Met een flink aantal muizen onder de riem krijgt elke muis het lastiger om zich te bewijzen. Zeker game-muizen in de 50 euro categorie staan onder druk van een stevig aantal concurrenten. Met een beperkt aantal fabrikanten wereldwijd van de switches die kunnen worden gebruikt is dat een onderdeel waarop je bijna geen verschillen waar zal nemen. Het voordeel is wel weer dat de meeste fabrikanten de degelijke types gebruiken, wat ook bij de Corsair Sabre het geval is: Hoewel ze het niet specificeren voelt het als de bekende Omron switches: prima feedback en klik-gevoel met bijbehorend bekende geluidje. Weinig op aan te merken. Positie van de knoppen is prima voor zowel grote als kleine handen dus ook niets mis mee.


Het scrollwiel is aan de zware kant als je standaard consumentenmuisjes gebruikelijk bent, en ietsje bovengemiddeld wat game-muizen betreft. De ‘clicks’ zijn niet overdreven nadrukkelijk maar wel dudielijk voelbaar wat prettig te gebruiken is voor o.a. wapens wisselen in games. Het indrukken vereist overigens niet veel kracht en heeft tevens een korte travel, maar is zwaar genoeg om niet per ongeluk te gebeuren tijdens het scrollen. Een scrollwiel welke zich duidelijk op gamen richt dus, enkel gebruikers die van hunzelf weten dat ze (iets) zwaarder scrollende muiswielen vervelend vinden moeten er even rekening mee houden.



Wat vorm betreft kan je als fabrikant wat meer je gang gaan. Corsair zegt zelf dat de muis voor alle gripstijlen geschikt is, maar zowel met grotere als kleinere hand merkten wij duidelijk dat deze muis je meer naar een claw- of fingertip grip stuurt. Wat een pink/ringvinger positie lijkt aan de rechterzijde van de muis bleek voor verschillende handen direct beter geschikt als plek op je vingertoppen te positioneren dan je hele vinger op te rusten (dat ligt gewoon net niet), en dus wat minder geschikt om je ringvinger langs te laten lopen in de klassieke volledige palm-grip. Ook daar is niets echt mis mee natuurlijk, voor ieder wat wils tenslotte.

Voor meer informatie over muis grip stijlen, zie mijn blog hier.



Dat gevoel wordt versterkt door het feit dat de Sabre niet bijster groot is, maar toch voldoende bolling heeft aan het logo zijde om de onderkant van de palm te ondersteunen, zeker bij kleinere handen lijkt hij het beste voor claw grip, en grotere handen zullen indien gewenst (maar niet noodzakelijk) ook eenvoudig enkel de vingertoppen kunnen gebruiken. Daarbij is het meest opvallende element van de Sabre zijn zeer lage gewicht, want juist bij dergelijke “lichtere” grip-stijlen als een voordeel wordt gezien. Zowel voor de snelheid van het gamen en reageren, als om vermoeide handen te voorkomen.

Op zich allemaal prima, zeker omdat het aanbod van palm-grip muizen groter is dan claw- of fingertip grip muizen. En ook het lage gewicht is iets wat vaak gewild is, maar waar eigenlijk een beperkt aanbod voor is. Licht gaat in dit geval overigens niet ten koste van stevigheid, want hoewel je het verschil in gewicht duidelijk voelt wanneer je de muis optilt, iets waar de vorm overigens erg goed voor is, merk je met de muis in je hand niet dat er bezuinigd is op de kwaliteit van het plastic. Het voelt zeker niet goedkoper aan, iets wat ook op gaat voor de coating, en als je het vergelijkt met goedkopere alternatieven voelt de Sabre ook degelijk als de luxere uitvoering. Er is gekozen voor een wat zachter plastic wat prettig aan voelt en een gemiddelde hoeveelheid grip geeft, maar eigenlijk niet te vergelijken is met volledig rubber-coated muizen. Het zweet niet zoals je ook bij sommige rubberen coatings ziet, maar ook iets zachtere materialen laten zich wel wat lastiger schoonmaken wanneer noodzakelijk dan hard plastic. Wederom een element wat niet goed of fout is, maar alle materiaalkeuzes hebben hun inherente voor- en nadelen.



Uiteraard kan je zelf flink spelen met kleurcombinaties

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.