De Linksys WRT1900ACS, opvolger van de WRT1900AC en beide natuurlijk een eerbetoon aan de legendarische WRT54G komt met het retro en toch uniek uiterlijk. Dit uiterlijk is zeker leuk voor het oog, en de vele liefhebbers van de WRT54G zullen er wederom warme gevoelens van krijgen, maar wat schuilt er achter het blauw met zwarte pantser?

Laten we één ding vooropstellen de WRT1900ACS is een high-end router. Ik had het al eerder over de verwende consument, maar de router enthousiasteling zou hier zeker warm van worden. De specificaties zijn op het papier niet alleen groots, de testresultaten bewijzen het zwart op wit. Een bepaalde verwachting had ik natuurlijk al, een stevige 1.6GHz CPU en 512MB DDR3 geheugen zou toch wat moeten kunnen tillen, maar in de praktijk kan je hier praktisch alles tegen aan gooien. Vooraf maakte ik mij wat zorgen over de warmteproductie van dit beest, zijn voorganger had een actieve koeling (ventilator) en deze is volledig passief, maar tijdens zwaar gebruik bleef de 1900ACS gewoon netjes koel.

De software / WEB UI ziet er verzorgd en gebruiksvriendelijk uit. Hetzelfde valt te zeggen over de meegeleverde Smart WiFi app. Met oog voor detail, want alles gaat in het blauw met zwart. De widgets waar je snel kleine instellingen mee kunt aanpassen voelen slechts beperkt zinvol, en dan heb ik het vooral over de widgets in de app. Ik schat de kans klein dat je deze echt zult gebruiken, en ze lijken vooral leuk om te zien. Het overzicht per menu in de software, de overgang animaties en workflow zijn wel prettig. Zelf ben ik ook een fan van media prioriteit om apparaten, applicaties of games een hogere prioriteit te geven. Standaard zijn de lijsten van applicaties en games al aangevuld in de router. Voor de gamers zijn Steam, Origin en TeamSpeak bijvoorbeeld al aanwezig. Wat betreft gebruiksvriendelijkheid is er direct uit de verpakking dus weinig klagen.

OpenWrt, en dan vooral de DD-WRT ondersteuning, zal voor de enthousiasteling zeker iets zijn om tot in het verste detail te gaan sleutelen aan de 1900ACS. Dat is tenslotte waar de WRT54G ooit groot mee werd, en die optie bestaat vandaag de dag wederom in de moderne vorm van deze WRT1900ACS. Er zijn meerdere builds te vinden op www.openwrt.org om aan de slag te gaan, en uiteraard de bekende DD-WRT zelf. Ik zelf ben nog een beetje rustig aan het oriënteren na mijn verhuizing, maar interessante ontwikkelingen zijn er constant en een WRT implementatie gaat natuurlijk binnenkort een keertje gebeuren. Dus na de eenvoudige ‘uit de doos ‘ ervaring blinkt de 1900ACS ook uit als mogelijkheden-beest voor de echte liefhebber.

De resultaten mogen zeker niet ontbreken in mijn conclusie. Als je het hoofdstuk ‘in de praktijk’ hebt gelezen, doe ik een vergelijking tussen de standaard meegeleverde en high-gain antennes. De resultaten van het WiFi bereik binnenshuis zijn erg goed bij beide antennes. Zodra ik via de achterdeur 10 meter verwijderd vanaf de router naar buiten loop zijn de 5GHz resultaten gemiddeld boven de 120Mbps. Aan het uiteinde van mijn tuin, op een afstand van 23 meter verwijderd vanaf de router, moet ik het toch echt hebben van de 2.4GHz frequentie. Dit was ook het punt dat de standaard meegeleverde antennes hun limiet bereikte. Vanaf dit punt waren de high-gain antennes een duidelijke winnaar. De high gain antennes halen de beloofde 100% verbetering niet, maar ook 40-50% extra ‘oomph’ is toch niet verkeerd, al is de meerprijs voor deze mooi antennes die het WRT gevoel nog verder versterker wel stevig.

Vooral ook de testresultaten van de USB 3.0 doorvoersnelheid zijn geweldig. Zo snel heb ik ze bij een router nog nooit gezien. Vergelijkbaar en soms sneller als sommige NAS-oplossingen met 111,1MB/s lezen en 108,1MB/s schrijven, waarmee deze router serieuze opties geeft op gebied van netwerkopslag. Hier laat de WRT1900ACS wederom ook zien dat deze router een echte krachtpatser is.

In de inleiding had ik het al over een vrij stevig prijskaartje van circa 229 euro. Na uitgebreid testen, spelen en feesten met de WRT1900ACS van Linksys, is deze router niet alleen op papier, maar ook in levende lijven indrukwekkend. De vele mogelijkheden, snelheid en de standaard dekking van de meegeleverde antennes zijn dik in orde. Daarbij doen de high-gain antennes zeker wat ze moeten doen, maar voor een meerprijs van circa 90 tot 100 op deze 229 euro is het een beetje te veel van het goede op een router die al aan de dure kant is. De standaard antennes leveren voor het ‘normale’ huishouden een prima resultaat. Ben je ondertussen al een paar keer in MTV Cribs geweest met je villa, dan raad ik je de high-gain antennes wel aan gezien het bereik wel zeker wordt vergroot. Ook als je grote of diepe achtertuin hebt en je mooie zithoek aan je zwembad net niet haalt, en niet met WiFi extender wil aankloten, dan is deze prijs wellicht nog geoorloofd.

Eén ding is zeker: Zoek je een stevige router die geen steken laat vallen op gebied van WiFi en USB prestaties, eenvoudig te gebruiken is vanuit de doos, maar met OpenWRT / DD-WRT ondersteuning zo uitgebreid of complex kan worden als je zelf wilt, dan zit je bij de WRT1900ACS aan het juiste adres. De prijs is fors, maar een beetje bijbetalen voor dat ‘goede oude tijd’ gevoel wat deze router weet te brengen kunnen we wel vergeven.

Je kunt de Linksys WRT1900ACS vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijzen en levertijden @ Hardware.info
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

250250250250

Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu