Hoewel de bouw droog bekeken de indruk achter liet dat er wel goed is gedacht over kostenbesparing bleek het wel degelijk een doordacht concept te zijn wat gebruikerservaring betreft. De Logitech G231 is namelijk best onopvallend op je hoofd in gebruik. Ze hebben niet de meest luxe lederen kussentjes ooit noch krijg je het gevoel alsof er een engeltje op je hoofd gaat zitten, maar de kussens hebben een mooie balans tussen naar het hoofd vormen en toch voldoende steun geven, en ook de positie op het hoofd en rond de oren is uitstekend. De schelpen zijn groot genoeg om zelfs over flinke oren te vallen, en we zien ze tevens meer dan voldoende meedraaien naar de vorm van het hoofd. Tijdens het verstellen hoor je absoluut het hoge plastic gehalte in de vorm van wat gekraak, maar eenmaal goed gepositioneerd is het een headset waar weinig op aan te merken is ongeacht het formaat van het hoofd. Druk rond de oren is minimaal en tegelijk zit hij dusdanig netjes aan dat hij niet zo maar gaat schuiven, en uren aaneengesloten gebruik met of zonder bril was geen enkel probleem. De opmerking dat de Prodigy reeks voor iedereen is kreeg op deze manier aardig vorm.

Wat betreft geluidskwaliteit waren de indrukken vanaf moment één eigenlijk positief, waarbij ik toe moet geven dat ik mijn verwachtingen vooraf niet te hoog op had laten lopen. Logitech lijkt inmiddels meester in het besparen waar het kan, terwijl de punten waar het telt juist goed voor de dag komen. Midden- en hoge tonen doen het goed als je naar zijn eigen prijsklasse kijkt, en van opvallende zwaktes is simpelweg geen sprake. Of je nu Overwatch speelt en de voetstappen scherp wilt horen, of Battlefield 1 en de impact van een artillerie enkele meters verderop wilt voelen terwijl ook de vocals duidelijk doorkomen; deze headset ondersteunt de game ervaring uitstekend. Lage tonen komen netjes en meer dan voldoende voor de dag, maar laat het duidelijk zijn dat dit geen echte bass-focus headset is; prima voor game explosies, maar als je echt een diep dreunende bass wil in je favoriete muziek stijl is dit te veel ‘game’ headset. Ook dit past in het beeld wat een ‘voor iedereen’ headset.


Hoewel het duidelijk een game headset is weet hij ook wat muziek- en filmprestaties goed mee te kunnen op vergelijkbare manier: niet eens bijzonder op een specifieke manier, maar wederom zonder merkbare pijnpunten waardoor de algemene ervaring, en over de hele test periode, constant positief blijft. Laten we niet vergeten dat audio in deze prijsklasse vaak een keuze tussen compromissen is., met veel modellen met merkbare beperkingen wat de drivers betreft. Wat dat betreft dus wederom complimenten voor een goed doordachte balans van Logitech. Uiteraard veranderd dat weinig aan de opmerking die ik bij alle headsets in deze prijsklasse zet en dat is dat je voor een klein beetje meer zeker weer wat mooiers kan kopen; de grote knaller in het 60 euro segment die alle 70-80 euro headsets overbodig maakt bestaat vooralsnog niet. Vergelijken we met een G933 dan zit daar nog altijd een wereld tussen, kijken we naar de eveneens populaire Cloud II dan zien we ook daar de meerwaarde.

De opnamekwaliteit van de G231 vond ik echter weer een beetje ‘mwah’. Op zich een redelijke warme stemopname, maar de microfoon – waarvan nog duidelijk wordt aangegeven dat unidirectioneel is dus enkel geluid vanuit de richting van de mond op moet vangen – pakt toch een redelijke hoeveelheid ruis in de opname. Nu zijn er mooiere opname apparaten dan een Asus Z170 ROG Hero, maar de kans dat je daarmee werkt met een 60 euro gaming headset mag ik wel klein inschatten. De mic voldoet dus voor typische voice chat of ‘typisch’ gamen, maar is zeker geen hoogvlieger en mensen die op serieuzer en/of actiever wensen te zijn wat betreft voice comms zullen vermoedelijk geneigd zijn naar een wat luxer model.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.