Hoewel ik voornamelijk een stand wilde hebben om een hogere scherm positie te krijgen, zou de extra koeling natuurlijk ook voor wat lagere temperaturen moeten zorgen. Nu kan ik over mijn N73 totaal niet klagen, zelfs onder zware taken blijft het oppervlak goed koel, maar de processor zelf kan onder Prime (Een zware processor benchmark) toch eenvoudig de 80 graden C aantikken.

Om de verschillen te meten heb ik de volgende test verzonnen: Wat doen de temperaturen van de CPU in idle en onder Prime, en wat doen de temperaturen van de GPU in idle en tijdens Furmark (een zware test voor de grafische kaart). De temperaturen zijn gemeten in een ruimte van 23 graden en op een houten tafel. Om te voorkomen dat warmte in het oppervlak een invloed uit kan oefenen heb ik de setup bij elke test naar een ander stuk tafel verplaatst.

Ik heb de resultaten gemeten van de laptop zonder stand, de laptop met de Notepal zonder ventilatoren, de laptop met de Notepal met ventilatoren in het midden van de stand, en met de ventilatoren op de lucht intakes van de laptop gericht. Deze laatste twee tests zouden een indicatie moeten geven van de toegevoegde waarde van het kunnen verplaatsen van de ventilatoren, de meeste concurrenten hebben namelijk vaste ventilatoren, en uiteraard was ik benieuwd of dat nadelig is ten opzichte van verplaatsbare fans.

De laptop in kwestie is een Asus N73 met een Intel Core i7-2630QM CPU en een Geforce GT 540 M 1GB GPU.


De resultaten kwamen toch een beetje als een verrassing. Idle temperaturen zijn niet zo heel spannend, maar de CPU temperaturen onder Prime kwamen ontlopen elkaar niet heel veel met of zonder stand, hoewel 1-2 graden Celcius normaliter als een redelijke meetafwijking mag gelden, was het toch apart dat de temperaturen net beter waren met de ventilatoren in het midden, dan wanneer ik ze direct op de roosters zette. De GT 540M werd helemaal niet beinvloed door de extra ventilatie.

In het verleden liep ik wel vaker tegen kennissen aan met warme laptops, en een koelplatform gaf daar al snel een flinke prestatie winst. Gek, want dat stond in contrast tot mijn resultaten met de Asus. Uiteraard kon ik het niet bij de test op 1 laptop laten zitten, en heb ik er even een ander bij gehaald. Deze Toshiba L350D met AMD Athlon X2 QL-60 CPU van de buurman had toevallig wat kuren, en werd ook in gebruik heel warm. Een prima kandidaat om dus nogmaals een test mee uit te voeren. Vanwege een gebrek aan ‘echte’ GPU enkel de CPU van deze laptop gemeten:


Dit lijkt er al meer op. ‘Echte’ winst, want 86 graden is wel wat aan de hete kant, en 75 is nog wel binnen veilige marges. Niet alleen dat, maar ook het richten van de ventilator had nog een extra winstje tot gevolg.

Wat de exacte reden is waarom er een grote winst te halen is bij 1 laptop, en praktisch geen bij een ander, kan ik niet met 100% zekerheid zeggen. Mijn vermoeden is dat de veel duurdere N-serie laptop van Asus op zich al een krachtigere koeling heeft, en aan airflow geen tekort heeft. De Toshiba L350D is meer een budget laptop, en de kans dat er wat minder krachtige onderdelen zijn gebruikt voor de koeling is aannemelijk.

Een ander interessant punt is de vergelijking van de onderzijde van de laptops. Zo zien we bij de Asus N73 slechts enkele kleine roostertjes, waarbij de CPU zelf ook niet direct onder die te vinden is.


Wanneer we de L350D erbij pakken zien we een hele andere opzet: de ventilator voor de processor zit mooi in het zicht, en we kunnen dus de ventilator van de Notepal er direct op richten om hem van wat extra frisse lucht te voorzien.



Meer onderzoek zal meer duidelijkheid geven, echter kan je voorlopig wel stellen dat de resultaten van extra koeling af zullen hangen van de laptop die je er op gebruikt, en de manier en kwaliteit van het koelmechanisme van dat systeem. Dat een notebook koeler / laptop stand als deze van waarde kan zijn staat in elk geval vast, want de winst bij de Toshiba laptop was aanzienlijk. In sommige gevallen zal het systeem met verplaatsbare ventilatoren van extra waarde kunnen zijn, dus op zich is het een leuke feature. Helaas zal iedere gebruiker wel zelf moeten controleren wat voor de beste prestaties zorgt, want het zou zo maar kunnen zijn dat het verkeerd richten van de ventilatoren onbedoeld een slechter resultaat geeft dan wanneer je ze gewoon in het midden van de stand laat staan.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.