Gebruik van de Strike M begint met de installatie. Gezien dit een Bluetooth toetsenbord is zal je dus Bluetooth in je machine moeten hebben. Laptops hebben dit vaak standaard, desktops aan de andere kant niet. Een losse adapter is in dat geval nodig. Verbinding maken met je telefoon is in elk geval zo eenvoudig als naar Instellingen->Bluetooth gaan, Bluetooth aanzetten, en de Strike M in het lijstje aanklikken.

Vervolgens kan je op het toetsenbord zelf tussen maximaal 4 gelijktijdig geïnstalleerde apparaten switchen. Mijn eerste gedachte was “wat moet je er mee”, maar als iemand met een sterke aversie tegen berichten typen op mijn telefoon kwam het nut al snel naar voren: Strike M aan de HTPC hangen en die bedienen vanaf de bank, als vervolgens een sms of whatsapp binnen komt, knop indrukken, en de Strike M gebruiken om te tikken. Een nog logischer doeleinde is uiteraard een Android-TV-stick, of Android Media speler, waarbij je dit bord kan gebruiken om ook een beetje te gamen op je PC. Hou er dan wel rekening mee dat je het bord ergens meer legt, want voor op je schoot is hij toch aan de smalle kant.


Het typen zelf mag dan wel handiger zijn dan op een touchscreen (Zelfs een semi-tablet formaat telefoon), maar de kleine afmetingen geven de Strike M een indeling waar je even aan moet wennen. De kleine toetsen zitten nog dichter op elkaar dan bijvoorbeeld bij een Netbook het geval is, dus om er je memoires op te schrijven zal hij de eerste weken niet ideaal zijn. De toetsaanslag zelf is overigens wel erg prettig, en een stuk zwaarder (in positieve zin) en steviger dan ik had verwacht. Zo is de aanslag zwaarder dan een Cherry MX Brown aanslag, maar tevens ook vrij snel met een activeringsdiepte van ca 2mm. Een beetje priegelen en wennen aan de afmeting dus, maar geen bezwaar tegen het gevoel nadat je een beetje bent gewend.




De Strike M naast de OnePlus One

Op de productpagina van de Strike M wordt weinig aandacht besteed aan het ingebouwde muisje, welke in mijn ervaring eigenlijk best aardig functioneerde. Een game-muis zal hij nooit vervangen, maar vanuit een HTPC perspectief is een extra muis in elk geval direct overbodig geworden, en is de Strike M een degelijke vervanger van een afstandsbediening. Zo veel groter dan een afstandsbediening is hij tenslotte ook niet. Wel zet ik vraagtekens bij de plaatsing er van, want rechts boven voelt niet intuïtief bij langduriger gebruik, en maakt hem vooral een handige feature voor af en toe gebruik. Uiteraard werkt dit muisje ook in Android keurig, waarbij je een muispointer over het scherm ziet bewegen alsof het Windows (e.a.) is. Een echt ideale oplossing voor gamen is het m.i. niet, want nauwkeurig Angry Birds proberen te spelen valt (althans in mijn beperkte ervaring) toch een beetje tegen. Voor echt “gamen” op je HTPC of Android-TV-geval zal een “echte” muis toch wel een handige toevoeging zijn.

En uiteraard ook niet onbelangrijk voor de praktijk: Backlight! Indruk maken doet de MadCatz Strike M zeker. MadCatz claimt overigens een batterijduur van 45 uur, al zal backlight daar een flinke hap uit nemen. Hoewel ik dit niet uitvoerig heb kunnen testen (dit vereist dat het toetsenbord ook echt al die uren intensief gebruikt wordt om daar een conclusie over te trekken) heb ik hem in elk geval enkele dagen aan kunnen hebben en redelijk actief kunnen gebruiken zonder dat de batterij opgeladen hoefde te worden. Zelfs als ze slechts de helft van de geclaimde tijd halen kan je er toch goed mee uit de voeten.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.