Voordat we beginnen aan dit hoofdstuk, ontkomt ik er bijna niet aan om te vermelden dat Foritain eerder een review schreef over de C3X. In zijn review gaf hij aan geen vergelijkingen te maken met de Z-4 set, ik ga dit dus lekker wel doen, omdat dit mijn enige vergelijkingsmateriaal is. Ervaring met andere setjes zijn er wel, maar te weinig om hier echt goed onderbouwde uitspraken over te doen. Nu is het wel zo dat de C3X en Z-4 een aardig prijsverschil hebben. Destijds heb ik de Z-4 gekocht voor 70 euro, met de huidige prijs van de C3X is dit een groot verschil van 80 euro.

In de praktijk is de C3X een fijn setje om mee te werken. De speakers zijn vrij recht-toe-recht-aan, langwerpig met een afwerking van hout. Niet super spannend. Daarentegen springt de versterker er qua vormgeving tussenuit. Deze heeft een strakke afwerking, een LED die zachtjes pulseert ook als de set stand-by staat. Centraal op de versterker bevindt zich een knop om een draai te geven aan het volume, omringd door fysiek knoppen om instellingen aan te passen, bijvoorbeeld de audio-input, bass en treble, voor- en terug knop en de powerkop. In het glossy bovengedeelte bevindt zich een display die de huidige input laat zien, volume en subwoofer instellingen. Je kunt dus vanuit je luie stoel alles met een handomdraai regelen, zodat je geen moment van de actie hoeft te missen.



In de inleiding had ik het al over het inwerken van de C3X met de Top 2000. Een breed muziekaanbod, veel verschillende genres en voor elk wat wils. Twee maatjes waren toch duidelijk onder de indruk, waarvan één veel waarde hechte aan de ‘deuntjes’ van DJ Tiesto, en de ander aan Iron Maiden. De geluidsweergave, het volle gevoel dat de C3X weten te produceren voelen goed aan. Met een draai aan de volumeknop krijg je het idee dat er veel diepte aanwezig is. Op een laag volume is de Z-4 amper aanwezig en in zijn lage tonen onduidelijk, terwijl je bij de C3X dan duidelijk het kwaliteitsverschil (en prijsverschil) tot zijn recht ziet komen. Met de standaardinstellingen direct uit de doos staat de C3X op volumeniveau van 10 van de 50, dit geeft vanaf het eerste moment al een prettige geluidsweergave.

Onze DJ Tiesto liefhebber was zeker onder de indruk van het geluid. Maar toch wilde hij graag wat ‘harder’ dan de veelal pop muziek uit de Top 2000. Toen kwam het genre wat ik persoonlijk liever ontloop: hardcore. Hij had al verlekkerd gekeken naar de subwoofer op de grond, onder de mom van ‘even testen’ trapte hij de volumeknop op zijn staart. Een beetje zoals The Fast and the Furious: Tokyo Drift, maar dan met de C3X als hoofdrol. De lage tonen (bass) bleef zuiver zonder zoem of brom. Op een gegeven moment moest ik zijn privé houseparty maar even stoppen, want anders zouden de buren nog uit bed trillen. Op een hoger volume lijkt het geluid zich nauwelijks te vervormen, wat natuurlijk positief is.

Dan komen we toch nog even terug op het vergelijkingsmateriaal. Na een duidelijk testronde met de C3X begin ik toch een beetje in mijn handen te knijpen. In het begin van dit hoofdstuk zei ik nog volmondig: we gaan vergelijken, maar als ik even realistisch ben is dit knap lastig. De Z-4 slingert hier rond voor een 2e leven, met een bestemmingsplan voor de PC van mijn vriendin. Draai ik het volume open met de Z-4, dan merk je dat de subwoofer (bass) in zijn lage tonen dik onder de C3X doen. De Z-4 heeft soms zelfs moeite om zuiver te blijven, daar waar de C3X nog zijn mannetje staat. Het geluid van de C3X vult de ruimte, daar waar het bij de Z-4 vrij leeg voelt.

Ik deel dezelfde mening als Foritain als het om gamesessies gaat. Veelal game ik met mijn headset op om direct te communiceren met vrienden op TeamSpeak. In Call of Duty: Black Ops III is geluid voor mij een bepalende factor. De perk ‘Awareness’ maakt het makkelijker om voetstappen te kunnen waarnemen. Hier gaat het vooral om de lagere en midden-lage tonen. Soms raakte ik de weg kwijt waar deze voetstappen precies vandaan kwamen. De subwoofer staat direct onder mijn bureau aan de rechterzijde, wat qua positionering wat onhandig is. Na een kleine verbouwing heb ik deze meer centraal gezet. Toen kwamen de voetstappen en overige omgevingsgeluiden al veel beter tot hun recht.

De geluidsweergave van de C3X is vol, krachtig maar toch ook subtiel. Tot zover heb ik geen akelige vervormingen kunnen waarnemen. De bass overheerst niet, er is daarom goed onderscheid te maken tussen verschillende tonen. Altijd wel fijn als je het meeste uit je muziek kunt halen, of de zanger nog een beetje kunt verstaan. De volheid van deze set doet het hem vooral. Deze geven een intens gevoel, er gebeurd iets en het is aanwezig. De geluidskwaliteit van de gehele set is gewoon echt goed en lijkt de meerprijs boven mijn vorige set dik waard, misschien durf ik het zelfs indrukwekkend te noemen. Als ik echt een primair doel zou moeten uitkiezen voor deze set is het muziek. Tijdens het gamen mis ik toch nog wat omgevingsgeluiden, die ik met mijn 5.1 surround sound headset wel kan waarnemen. Echter met een juiste positionering kun je dit zeker verbeteren, maar voor een potje Black Ops III blijft de headset nu zeker nog op. Speel je veel single player games, dan is de C3X echt een leuk beest. Tijdens Fallout 4 sessies heb ik zeker genoten, want soms is de wereld zonder headset op je hoofd ook wel lekker.

Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu