Alle drie de muizen voelen in de praktijk als typisch gemiddeld degelijke Logitech muizen aan, en gezien de mate waarin dergelijke Logitech muizen in de markt te vinden zijn zullen de meeste ‘muizers’ wat vorm of voelkwaliteit niet voor verrassingen komen te staan. De M720 legt het wel af tegen bijvoorbeeld de MX Master die een flink hogere adviesprijs draagt, maar in de praktijk momenteel niet gek veel duurder is. De Master heeft echter wel een andere knoppen indeling, is groter, en zal van tijd tot tijd met de kabel opgeladen moeten worden, maar los van het feit dat de bron-switch knop onderin zit (dus als je heel veel en snel moet switchen wellicht niet handig) biedt die muis ook veel van hetzelfde. Overigens zien we vaker dat Logitech producten op termijn een stuk onder de adviesprijs komen, maar het is altijd maar de vraag wanneer en hoe vee. Desondanks heeft Logitech dus, net als in andere segmenten overigens, best wat overlap tussen hun verschillende modellen met als voordeel dat het aanbod van niet-game muizen van concurrenten feitelijk extreem bedroevend is. Vergeleken met goedkopere alternatieven zit de meerwaarde van de M720 uiteraard in de vele ingebouwde verbindingsopties, waardoor ik hier momenteel met één pc zowel mijn laptop als HTPC kan bedienen, en als derde optie de touch All-in-one van de kleine waar ik af en toe even de muis voor gebruik. Niet onbelangrijk: die switch gaat feitelijk zonder vertraging, iets wat in onze situatie het aantal muizen in de huiskamer al reduceert van twee naar één, en dan is ‘winst’ snel gevonden. Inmiddels enkele weken in gebruik is de verbinding nimmer een issue geweest, niet bij het schakelen, maar eveneens niet over enkele meters afstand te functioneren; de M720 doet dus simpelweg wat je verwacht. Slim is ook dat je de switch knop in eerste instantie een keer extra moet klikken voordat hij door je apparaten loopt, want dit voorkomt dat een incidentele misclick gevolgen heeft. Wel moet je rekening houden met het feit dat je slechts één ontvanger erbij krijgt, dus je 2e en 3e apparaat moet –of- Bluetooth ondersteunen (nu doen de meeste laptops dat wel), of zal je een extra receiver erbij moet kopen. Hoewel nieuw prijzig met een tientje of twee, fors gezien hij bij sommige muizen van dat bedrag zit inbegrepen, zijn ze voor 5-10 euro ook tweede hands of uit China te bestellen. (Of zoals in mijn geval, de receiver gebruiken van een oude Logitech muis die vreemd genoeg niet bleek te kunnen zwemmen).

Even tussendoor: De muizen in de praktijk, in dit geval in een dameshand (17,5cm palm->top middelvinger). De M720 kan redelijk standaard palm vastgehouden worden voor niet te grote handen, of alternatief ook prima in de claw- of fingertip grip. De M330 merk je dat die zelfs bij kleinere handen al dat een volledige palm niet echt lukt, en je ofwel wilt claw’en, ofwel zoals je op de M280 foto ziet de muis iets uit de palm naar voren schuift.






Van de M220 Silent en M330 Silent Plus focussen we in het praktijk onderdeel uiteraard op de stilte, want beide muizen zijn tenslotte gebaseerd op bestaande en erg bekende modellen die wel een typische hoorbare klik hebben: respectievelijk de M185 en de M280. En los van het stille element zijn deze twee modellen gewoon Logitech muizen zoals vele, vele anderen. Ik zou echter liegen als ik zou zeggen dat ik niet wat twijfels had bij de aankondiging van een stille muis, maar de kliks van de M220 en M330 zijn werkelijk fluisterstil, grofweg even ‘luid’ als je zachtjes je vinger op een zachte muismat tapt, en stil genoeg dat je door de telefoon niet aan iemand kan laten horen hoe stil je muis is. Als (ooit) semi fanatieke shooter speler merk je wel dat de feedback van deze stille switches iets anders is, iets zachter. Voor kantoorwerk niet zo spannend, maar voor gamen is het zeker even wennen dat je je typische feedback mist. Hoewel je je af kan vragen wat de meerwaarde is van een stille klik, zeker in een actief-techie huis zal je gewend zijn aan veel geklik of mechanisch toetsenbord getik, maar de feedback van enkele end-users die ik deze gimmick (beetje oneerbiedig, maar zo werken mensen) liet zien was bijzonder positief. Toegegeven, bij de vrouwelijke end-users speelde het ook een rol dat hij in een leuk kleurtje kwam, want zo’n rood geval valt natuurlijk op, bijgeluiden of niet. Anderzijds kan ik mij ook voorstellen dat in een kantooromgeving met veel systemen op korte afstand het wegnemen van klik-gespam best prettig kan zijn. Voor de goede orde: de vliegwielstand voor het scrollwiel ontbreekt op deze twee.

Interesse in de Logitech M220? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”363604″ numshops=”3″]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.