MSI GeForce RTX 3090 Gaming X Trio review


Ik zal jullie niet blijven vervelen met informatie over de RTX 3090 en hoe die zich verhoudt tot de RTX 3080. Wil je meer weten over de precieze prestaties van de chips en alle nieuwe features, check dan onze reviews over de RTX 3080 of de RTX 3090.

De vraag van vandaag is eenvoudiger: hoe goed is MSI’s Gaming X Trio koeler op een RTX 3090. Dat ‘ie groot, dik en RGB-rijk is was natuurlijk te verwachten, maar krijgt hij zo’n chip ook een beetje stil?

Over de prijzen kan ik vooralsnog helaas niet veel zeggen, die zijn door de tekorten overal een zooitje. Maar een meerprijs van 100 euro boven een instap model lijkt mij te verwachten.

Liever een video? Astublieft:


MSI Gaming X Trio


Mocht je nog niet bekend zijn met de Gaming X Trio kaarten: het zijn kneitergrote dingen. 33,5 centimeter lang, 14 centimeter diep, en bijna 3 slots dik. Geen ITX case schatje dus, maar vooral één voor een lekker dikke case met waterkoeling, waar je niet met een knullig GPUtje wilt zitten die de ruimte niet vult.
Bij dat gevoel past de RGB vermoedelijk ook wel, iets waar de MSI meer van heeft het Gigabyte model in de grafieken verderop. Die is uiteraard te matchen met je andere MSI hardware, of uit te schakelen. Ook is het backplate nu van metaal. Ik vond het “Graphene” of de graphene-plastic compound, echt geen issue, maar dit is wel chiquer.


MSI kiest bewust voor looks, en verder een beperkte featureset. Naast de fan-stop modus zit er weinig extra’s op. Geen dual bios, geen extra fan- of rgb headers, en geen extra HDMI 2.1 poort zoals bij de twee concurrentjes. Zaken die de meesten niet zullen missen, maar wel het vermelden waard.

Prestaties


MSI legt de nadruk dus vooral op de prestaties. En die zijn, even in de veronderstelling dat je heel graag een onhoorbare videokaart hebt, heel erg goed. De temperaturen blijven keurig onder controle, maar zijn wel iets hoger dan op de Gigabyte en zijn beide bios settings.Mocht je je afvragen waarom we de laatste reviews niet echt op de snelheid in gaan: dat ontloopt elkaar namelijk weinig. We zien wel wat boost clock verschillen, maar in scores zitten alle kaarten binnen ca 2% van elkaar, bij de 3090’s zelfs binnen 1%. En dat zijn verschillen die je normaliter tussen twee samples van één model ook aan gaat treffen. Het is daarom vooralsnog veel te vroeg om te suggereren dat het ene merk sneller is dan de ander. Zouden we dat doen, dan zitten we volgend jaar met allemaal golden samples met top boost speeds. No thanks. Kortom, deze informatie zegt dus niet gek veel:Stellen we de modellen in op 40 dBA op 50 centimter, dat vinden wij een mooie maximale geluidsproductie tijdens het gamen, dan slaat MSI een gaatje met de iets kleinere Gigabyte. MSI heeft dus de nipt efficiëntere koeler.Inmiddels heeft MSI overigens een extra-cool bios vrijgegeven, waarmee je dus kan kiezen voor een koelere-maar-luidere modus. Die zullen we binnenkort nog eens door de test halen, maar aan de hand van de 40dBA resultaten kunnen we wel aardig schatten waar die gaat komen: een stuk koeler, en vermoedelijk nog altijd verre van luid. Het is fijn dat ze dit doen op basis van feedback, maar je VBIOS flashen is natuurlijk niet zonder risico, dus bonuspunten scoren ze er niet mee: je kan tenslotte ook gewoon zelf een iets aggressiever fan profiel instellen in iets als afterburner.Conclusie


MSI zet met de Gaming X Trio een redelijke recht-toe-recht-aan kaart neer. Hij is groot, hij is dik, hij heeft een berg RGB, en een lekkere efficiënte koeler die ook het geheugen en de VRMs niet ongekoeld laat. En de standaard super-stille (doch iets warmere) werking zal vooral voor de pro doelgroep die een RTX 3090 overweegt fijn zijn.

Wat MSI links laat liggen zijn extratjes. Geen dual bios, geen extra HDMI 2.1 poort of geen extra headertjes. Zaken die niet iedereen zal missen, en als dat helpt de prijs scherp te houden zullen de meeste kopers daar niet wakker van liggen. Toch denk ik dat het geen kwaad kan als MSI één feature bij Gigabyte afkijkt, want een extra jaar garantie op je videokaart van ca 1600 euro is toch wel een krachtig extratje, zeker als je je bedenkt dat je tussen de drie grote namen eigenlijk geen slechte keuze lijkt te kunnen maken.

Tot die tijd denkt MSI te kunnen teren op de dikke looks, de uitstekende efficiëntie van de koeler, en vooral de ultieme stilte direct uit de doos. En ik heb een flauw vermoeden dat dat voor de liefhebbers van dit design meer dan genoeg zal zijn:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.