De Creative Roar Pro en iRoar Go lijken op een stock foto dertien-in-een-dozijn, maar zodra je ze in huis haalt is het al snel een ander verhaal. Ze zijn echt uitstekend gebouwd en dito afgewerkt, de indruk is absoluut high(er)-end, en er zitten meer features in dan ik met vingers en tenen kan tellen. Daarbij klinken ze ook nog gewoon erg goed, en daarmee lijk je snel af te gaan op een positief totaalplaatje. Het is lastig de vinger op de pols te leggen wat nu de onderscheidende feature is wat geluidskwaliteit betreft; in hoeverre de bi-amp of juist de opbouw met vijf speakers en de positionering ervan de grote invloed heeft, of dat aptX (welke voor beter geluid over Bluetooth verbinding moet zorgen) of de ingebouwde geluidskaart het verschil maken, maar het totaalplaatje klinkt “gewoon erg lekker” en ik vermoed dat Creative simpelweg een nette balans heeft weten te vinden tussen al die elementen zodat je niet een specifieke zwakke plek aan kan wijzen.

Kritiek blijft vooral beperkt op secundaire elementen; zo is de batterijduur claim gewoon te optimistisch. De Roar Pro is mijn persoonlijke favoriet maar zelfs met een middelhoog volume mag ik na een uurtje of 6 gaan laden, zeker geen 10. Ook begrijp ik niet waarom de iRoar Go niet via USB geladen kan worden, uiteraard laadt de ac-adapter sneller, maar voor in de auto of aan je laptop is het fijn als hij ondertussen even op kan laden en dat je geen extra stekker nodig hebt. Ook moeten we realistisch blijven wat betreft het kunnen van een dergelijke compacte speaker: als je ruimte hebt voor vergelijkbaar geprijsde boekenplank speakers dan vind je daar meer muziek voor je geld.

Nu zijn er meer compacte speakers die (erg) goed geluid kunnen maken, en ik heb niet de illusie dat dit geluid wereldschokkend is wanneer de wereld gevuld is met eindeloos veel uitstekende speakers; het is goed, maar zo zijn er ongetwijfeld meer. Echter vergeleken met goedkopere speakers overtuigen ze 100% van hun hogere klasse, en ook vergeleken met een in de praktijk flink duurdere Bose kan de iRoar Go de strijd aan terwijl de Roar Pro voor mij het op geluid zelfs wint. En laten we niet vergeten dat Bose normaliter echt zijn mannetje staat op gebied van compacte speakers, dus zie dit als een serieus compliment. Toch is het de mega featureset waarmee deze producten zich daadwerkelijk weten te onderscheiden in deze veelal ‘simpele’ speaker markt; NFC om snel en zonder gezeur te verbinden, USB stick lezen, SD kaartlezer, 3.5mm aux in, USB aansluiting om hem als digitale PC speaker te gebruiken, Tera Bass om op laag volume de bass in balans te houden, ROAR modus om extra te knallen, meerdere equalizer profielen of gewoon de eq-balk om je geluid naar wens aan te passen via de knoppen software of app, media controls voor je aangesloten bron, geluidsopnames maken met de microfoon, of gewoon prima kunnen bellen: er zit gewoon veel in deze apparaten wat je zelden in een andere speaker ziet, laat staan dat het er –allemaal- in zit. En als je dan kan kiezen tussen heel veel luxe draagbare speakers die erg goed klinken kan de optie om het geluid tot in detail naar eigen wens aan te passen wel de doorslag geven. Daarbij zal het zeker de iets meer techy gebruiker ook plezier doen dat er wat aan te tweaken valt natuurlijk. Toegegeven dat een aantal features waarschijnlijk ongebruikt zullen blijven, maar als je net zoals wij de speaker ook aan de laptop (met middelmatige audio implementatie) aan wilt sluiten is de ingebouwde geluidskaart alleen al reden genoeg om de geluidskwaliteit boven zijn concurrentie te zetten die enkel op de geluidschip van je laptop leunen.

Zowel de Roar Pro als de iRoar Go zitten wel in elkaars vaarwater wat prijs betreft en kennen veel overeenkomsten, waarbij enig eigen-product-kannibalisme dus onvermijdelijk is. De iRoar Go moet het hebben van zijn lagere gewicht, iets betere batterijduur, en vooral waterdichtheid om de voorkeur te krijgen boven de Roar Pro; op zich redelijke argumenten. Op een gangbaar volume een beetje gezellige muziek draaien en ze doen ook weinig onder voor elkaar, zelfs als je ze direct naast elkaar zet. Maar de Roar Pro springt er voor ons consequent wat positiever uit als je gaat letten op het details en de helderheid van de vocals. De algemene indruk van ‘kwaliteit’ ligt daardoor net wat hoger, en als je het volume serieus opschroeft dan is de Roar Pro ook de laatste waarbij vervorming optreed. Het vervelende voor onze iRoar Go ervaring is dan ook enkel dat die Roar Pro er direct naast lag, want puur op zijn eigen is het gewoon een keurig presterende speaker. Gevoelsmatig zou ik stellen dat de iRoar Go een tientje of 3 tot 5 onder de Roar Pro zou moeten zitten, en hoewel de adviesprijs ook daadwerkelijk 30 euro lager ligt zien we dat vooralsnog niet in de straatprijzen: De Roar Pro is zelfs voor een stukje minder te vinden, wat de druk op de iRoar Go wel verder opschroeft. Een waterdichte speaker nodig hebben moet gezien die huidige prijzen dus wel echt de doorslaggevende factor zijn, nog altijd een valide argument gezien er simpelweg weinig IPX6 gecertificeerde speakers zijn in deze iets hogere klasse, maar als dat geen vereiste is en je gewoon een compacte, prima draagbare, lekker stevige, zeer goed klinkende en vooral extreem featurerijke speaker zoekt dan lijkt de Roar Pro toch wel een aantrekkelijke keuze, ik ben er in elk geval positief door verrast.


Veel sound en features, ‘Goud’ voor de Roar Pro


De iRoar Go mag ook op je verlanglijstje staan als je een waterdichte variant zoekt

Interesse in bijvoorbeeld de Creative Roar Pro? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”326586″ numshops=”5″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.