Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft Energy Logger 4000. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een backlit USB toetsenbord, een USB muis, en een USB Headset. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje, en op deze manier hoop ik het verbruik van een gangbaar systeem te tonen. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van wat een geschikte voeding voor een systeem in combinatie met deze GPU kan zijn (althans op gebied van vermogen).

Het verbruik is gemeten bij 3 activiteiten:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 5 minuten in idle (Dus niet de slaapstand, vergelijkbaar met een beetje mailen of in word/excel werken).
– Het gemiddelde verbruik gedurende de gehele Thief benchmark op Very High op 1080p (Gamen).
– Het gemiddelde gebruik gedurende 5 minuten OCCT GPU Stresstest (Vergelijkbaar met Furmark). Let op: Dergelijke benchmarks geven een extreme belasting op de grafische kaart die niet representatief is voor normaal gebruik, maar is wel interessant om te kijken wat een GPU nu daadwerkelijk zou kunnen trekken. Het interessante aan deze OCCT GPU Stresstest is dat de CPU in idle blijft, en dat wij zo dus een redelijke indicatie krijgen van het maximale verbruik van enkel de GPU.

De resultaten:


Vorige Maxwell kaarten van Nvidia deden bijzonder goede zaken op het gebied van verbruik. Er was een tijd dat je opmerkingen over het verbruik van je grafische kaart lachend verwierp, maar we leven nu in een heel andere tijd. Niet langer zijn mensen trots als hun auto groter of sneller is dan die van de buurman, maar wordt er gepatst met hoe zuinig de nieuwe vierwieler wel niet is. Die verschuiving zien we ook in grafische kaarten land, want prijs per watt wordt zwaar gewogen, en elke liefhebber weet dat minder warmte in je behuizing goed is voor je totale systeem.

Enfin, De MSI GTX 970 en GTX 980 maakten ijzersterke indrukken. De MSI GTX 980 Ti is gebaseerd op dezelfde architectuur, maar de chip is wel een flink stuk groter, en een grotere chip heeft meer honger! Als gevolg zien we dat ook het verbruik een flink stuk is toegenomen vergeleken met die andere twee kaarten. Nog opvallender: het verschil in de Thief benchmark met de AMD Fury X is praktisch te verwaarlozen, terwijl AMD de laatste jaren de reputatie had opgebouwd als warmtemonsters. Hoewel het verschil met de GTX 970 en 980 absoluut fors is tijdens gaming moeten we echter niet vergeten dat daar beestachtige prestaties tegenover staan.

Cruciaal is dat het idle verbruik bescheiden blijft bij moderne kaarten, en dat doet het ook. Een minimale toename boven de GTX 970 en GTX 980 wat gezien het formaat van de chip weer niet vreemd is, maar een dergelijk verschil zal je op je energierekening niet herkennen.

Hoewel het advies van MSI is om een 600W voeding te gebruiken is de hoogst gemeten belasting gedurende de hele test periode 410W geweest. In principe is het dus prima mogelijk met een degelijke 450W voeding een i7 / GTX 980 Ti systeem te voeden. Hou daarbij echter wel rekening met het feit dat overklokken het gebruik fors doet toenamen. Mocht je de processor en GPU iets op de staart willen trappen is een 550W geen slecht uitgangspunt, en als je serieus de grens op wil zoeken is een 600-650W model nog best te verantwoorden. Als je toch al dik 700 euro aan een grafische kaart uit geeft maken die paar tientjes toch ook weinig uit nietwaar?

En na wat grafiekjes mag een beetje kleur ook wel, nog enkele shots van de MSI GTX 980 Ti in de praktijk:




Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.