Review: Linksys WRT1900ACS

Links: Linksys WRT1900ACS productpagina


Opvallend blauw met zwart, kenmerkend voor de Linksys WRT1900ACS. De afgelopen jaren kwamen er vooral veel zwarte kastjes met de bestempeling ‘router’ uit fabriek van Linksys rollen. De WRT1900AC, die vorig jaar uitkwam was een ode aan de oude, noem hem gerust legendarische, WRT54G en bracht het blauw weer terug in productie. De opvolger daarvan, de WRT1900ACS bespreken we vandaag in deze review.

Nu zien we een kleine verandering in de naamgeving. De S staat namelijk voor stil (officieel silent). Waar de WRT1900AC nog een roterende ventilator had, is de WRT1900ACS volledig passief gekoeld. Maar er is meer! De WRT1900ACS heeft intern ook wat upgrades gekregen. De AC had een 1.2GHz dual-core processor en 256MB DDR3 geheugen, de ACS heeft een sneller processor op 1.6GHz en 512MB DDR3 geheugen. Ik heb de 1900AC variant niet in huis, een directe vergelijking is dus niet mogelijk. Wel ben ik benieuwd hoe de prestaties zijn, zowel als router, en als het om de USB 3.0 snelheid gaat en de media server opties.

De ACS is momenteel het vlaggenschip van Linksys, wellicht niet in termen van hoge cijfertjes zoals de EA8500, maar wel als het hart van Linksys. Verder uitspraken over de specificaties doe ik pas in het volgende hoofdstuk. Wel stel ik je gerust met het feit dat de ACS op papier aardig indrukwekkend is. Voor deze geavanceerde router betaal echter je een prijs van circa 229 euro, wat best een pittige prijs is, om die reden mogen we zeker wel een bepaald verwachtingspatroon hebben. In deze review zullen we gebruik maken van twee verschillende soorten antennes: de standaard meegeleverde antennes en de nieuwe Linksys WRT0004ANT high-gain antennes. De high-gain antennes zouden tot twee keer zoveel signaalwinst moeten opleveren in vergelijking met de standaard antennes. De high-gain antennes koop je apart voor een prijs van circa 90 tot 100 euro, wederom geen verkeerde prijs. Laten we aan de slag gaan, handjes uit de mouwen en spelen maar met de Linksys 1900ACS!

Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu