Sinds dat wij de G29 in huis hebben gehaald hebben we er veel plezier aan beleefd. Zowel als een type game ervaring die je zonder stuur simpelweg niet kan hebben, als een leuk stuk speelgoed wanneer mensen over de vloer zijn. Het is een accessoire waar iedereen tenslotte wel mee overweg kan, sommige moderne race simulaties maken het zeker niet eenvoudig om ‘goed’ te racen, maar het is toch best een leuke ‘party piece’ waar mede geeks toch allemaal even mee willen spelen. De combinatie van een lekkere race game en een werkelijk uitstekend gebouwde accessoire geven zorgen niet alleen voor intens speelplezier, maar ook een pittige uitdaging voor jezelf. Je voelt vanaf het eerste moment, zeker als je een tijd lang geen stuur in huis hebt gehad (en daarbij dus helaas wel weinig vergelijkingsmateriaal), de uitdagingen die voor je liggen om beter en beter te worden, en daarbij het belangrijke gevoel dat fouten echt door jezelf komen, in geen geval door een gebrek van de hardware. Dat zal niet voor iedereen interessant klinken, maar een stuur als dit lijkt toch gemaakt voor de serieuzere gamers die zich echt willen verdiepen in ‘hun’ game.

Hij of zij zal daarbij ongetwijfeld ook open staan voor wat beperkingen, die er ‘plenty’ zijn, al zijn die grotendeels praktisch van aard en niet zo zeer inhoudelijk. Zo is de prijs natuurlijk niet mis voor een accessoire en alleen al reden waarom iemand dit niet zo maar even koopt, je koopt er tenslotte ook een complete console voor. Daarbij moet ik wel zeggen: de bouwkwaliteit en afwerking is uitzonderlijk hoog en vergelijken met stuurtjes in lagere klasses gaat dan in feite ook nergens over. Dat de verder heerlijke en vooral krachtige force feedback een kleine deadzone in het centrum heeft is een vermelding waard, maar is in de praktijk snel vergeten. Wel zal je de eerste keren wel even willen sleutelen aan de instellingen om ze naar wens te krijgen. Logitech doet veel met hun uitstekende software, maar de meeste games profiteren van een kwartiertje (of meer) de controller-instellingen in de game goed af te stellen, als ze al werken zonder dat te doen. Daarbij valt op dat ook niet alle games even goed gebruik maken van de kwaliteiten die zitten ingebouwd, iets waar Logitech weinig aan kan doen maar desondanks gevolgen heeft voor de praktijkervaring waarbij het product soms simpelweg beter tot zijn recht komt dan op andere momenten. Ook zijn er (even mierenn…) praktische overwegingen: De hele set neemt flink ruimte in beslag en gebruikt aardig wat kabels. Als je reeds een bijpassende playseat hebt en vaste opstelling een kleine zorg, maar als all-round gamer die het stuurtje af en toe wilt pakken is het zeker iets om rekening mee te houden. Zeker geen opmerking waarvoor ik enige punten aftrek, maar simpelweg iets wat wij als all-rounders met een beperkt aantal game uren opviel.

Een kritische inhoudelijke noot is er vooral voor de shifter. Die weliswaar ook uitstekend is gebouwd, en met zijn prijs niet iets is waar je als G29 eigenaar wakker val zal liggen, maar desondanks iets waarbij ik mij afvraag hoe zinvol hij is. Het handmatig schakelen heeft soms meerwaarde (Trucking simulator is leuk, of simulatie games in de traagste race klassen geeft je een leuk gevoel van hoe ‘n00b’ je auto nog is), maar in de meeste gevallen een onnodige extra naast de uitstekende paddle shifters op het stuur zelf. Vandaar vermoedelijk de keuze van Logitech hem niet standaard mee te leveren, maar dat had ik dan graag teruggezien in de prijsstelling van de G29 ten opzichte van zijn voorganger, wat niet het geval is, danwel dat ze wat extra functionaliteit hadden toegevoegd, bijvoorbeeld de optie voor een meer praktische up-down shift, of extra knoppen, waar ook geen sprake van is. Voor gamers die per sé die handbak willen is het een prima stevige en ‘realistische’ accessoire, maar het voelt als een nog kleinere niche binnen een toch-al-niet-zo-grote niche van stuur-eigenaren, en zodoende kan ik er niet heel warm van worden.

Wat kanttekeningen terzijde, de G29 is even zo ‘kicke’ als dat hij goed in elkaar is gezet. De vergelijking met de goedkopere sets die wij hier en daar hebben ervaren maakt de meerprijs duidelijk zichtbaar, en kijken we naar de meer ‘pro’ sets zien we dat de prijzen al snel oplopen en dat 299 euro daar nog aardig ‘instap’ is. Het blijft een aardig potje geld, maar daarvoor krijg je een oersolide stuur, oersolide pedalen, een top afwerking met echt leder, een knappe force feedback beleving, en een product wat je in de gehele race ervaring geen moment in de steek laat. Het lijkt mij zodoende een heerlijk stuur voor fanatieke all-round gamers die geen genoegen nemen met toetsenbord of controller racing (zoals onszelf), of de opkomende semi-pro die een stukje kwaliteit in huis wil halen zonder direct extreem in de buidel te tasten. Na de introductie van de GTX-1000 serie GPU’s en de komst van dit stuur kan ik niet ontkennen dat de Oculus Rift of HTC Vive weer wat serieuzer overwogen wordt, kan mij namelijk aardig inbeelden dat een dergelijks stuur plus VR plus een bijpassende PlaySeat een unieke beleving zal zijn.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”312012″ numshops=”5″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.