Het systeem in idle:


Het bekende verhaal: praktisch elke aftermarket koeler gaat een i7 koel genoeg houden bij geen of eenvoudig gebruik zoals browsen of office applicaties.


Sinds ik met de i7-4770k ben gaan testen heb ik vooral luchtkoelers gezien. De NZXT Kraken X60 is de enige AIO waterkoeler in de lijst, en hoewel deze de Nepton 240M met een paar graden voor blijft is deze wel groter (280mm versus 240mm) en aanzienlijk duurder (X60 is EOL, maar de opvolger de X61 is ~133 euro, een dikke 40 euro meer dan de Nepton). Daar staat wel tegen over dat NZXT met een RGB LED feature komt en software om fanprofielen te maken, maar gezien het prijsverschil lijken ze toch een andere markt te bedienen. De Noctua NH-D15 is dan wel een luchtkoeler, maar lijkt wel een directere concurrent gezien beide producten hetzelfde prijskaartje dragen, en praktisch dezelfde koelresultaten neerzetten. Vergeet echter niet dat een waterkoeler warme lucht direct uit je behuizing drukt, waar een luchtkoeler vaak voor een groter deel afhankelijk is van de airflow van de behuizing.


Het toepassen van een overklok lijkt in elk geval geen relevante gevolgen te hebben voor de relatieve krachtverhoudingen.

An sich zet de Nepton 240M ook gewoon keurige resultaten neer. Niet alleen op gebied van koeling, maar vooral ook wat de geluidsproductie betreft. Schakelen we de ventilatoren naar een stille stand via PWM (moederbord) dan is de Nepton namelijk echt stil. Zelfs met 12V op de pomp moet je er met je oren tegen aan zitten om wat te horen, en hoewel ik de Silencio ventilatoren al kende was het goed om te zien dat zelfs op een radiator gemonteerd ze geluidloos kunnen werken. Zelfs op een rustige avond in een stille ruimte kon ik de Nepton in de stilste stand niet waarnemen, en ook mijn Voltcraft SL-200 geluidsmeter (meet vanaf 30dBA) was niet in staat om iets te meten op een kleine meter afstand. Eerdere AIO’s die mij passeerden waren in staat vrij stil te blijven, maar de Nepton 240M mag zich van mij de eerste ‘echt stille’ waterkoeler noemen: een uitstekende onderscheidende feature.

Dat wil natuurijk niet zeggen dat de Nepton 240M ook meteen de stilste koeler ooit is, want hoewel de Silencio’s op volle toeren veel stiller zijn dan de JetFlo’s van de 140XL, is de totale geluidsdruk bij maximale prestaties nog altijd een stuk hoger dan bij een high-end luchtkoeler zoals de NH-D15 of de R1 Universal, en bij gelijke geluidsdruk zullen de koelprestaties van een AIO ook niet beter zijn. Iets wat overigens op lijkt te gaan voor elke AIO versus luchtkoeler discussie.

Je zal de voor- en nadelen van beide soorten producten tegen elkaar moeten afwegen. Een vergelijkbaar geprijsde luchtkoeler kan dus vergelijkbare koelprestaties neer zetten op een test bench, maar is ook afhankelijk van de airflow van je behuizing, waar een AIO vaak direct warme lucht naar buiten kan blazen wat in de praktijk in een behuizing een AIO oplossing een klein voordeeltje geeft. Een luchtkoeler zal bij maximale prestaties wat stiller zijn, maar je moet er wel ruimte voor hebben in je behuizing. Vaak zitten luchtkoelers hogere geheugentypes in de weg en soms overlappen ze het eerste PCI-E slot, issues die AIO’s niet hebben, en het hoge gewicht van sommige luchtkoelers maakt ze niet ideaal voor systemen welke je regelmatig mee neemt naar bijvoorbeeld een LAN-party. Luchtkoelers hebben daarentegen weer het voordeel dat ze technisch gezien minder complex zijn, en de kans op problemen dus ook kleiner is. Best veel om over na te denken dus en je eigen mening over te vormen, en laten we niet vergeten: je mening over de uitstraling zal vermoedelijk even zwaar wegen.

Ook in een kubus behuizing als deze Raijintek Aeneas voelt de Nepton 240M zich prima op zijn gemak. Kabelmanagement moet uiteraard nog worden gedaan 😉


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.