De Nvidia GTX 1050 en GTX 1050Ti doen wat latere GPU’s van een verse generatie veelal goed doen: gaatjes vullen. In dit geval het grote gat in de sub-200 euro GPU markt waar tot dusver de conclusie eigenlijk was dat je toch beter die 200 euro en change kan uitgeven als je meer wilt dan enkel lichte / moba / e-sports titles. Eigenlijk is die situatie met deze kaarten nog niet echt veranderd, want ook deze twee komen af en toe toch net wat tekort voor AAA titles zelfs op 1080p; ja de meeste (ook zware) games komen echt uitstekend voor de dag, maar soms hebben ze het duidelijk moeite tot aan enkele games die helemaal niet draaien vanwege slechte ports of optimalisatie, en van overcapaciteit is zeker geen sprake. Wat dat betreft behouden de RX 470 4GB en de GTX 1060 3GB duidelijk bestaansrecht als betaalbare 1080p allrounders. Dit zijn dus kaarten voor mensen die vooral e-sports titles willen spelen zoals Overwatch, MOBA games, en wellicht af en toe wat AAA games met de wetenschap dat er ook af en toe wat games zullen zijn die simpelweg niet goed draaien. Hoewel je je af kan vragen of een AMD RX 460 eigenlijk al niet genoeg is ligt het voor de hand dat de GTX 1050 niet veel meer zal gaan kosten, terwijl deze toch consequent sneller is en daarbij ook weer een stuk zuiniger. Aan de andere kant: eerst straatprijzen zien, dan geloven, maar de potentie om –de- instapper te zijn is er duidelijk.

Dat MSI er weer wat moois van heeft gemaakt begint deze generatie redelijk vanzelfsprekend te worden. Geen backplate uiteraard, en de koeler heeft iets langer in de droger gezeten dan bij de GTX 1060 en hoger, maar het is een lekker ding om te zien en het is nog altijd onmiskenbaar een ‘echte’ GPU. Hij is onhoorbaar stil onder alle omstandigheden (met stilstaande fans als leuke extra), en is ook nog voorzien van wat LED actie voor builds met een venster. De standaard overclock is zeker welkom in deze kaarten, al moeten we ook hier afwachten of de straatprijzen wel binnen perken blijven; als de meerprijs voor een chiquere uitvoering van bijvoorbeeld een GTX 1050 Ti in de buurt van RX 470 of GTX 1060 3GB prijzen gaat komen dan wordt het al snel een matige aankoop, tenzij je heel oppervlakkig bent en meer geeft om de uitstraling dan de prestaties natuurlijk. Droog bekeken echter: veel meer kan je niet wensen wat features in dit segment. Enige vraagteken zet ik bij de 6pin PCIe connector die MSI op beide kaarten heeft geplaatst terwijl Nvidia uitgaat van extra-stroom-loze modellen en de verbruiksmetingen ook niet wijzen op een noodzaak, ook niet met overclock. Ik zal niet beweren dat MSI engineers niet weten wat ze doen, er zal vast een goede reden voor zijn, maar als soms toch droge Hollander ook bewust van de invloed van PR elementen in gaming producten (GTX 640 -4GB- GDDR3 anyone?). Voor de gemiddelde nieuwe budget game-pc zal het geen issue zijn, sterker nog zullen de iets forser-dan-nodige afmetingen juist helpen, maar zij die op zoek gaan om hun oude pc’tje zonder PCIe aansluiting (en veelal beperkt ruimte) van een moderne GPU te voorzien zullen verder moeten kijken dan deze MSI Gaming X modellen. Die rol die voorheen door de GTX 750 Ti werd vervuld kan dus absoluut worden overgenomen door deze –veel- snellere chips, maar dan niet in de Gaming X uitvoering.

Ik kan wel adviseren ‘koop maar een GTX 1060 want die is beter en je kan moeiteloos alles spelen’, maar zo werkt de wereld voor veel mensen niet en de forums staan vol met mensen die niet verder komen dan 100 of 150 euro. De realiteit is echter dat totdat je in de buurt van die 210-230 euro voor een GPU komt je altijd een beetje zal moeten behelpen, en het beste advies voor gamers met strak budget is dan ook om echt hun best te doen zo veel mogelijk budget te vinden voor hun grafische kaart; skip desnoods één game aanschaf en leg het bij je GPU waardoor je er langer plezier van hebt. Vanuit die optiek is er duidelijk bestaansrecht voor beide chipsets voor die mensen die ongeacht inzet niet verder komen dan wat deze GTX 1050 en GTX 1050 Ti vermoedelijk zullen kosten wanneer zij de komende dagen de Nederlandse markt bereiken, en zij zullen daar natuurlijk ook echt wel een stevig potje mee kunnen gamen, ook als straks spontaan een nieuwe World of Nogwat game of andere grote e-sport hit uitkomt. Gebaseerd op de adviesprijzen lijkt het gat naar boven ook nog groot genoeg om een iets chiquere versie zoals deze MSI Gaming X te verantwoorden alvorens je de stap naar een RX 470 of GTX 1060 maakt, dus als de fabrikanten een beetje opletten op de markt moet het goed komen met hun mini paradepaardjes. We hebben fabrikanten echter ook door zien slaan met de meerprijzen voor luxere versies van betaalbare kaarten, dus net als bij eerdere pre-markt-release reviews zal het dus toch een klein beetje afwachten worden hoe het uit gaat pakken.

Oftewel niet de meest spannende, maar wel mooie uitvoeringen van de twee logisch en praktisch gepositioneerde nieuwe paardjes uit de Nvidia stal.


Onder voorbehoud van concurrerende prijzen ten opzichte van de RX 470 voor de MSI GTX 1050 Ti Gaming X, en van de Ti voor de non-Ti: een smart-buy award.

Interesse in de MSI GTX 1050 Ti Gaming X? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”369869″ numshops=”5″]

Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.