Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.

Een idle testje voor de zekerheid:


En knallen:



Omdat Cryorig gebruik maakt van het bekende ontwerp van Asetek was het te verwachten dat de prestaties in lijn zouden zijn met koelers gebaseerd op hetzelfde ontwerp. In dit geval bijvoorbeeld de NZXT X61, die inmiddels al enige tijd aan kop gaat in de grafiek. Als dikke 280mm AIO was het sowieso een verplichting dat hij zich bij de besten zou gaan meten, dus heel verrassend is de grafiek niet. Toch kan je niet blindelings op verwachtingen uitgaan, want de Cryorig heeft bijvoorbeeld niet de variabele pomp, ondanks dat Cryorig hun A-series baseerd op de iets nieuwere Gen 5 van Asetek, versus 4.5 in de NZXT. Uiteindelijk lijkt het niet veel te zeggen, beide presteren prima. Correctie: Beide presteren echt uitstekend.

Onderlinge verschillen zijn in de praktijk, althans in de traditionele testmethode, ook niet bijster relevant. Beide zijn op lage toeren nagenoeg onhoorbaar, en in een behuizing zoals de Phanteks Mini XL (waar je de Cryorig in ziet) of de NZXT H440 (die hier staat met een Kraken X61) onhoorbaar (lees, met mijn Voltcraft SL-100 kan geen meting van 30dB(A) of hoger plaatsvinden). Op volle toeren is de Cryorig iets luider, maar dan zijn beide eigenlijk onprettig luid te noemen. De vraag is hoe zinvol die stand is, want zelfs met een overklok is er weinig reden tot geluidsproductie. Gamen met een Intel Core i7 en bescheiden overklok kan dan ook zonder dat de ventilatoren van de laagste stand af hoeven. De kleine ventilator lijkt niet direct gevolgen te hebben voor de geluidsproductie, want wanneer de koeler in het ‘hoorbare’ deel van het PWM bereik komt zijn het de grote ventilatoren die de kleine overtreffen.

De uitdaging bij het beoordelen van de prestaties zit echter wel in dat kleine ventilatortje. Die koelt tenslotte de onderdelen rond je processor, iets wat niet onderschat moet worden. Cryorig presenteerde de gevolgen al op Computex afgelopen jaar. Dat het die omgeving koelt staat niet ter discussie, maar wat de gevolgen zijn is praktisch lastig te beoordelen. Cryorig toont de voordelen dan ook op een wat aparte wijze, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een passief gekoelde GPU, en een testomgeving zonder verdere airflow; beide niet echt typerend voor een systeem waarin een sexy ogende AIO gebruikt zal worden. Nu heb ik geen temp gun, maar er is voldoende bewijs te vinden in andere reviews dat je met die extra ventilator wel een graad of 10 kan winnen direct rondom je processor, mits je niet te veel op andere koeling leunt. Echter zodra je game-systeem van goede case airflow is voorzien scheelt het aanzienlijk minder, en natuurlijk de grote vraag: Wat is nu echt de consequentie van een lagere temperatuur. Ik heb tal van game systemen voorbij zien komen de laatste jaren voorzien van typische AIO waterkoeling, en zelden dat ze aan een defect moederbord ten onder gaan. Betrouwbaar bewijs voor de winst op lange termijn ontbreekt, valt buiten mijn mogelijkheden om te onderbouwen, en laten we eerlijk zijn: gaat vermoedelijk nooit komen vanwege de complexiteit van onderzoek waarin dat goed onderbouwd –kan- worden.

Een enkele kanttekening is nog vereist, want er zijn wel degelijk systemen waarbij VRM koeling een serieus probleem is. Bijvoorbeeld systemen gebaseerd op de AMD FX-9000 serie CPU’s. Mocht je nu een dergelijk systeem hebben of iets vergelijkbaars, dan lijkt de Cryorig toch zeker aantrekkelijker. Helaas ligt hier geen dergelijke CPU om het te onderbouwen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.