In het vorige hoofdstuk hebben we de extra’s overgeslagen, maar op wat kleine details na komt de installatie praktisch geheel overeen. Verwacht niet te veel luxe natuurlijk bij een prijsvechter, want je moet het doen met een simpel doosje met daarin de montageonderdelen en schroeven.




De keuze voor een backplate installatie zorgt voor wat houdbaarheid op de lange termijn, en de installatie is al met al best ok te noemen: schroefjes in de backplate, backplate achter het moederbord, schroefje erop, en een beetje koelpasta op de CPU natuurlijk.





Aan de andere kant is het een kwestie van de juiste (Intel of AMD) clips aan de koeler te schroeven, en vervolgens mik je de koeler tegen je moederbord, correctie: plaats je de koeler voorzichtig op de processor. Een aardig detail is hier het verschil tussen de nieuwere Rev 4 met ‘direct touch’ heatpipes, tegenover het gesoldeerde gladde oppervlak van de Rev 3.



Met geveerde schroeven zet je de koeler vast, en klaar. Niet de meest chique installatie ooit, maar het is prima te doen en een mooie ‘voldoende’ score. De door Gelid gebruikte fan clips zijn wel wat dunnetjes, en clips zijn veelal wel prutsen als je de installatie binnen een behuizing uitvoert, maar de koelblokken van Gelid zijn dusdanig gevormd dat het niet echt een probleem is om de clips vlot in het blok te hangen. Gewoon ok dus.



We kijken nog even naar de compatibiliteit. Eerst de Tranquillo Rev 3, daar zien we zowel het geheugen als het eerste expansieslot geheel vrij. Als je goed kijkt zie je ook dat de koeler iets naar achteren leunt met zijn heatpipes om dit te verzorgen.





En daar zien we weer het verschil met de Rev 4, waar de heatpipes recht staan. Ook hier vermoed ik dat een kostenbesparing een rol speelt, maar het gevolg is wel dat de Tranquillo Rev 4 dus wel richting je geheugen gaat. Standaard geheugen gaat prima, low-profile ook, maar echt dikke ram heatsinks zijn dus geen optie. Best jammer gezien ‘tof’ geheugen op de Nederlandse markt vaak niet meer kost dan low profile of standaard heatsink-vrij. Ook hier zien we verder een vrij expansie slot.




Bij de Antarctica is het exact andersom, want het slanke ontwerp zorgt ervoor dat het werkgeheugen geheel vrij is, en je dus prima uit de voeten kan met welk soort geheugen dan ook; zeker geen vanzelfsprekendheid in de middenklasse overigens, waar extreem dikke koelers zoals de Fuma of Mugen varianten geregeld in het vaarwater van het geheugen zitten. Toegegeven: de allerdikste modules zoals Corsair Dominator Platinium o.i.d. zullen wel dicht tegen je ventilator zitten, maar of je een dergelijke extreme geheugenmodule combineert met een koeler als dit betwijfel ik. Als 140mm model zit de koeler wel erg dicht tegen je eerste expanieslot aan, hou daar rekening mee bij ITX builds of zeldzame (Micro) ATX moederborden met het slot voor de grafische kaart in rij één.




Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.