Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.




Beide koelers even op idle gemeten om zeker te zijn van correcte plaatsing, en vervolgens zien we dat de load prestaties in lijn vallen met wat we zouden verwachten van koelers van deze specificaties (formaat, heatpipes, e.d.). De M9i hangt wat koelprestaties rond het punt van de (iets hogere) Noctua NH-U9S en de (iets hogere) TX3i en hij koelt iets beter dan de (iets lagere) NH-D9L, uiteraard allen iets achter de prestaties van de grotere koelers op basis van 120mm ventilatoren.

So far so good, maar niet bijzonder spannend zou je denken. Totdat je ook de geluidsproductie meeneemt, want de geluidsproductie die van de M9i komt is bijzonder laag. Zelfs met fanprofielen rond de 50-60% kan je nog eenvoudig spreken van een feitelijk onhoorbare koeling, en dat op een open testbench. Met een ca 40 dBA op een centimetertje of dertig afstand op –volle- toeren mag je het gerust een zeer stille koeler noemen, de CM TX3i en zelfs de Noctua’s (zonder LNA) maken op 100% toeren meer geluid, dus als je de geluidsproductie zou beperken tot een redelijk volume onder zware load lijkt de M9i opeens erg interessant.

De C7 doet het wat geluidsproductie betreft niet heel anders, al zien we dat de maximale RPM zorgt voor een iets hogere geluidsproductie bij 12V. Van luid is geen sprake, maar van mij hadden ze ook bij de C7 de grens mogen trekken bij 2200 RPM. Anderzijds zien we dat de C7 bij volle belasting de extra prestaties goed kan gebruiken, want bij volle belasting bij overclock gaat hij zelfs over onze limiet heen. Blijft de belasting lichter, of kijken we richting idle, dan kunnen we zonder enige twijfel spreken over fluisterstil.

Hoewel we de C7 aan het ‘verkeerde’ eind van de grafiek aantreffen is het zo dat de C7 de kleinste koeler is in de test. Kleiner dan de iets beter koelende L9x65, en eerdere HTPC koelers werden op een Pentium getest waar ik inmiddels geen gebruik meer van maak waardoor een vergelijking niet meer mogelijk is. Desondanks bevestigt het resultaat wat we eigenlijk al wisten: dergelijke compacte koelers zijn leuk, zelfs voor een pittige CPU onder load, maar simpelweg niet geschikt voor overclocken, laat staan in een kleine gesloten behuizing. Als stil alternatief voor een stock koeler is hij uiteraard prima geschikt.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.