600,400

ProductwebsiteNa een aantal stevige koelers, een reviewtje koeler van een iets ander kaliber. Deze review gaat over de Gelid Solutions Siberian, een cpu koeler welke al bijna 2.5 jaar op de markt is, ongetwijfeld veel naar gekeken is, maar eigenlijk weinig over te vinden valt.

Ik zocht eigenlijk al enige tijd een waardige stock-koeler vervanging, omdat stock koelers mij vaak te luid zijn (zowel AMD als enkele Intel koelers, zoals van de populaire G1610). De logische stap is dan natuurlijk naar de koeler categorie in de prijsvergelijkers te kijken, en te sorteren op prijs. Naast een gebrek aan reviews viel mij ook op dat veel van de budget koelers niet heel breed compatible zijn met moderne sockets. De Gelid Siberian sprong er echter in positieve zin uit met een ondersteuning voor gangbare Intel en AMD sockets, en een prijs vanaf een eurotje of 6. Dit maakt de Siberian dan denk ik ook meteen het goedkoopste product waar ik een review van heb gemaakt, of zelfs het goedkoopste IT product wat ik ooit heb gekocht (kabeltjes uitgesloten). Voor 5 euro ex-btw krijg je dus een cpu koeler in huis waar verschillende bedrijven nog aan verdienen ook, knap. Maar knap of niet, als consument wil je gewoon niet meer uitgeven dan nodig is, en juist voor gebruik op low-end cpu’s is een lage prijs gewoon een belangrijke factor. Waar ik echter normaal veel huiswerk doe voor dat ik iets aanschaf, kan je voor een paar euro natuurlijk wel een gokje wagen, en ben ik met dit product begonnen zonder ook maar een idee te hebben van hoe het resultaat zou zijn.

Ondanks dat het een super-budget koeler is wilde ik hem toch aan mijn eerder gebruikte test setup overleveren. Voor de voorgaande en ook toekomstige koeler reviews had ik een setup gekocht van een ASRock FM2A88X Extreme 4+ met een AMD Athlon 760k. Een socket FM2 Quadcore met unlocked multiplier. Wellicht niet het grootste heethoofd denkbaar, maar deze set zal zeker representatieve (en relatieve) performance resultaten van verschillende cpu koelers geven, die ook goed bruikbaar zijn voor andere setups. Het leek mij sterk dat de Siberian overclocks aan zou kunnen, maar ik was toch benieuwd naar de koelprestaties. Voornamelijk was ik natuurlijk benieuwd of hij op het gebied van geluidsproductie een goede koop zou zijn.

Verder vind ik het wel van belang te vermelden dat ik bewust geen foto’s bewerk of iets dergelijks, het enige wat ik doe is soms wat bijsnijden en verkleinen naar review-maatjes. Dit juist om een realistisch beeld van de producten te geven, waar stock foto’s van veel producten nog wel eens van de realiteit kunnen verschillen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.