Één van de eerste overwegingen bij een nieuwe speakerset is een praktische: de indeling. Wil je graag surround sound voor films en games dan wil je natuurlijk een 5.1 of 7.1 set, maar moet je ook ruimte hebben om die speakers ergens te plaatsen en in de regel ook wat ruimte in je budget hebben. Een 2.0 set of 2.1 set is dan wat eenvoudiger, gezien je geen lange kabels ‘naar achteren’ hoeft te trekken. Bij een 2.1 set moet je natuurlijk nog wel een subwoofer positioneren, en in het geval van de C3X heb je nog de versterker die je wilt plaatsen. Hoewel de speakers van de C3X niet overdreven groot zijn, en het prettig is dat ze eventueel kunnen worden opgehangen, zijn ze wel ietsje groter dan de gemiddelde Logitech boxjes. Kortom: Je moet wel ruimte hebben voor een set als deze, ondanks dat het ‘slechts’ 2.1 is, en je hebt alsnog een flink aantal kabeltjes om weg te werken.

De versterker is echter wel mooi om te zien ‘in het eggie’, en geeft je ook informatie via de ingebakken LEDjes, bijvoorbeeld op welk volume je staat, welke input actief is, of hoe je sub staat afgesteld. Vanuit een praktisch oogpunt dus wel lekker handig.Er is een goede reden waarom deze speakers wat groter zijn dan je veel ziet bij pc speakersets: het moet het geluid ten goede komen. En zodra je de C3X aan het werk zet dan kan je ook niet anders dan dat beamen: deze set kan echt serieus geluid produceren. Nu moet ik toegeven dat ik zeker niet bekend ben met alle concurrerende sets, maar ik heb deze Edifier wel naast een aardig scala aan aardsrivalen kunnen zetten: De Logitech Z-4, een 2.1 setje van ca 80 euro, en een reeks aan 250-300 euro kostende 5.1 sets: de Z-5450, Z-680, en de al jaren mateloze populaire Z-5500. Allemaal in dezelfde ruimte van 6 bij 6 meter.

Laten we het eenvoudig samenvatten: de speakers van de C3X weten oovertuigend muziek uit te persen en de vermogensverschillen vergeleken met Logitech op papier lijken in de praktijk totaal geen rol te spelen, in tegendeel: de 2.1 Edifiers vullen de ruimte beter met een rijke/volle ervaring dan de (duurdere) surround sets doen. De vergelijking met de Z-4 ga ik niet eens meer maken, die klinken haast als een meuk setje van een tientje in vergelijking met wat C3X uit weet te pompen (en die waren echt niet slecht voor de prijs!), het prijsverschil is natuurlijk fors, maar de ervaring is van een heel ander kaliber.

De geluidsweergave over het hele spectrum is eigenlijk indrukwekkend, zeker gezien de afmetingen en het prijspunt waar de C3X zit. Het is vooral opvallend hoe ‘diep’ het geluid klinkt, je zou de speakers zo twee keer groter inschatten als je ze nog niet had gezien. De losse tweeters zorgen voor detail in het hogere segment die de tweeter-loze modellen moeten missen, de flinke bass unit heeft een dikke body voor lage tonen zonder te overdrijven of te brommen. Sommige subs willen soms nog wel wat willekeurig ‘brommen’ om zogenaamd een diep geluid te geven, maar hier komt de aanwezigheid een dikke geluidservaring juist inhoudelijk ten goede. In eerste instantie lijken de Z-680 en de Z-5400 wat meer te vertonen in het aller onderste segment omdat ze de vloer wat meer doen trillen, zeker voor een eenvoudig oor als de mijne en zeker als je de handel gewoon lekker vol open zet, maar als je goed gaat luisteren kom je snel tot de conclusie dat die eigenlijk gewoon wat overdreven proberen te blazen zonder dat ze echt definitie aan de muziek toevoegen. De lage tonen ondersteunen de muziek juist uitstekend om tot een vol geluid te komen, soms zelfs iets te uitstekend waardoor ik de bass setting al snel ietsje onder neutraal heb ingesteld.

Tijdens wat geknal in shooters (games) ligt de verhouding iets anders, daar is het namelijk lastig om inhoudelijke verschillen tot hun recht te laten komen als het om lagere tonen gaat, maar wat betreft muziek weet de C3X enige detail en nuance naar het oor te brengen, en dan vooral ook de midden-lage tonen en niet alleen de echte onderkant. Wel merk je dat het het lage-middensegment ten goede komt als de sub wat ruimte heeft, en niet tussen kastjes wordt gepropt, en dat de primaire drivers zelf ook niet in een verdomhoekje worden gedrukt, hou daar rekening mee als het op positioneren aan komt, al gaat dat voor praktisch alle speakers op.

Hoewel er altijd ruimte is voor nog meer volume zetten de drivers in praktisch alle taken vooral een vol geluid neer. Vergelijken we met de andere sets dan lijken de grotere afmetingen van de speakers voor wat meer ‘body’ te zorgen dan de kleinere speakers. De twee speakers lijken de ruimte absoluut niet minder te vullen met geluid dan de surround sets doen, het enige wat je mist is natuurlijk de echte surround positionering van de 5.1 sets, wat bij sommige games of films wel leuk kan zijn.

Het geluid lijkt ook niet of nauwelijks te vervormen op hogere volumes, dat is mogelijk een gevolg vanwege de anti-distortion units die Edifier zegt te gebruiken. Hierdoor lijkt het alsof de C3X zichzelf probeert te beschermen (en misschien ook je gehoor) je de set simpelweg niet harder kan zetten dan dat de speakers goed en zuiver kunnen weergeven, in plaats van dat je met een speakerset zit die met grote moeite nog wat decibels uit probeert te persen. Ergens voelt het alsof je ze nog iets verder zou kunnen rekken, maar ook het huidige maximum is voldoende om je buren een beetje te pesten en mag praktisch niet als beperking gelden.

Hoewel de C3X gevoelsmatig een set voor muziekliefhebbers lijkt te zijn (mijn subjectieve gevoel voor positionering) is het een meer dan capabele film of game speakerset. Net als bij hoofdtelefoons heeft een ‘goede driver’ voor muziek ook weinig moeite met films of games, inhoudelijk valt er weinig op aan te merken. Wel moet je rekening houden met het ontbreken van surround sound. Zelfs als de speakers van de C3X 1 op 1 meer bieden dan de kleinere speakers van de surround sets, en de ruimte uitstekend gevuld wordt met geluid, mist exacte positionering. Zeker als gaming je voornaamste prioriteit is, waarbij de kwaliteit van een speaker minder tot zijn recht komt dan bij muziek, is het lastig voor een 2.0 of 2.1 set op zich te positioneren tegenover ‘echt’ surround . Stel jezelf dus zeker even de vraag wat je voornaamste gebruiksdoel is, want ‘muziek luisteren’ mag wel een onderdeel van je wenslijstje zijn om de C3X te overwegen boven 5.1.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.