stand van de Dollar, maar voor de eindgebruiker komt het in feite neer op een flinke meerprijs voor RGB verlichting, zeker gezien de ‘oude’ QuickFire’s nog altijd goed beschikbaar zijn als je niet heel veel om RGB geeft.

De Masterkeys varianten moeten de strijd bij gebrek aan prijs voordeel dus geheel op inhoud voeren, iets wat de Masterkeys S iets eenvoudiger af gaat vanwege een kleiner aantal concurrenten dan de Masterkeys L mee te maken heeft, en het feit dat je veelal voor TKL kiest om zo veel mogelijk ruimte te laten voor je muis. Juist de minimalistische en zeer compacte uitvoering van de Cooler Master komt dan erg goed tot zijn recht voor gamers die die ruimte wel kunnen gebruiken. Menig concurrent heeft een wat ruimere interpretatie van het TKL concept. Het maakt de Masterkeys L inhoudelijk niet minder, enkel speelt deze in een meer bevochten positie op de markt en als je toch voor ‘groot’ gaat zou het mij niet verbazen dat je meer geneigd zal zijn naar iets extra’s. Het onderlinge prijsverschil zal geen rol spelen wanneer je een numpad echter nodig hebt, en als je voor een strak en minimalistisch mechanisch toetsenbord wilt gaan, geen polssteun of andere aansluitingen gebruikt, maar wel goed uitgevoerde RGB verlichting wilt, dan heb je aan beide Masterkeys een meer dan uitstekend mechanisch toetsenbord: degelijk, strak verlicht, en verder geen fratsen.

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.