Met de eerste speakerset review komt ook de onvermijdelijke beperking in ervaring met de concurrentie, en dat los van het feit dat het reviewen van audio sowieso al subjectief blijft. Hoewel wel vergeleken met enkele andere (vooral surround) sets moet ik die beperking toch aanhalen. Desondanks ben ik bijzonder positief over de ervaring met de Edifier C3X en heb ik het overtuigend gevoel dat de prijs-kwaliteitverhouding bij de C3X erg sterk is. Op het eerste gezicht lijkt de C3X wat prijzig voor een ‘computer speakerset’, maar met een knap geluid en een ruime featureset wist hij toch eenvoudig te overtuigen en zowel de dame als ik waren zeer onder de indruk van wat je voor dat aardige bedrag krijgt. We zien een flink afgemeten bass, pittige primaire speakers, en in die speakers zitten ook losse tweeters om ook het hogere segment van detail te voorzien wat de tweeter-loze modellen moeten missen. Geen onderdeel van de geluidservaring liet wat te wensen over, dus ook niet bij gamen of films. Kan het nog beter? Natuurlijk is er ruimte voor meer detail, maar dan komen we ook weer terug op de prijs en featureset.

Deze featureset maakt indruk met de aansluitingen; naast de tulp en 3.5mm opties zien we ook een SD kaartlezer en een USB poort, maar ook met de details zoals de losse kabels waarbij zowel vervanging eenvoudig is als de keuze om optioneel langere kabels te gebruiken geen issue is; zeker geen gegeven bij dergelijke sets. Daarbij zijn de speakers voorzien van een optie om ze aan de muur te monteren. Ook visueel is het een aantrekkelijke set met de kleine aluminium details en de opvallend vormgegeven versterkermodule. Een optische aansluiting moet je helaas wel missen.

Kritiek is er ook, al houdt Edifier de schade beperkt. Het voornaamste om rekening mee te houden is het feit dat een flink aantal kabels toch echt hard nodig zijn die allemaal achterop de versterkermodule aangesloten moeten worden. Aantrekkelijk als deze is zal je een beetje tijd willen (moeten) investeren om te zorgen dat de kabels netjes en gezamenlijk van achter de versterker uit het zicht verdwijnen. Ook is de positionering van een aantal features wat opvallend, zo zal je geen hoofdtelefoon permanent aangesloten willen laten gezien de aansluiting aan de voor-/bovenkant van de zijkant van de versterker vrij opvallend in het zicht zit, en ook het bereiken van de SD kaartlezer aan de achterzijde is wat onhandig als je regelmatig iets aan wil sluiten.

Uiteindelijk is het toch de indrukwekkend volle geluidsweergave die alles weer in perspectief zet, bovengenoemde punten blijven tenslotte zaken die voor velen eigenlijk geen rol zullen spelen of niet onoverkomelijk zullen zijn. De voornaamste overweging die je niet moet vergeten is of je een 5.1 surround set wilt die puur voor gaming en films wel degelijk meerwaarde kan bieden in verband met ‘positional audio’, of dat je voor een 2.0 of 2.1 set als deze gaat zonder ‘gedoe’ met achterspeakers en dat voor jou een rijke muziekervaring prioriteit heeft boven ‘surround’. De Edifier C3X is voor de laatste categorie een indrukwekkende oplossing die zowel mijzelf als muziek-casual als mijn vrouw met haar veel betere oor voor muziek ruim voorbij het prijskaartje kon overtuigen, en in geen geval hoef je je zorgen te maken dat je met ‘slechts’ twee speakers kracht te kort komt om een stevige ruimte van flink audio te voorzien. Voor ons staat de C3X nu als overtuigende aanrader voor iemand op zoek naar een 2.1 speakerset in deze prijsklasse, en als je wat budget betreft net te kort komt durf ik te stellen dat je geen spijt gaat krijgen als je heel even doorspaart voor deze krachtige set.


Als je dusdanig overtuigd bent door het geluid, voorbij wat de prijs en afmetingen je doen vermoeden, dan is een Editor’s Choice toch op zijn plaats

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments