Één onderdeel waar In Win in hun aluminium behuizingen feitelijk nooit steken laat vallen is de afwerking, en zeker in een klein aluminium kastje met weinig fratsen maakt dat het verschil tussen een ‘leuk ding’ en een klein kunststukje op tafel. Zowel op een afstandje als met je neus er boven op is het zichtbaar dat In Win hier aandacht aan heeft besteedt, van de dikte van het aluminium tot elk klein randje en elke bocht. Aluminium kastjes zien we genoeg, maar juist in de details weet In Win keer op keer te laten zien dat zij toch echt heer en meester zijn als het op aluminium behuizingen aan komt. Aluminium zien we vaker, maar zelden van dit niveau, en zelden in deze prijsklasse.

Ook intern is de Chopin aardig doordacht. Met de 150W voeding al aanwezig vanuit de fabriek is het weinig prutsen en heb je power genoeg voor dikke i5’s of i7’s. Met de combinatie ITX moederbord, twee 2.5” drives en 43mm voor je processorkoeler kan je zowel leuke HTPC’s bouwen, leuke thuis-pc’s in elkaar zetten, of veelal ook uit de voeten voor een pittigere workstation. Ze hadden de gaten om de kabels door te voeren iets groter mogen maken, en ik denk dat de SSD’s met een andere layout achterop iets handiger waren geweest voor het aansluiten van de kabels, maar uiteindelijk zet je met de Chopin toch zonder moeite een mooi systeem in elkaar en zijn dat niet meer dan kleine kanttekeningen. Geluidsproductie is geen overweging bij HTPC gebruik als bij ons, zeker met een passief gekoelde processor en zelfs met volle belasting, maar ik kan niet beoordelen of de voeding wellicht wat geluid gaat produceren naarmate je in de richting van de 150W limiet gaat.

Uiteindelijk volgt dan de twijfel of de afwerking en het materiaal de sterkste pluspunten zijn, of wellicht toch de prijsstelling? Een prijskaartje van 100 euro lijkt in eerste instantie niet weinig, maar daar zit dan wel een voeding bij. Als je iets super compacts wilt op basis van bijvoorbeeld een SFX of TFX voeding, mag je al snel 50 euro rekenen voor de voeding (en voor 50 euro koop je geen kast met dergelijke afwerking), en een eenvoudig ITX kastje met een ATX voeding is ook niet gek veel goedkoper. Hoe dan ook is de ‘meerprijs’ voor een luxe uitstraling hier geen geval groot, en als je dergelijke kwaliteit een beetje kan waarderen zal de keuze vermoedelijk snel gemaakt zijn. Combineer een keurige prijs met een bloedmooi product, en ik kan niet anders dan deze review met een topscore afsluiten.

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan

Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op