Review: Edifier S1000DB vs Audioengine A5+


Met elke stap dieper in de wereld van audio reviews lijkt de opgave om geluid goed te beoordelen pittiger te worden, zeker wanneer je budget-technisch in het segment beland waar simpele speakersets met veelal pijnlijk hoorbare gebreken niet langer gebruikelijk zijn. Dat segment hadden we vorige review al een beetje verlaten toen we de Edifier R2000DB (279 euro) naast de Sonos Play:1 (229 euro) plaatsen, maar zelfs die sets (nou ja, de Play:1 als set kost je bijna 450 euro) gaan wij vandaag achter ons laten. Waar de vergelijking vorige keer een gevalletje appels met peren was is de strijd vandaag een eerlijker gevecht tussen twee zwaargewichten van 2.0 speakersets. De nieuwkomer in de hout-bruine hoek is de Edifier S1000DB (a 399 euro), en die gaat het opnemen tegen de gevestigde orde in de mat-zwarte hoek: de Audioengine A5+ (a 439 euro).

Vergelijken is in dit segment cruciaal, en er leek mij geen beter uitgangspunt dan deze Audioengine A5+. Inmiddels al zes jaar op de markt maar nog altijd actief verkocht en een benchmark speaker in deze prijsklasse. Google je ‘Audioengine A5+ review’ dan vind je eindeloos veel reviews die veelal lovend zijn over de prestaties van deze set, dus de positie als uitstekend uitgangspunt lijkt mij niet ter discussie staan. De jongste telg uit de Edifier familie heeft daarmee dus een pittige uitdaging voor de boeg, maar tevens het voordeel van enkele jaren aan recente ontwikkelingen die hij in kan zetten, een spannende uitdaging.

Een klein woord van dank aan Wifimedia, één van de weinige leveranciers van zowel de Edifier S1000DB als de Audioengine A5+, voor het mogelijk maken van deze review.

De Edifier S1000DB is enkel beschikbaar in de kleurstelling die je in deze review vindt. De Audioengine A5+ is naast de zwarte variant die je hier ziet ook beschikbaar in het wit (439 euro) en in een ‘Bamboe’ uitvoering a 499 euro.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.