De vorige Corsair Sabre Optical had een Avago 3988 optische sensor met een maximale DPI van 6400 DPI. In de review van die muis gaf ik al aan dat dergelijke getallen eigenlijk gewoon nergens over gaan. We zien zelfs muizen van 12000 DPI of 16000 DPI op de markt verschijnen, enkel omdat het leken de illusie geeft van kwaliteit. De ‘upgrade’ naar 10000 DPI was dan ook iets waar ik zelf lastig warm van kon worden. Liever had ik bij de vorige Sabre gezien dat ze in de specs hadden gezet dat die muis een Avago ANDS-3988 betrof, want die sensor is namelijk uitstekend, en ook de implementatie liet weinig te wensen over. Helaas geeft Corsair wederom geen duidelijkheid over de gebruikte sensor in de nieuwe Sabre, maar met het blote oog zijn geen verschillen zichtbaar tussen de oude en nieuwe versie. Als gevolg zijn er twee waarschijnlijke implementaties. Of Corsair heeft de 3988 door middel van interpolatie / firmware geneuzel ‘geupgrade’ naar 10000 DPI, of Corsair gebruikt in de nieuwe Sabre de 3989. Het ‘probleem’ is dat aan beide kanten het verschil nauwelijks waar te nemen is, op maximale DPI is de sensor dusdanig gevoelig dat er simpelweg niet mee te werken valt, en op minimale DPI zijn onderlinge verschillen tussen de twee praktisch onmogelijk te onderscheiden.

Op zich maakt het ook weinig uit, want de sensorprestaties van de Sabre zijn hoe dan ook keurig in orde op gangbare DPI instellingen. Ook als low sense / low dpi muis zien we uitstekende, acceleratie-vrije, prestaties waar weinig op aan te merken valt. Tot zover lijstjes met ‘perfecte sensoren’ zinvol zijn, deze mag er in elk geval bij.

Ook bij Katar laat Corsair zich verleiden door de vraag naar waardeloos hoge DPI waardes, want ook 8000 DPI gaat feitelijk nergens over. Zeker wanneer je vervolgens ziet dat die 8000 DPI wordt behaald door een Avago ADNS-3090 sensor met interpolatie, een sensor die op zichzelf niet voorbij de 4000 zou komen. De 8000 DPI instelling kan vervolgens ook het best beschreven worden als de slechtste test ter wereld om mensen het gevoel te geven dat ze aan Parkinsons leiden; het trilt aan alle kanten. De keuze voor de wat oudere 3090 brengt bij sensor puristen ongetwijfeld wat vragen naar boven vanwege het feit dat hij wat jaartjes mee gaat, al was het tevens de sensor die ook veelal als ‘perfect’ genoemd werd.

In de praktijk doet de 3090 in de Katar het echter gewoon erg goed, want de Katar kent geen nare sensor afwijkingen (denk aan acceleratie, jitter, prediction) waardoor zowel games als CS:GO als MOBA en elke andere game gewoon goed tot zijn recht komt. Eigenlijk het enige wat er op te merken is is de relatief hoge lift off distance, zelfs wanneer je deze in de software op minimaal zet. Zowie wist in de tijd de 3090 lift off te beperken met een custom lens (overigens ook niet zonder consequenties), maar daar is hier geen sprake van. Lift off op een Hiro muismat lijkt rond de 3mm te liggen, iets om rekening mee te houden als je daar gevoelig voor bent. De malfunction speed was iets waar de 3090 wat achter loopt op de nieuwste Avago optische sensoren, maar snelheden van ca 3 m/s lijkt de Katar goed af te gaan (en voor 3 m/s moet ik echt heel hard zwaaien overigens), waardoor ook dit feitelijk een non-issue is behalve voor de meest extreme armen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments