Om speakers te testen en te vergelijken maken wij gebruik van twee cruciale stukjes hardware. Één is de SilverStone Ensemble EB01-E, een USB DAC op basis van een Texas Instruments chip. Deze verzorgd de vertaling van digitale bronnen in een analoog signaal, iets wat een belangrijke stap is in wat je uiteindelijk te horen krijgt. Ik ga geen hele uitleg houden over wat een DAC inhoudt of wat er allemaal bij komt kijken, daar is Google voor, maar dit specifieke product is een uitstekende basis voor luistertests in dit segment.


Het tweede onderdeel is een Edifier AUA-SW10 om meerdere outputs gelijktijdig aan te kunnen sturen. Niets is zo vervelend en beinvloed de ervaring zo veel als mid-muziek stekkers te moeten verwisselen. Met dit apparaat kunnen we on-the-fly tussen de aangesloten speakersets wisselen of ze zelfs gelijktijdig afspelen. Normaliter een apparaat bedoeld om in winkels tal van sets aan te sturen, maar uitermate geschikt om reviews te ondersteunen.


Gedurende de testperiode wordt een breed spectrum aan muziek afgespeeld. Grotendeels maken wij gebruik van lossless audio om het kunnen te beoordelen, maar ook praktisch gangbare formaten komen voorbij gezien de waarschijnlijkheid waarmee gebruikers soms bijvoorbeeld MP3’tjes afspelen, of YouTube kijken. Om die reden wordt naast met de SST DAC ook gekeken naar de prestaties met ingebouwde geluidschips, dit echter afhankelijk van het type speaker of headset dat passeert. Het testen zelf doen wij door in eerste instantie veel te luisteren, maar ook door blind te testen; door te luisteren zonder dat je weet welke speakers worden gebruikt.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.