Mij wordt wel eens verweten dat ik iets te veel van de nuance ben, en ook bij MU-MIMO lijkt dat een onvermijdelijk of noodzakelijk kwaad. Niet zo zeer dat de techniek nog niet bewezen kan worden of dat het echt te ver in de toekomst ligt, in tegendeel, maar eerder vanwege de huidige meerprijs van de investeringen in je netwerk en het feit dat je lang niet voor alle gebruiksdoelen gaat profiteren. Kort door de bocht stellen dat MU-MIMO best tof is leidt dan onvermijdelijk tot een boos berichtje van iemand die baalt dat zijn wifi niet sneller is geworden. Kijken we naar de MU-MIMO oplossing van vandaag, de Linksys EA8500 router dan zien we daar in de basis een hele krachtige router met de nieuwste Qualcomm chip die zowel uitstekende LAN, WiFi als USB prestaties geeft, en tevens zelfs met een absurde praktijk ‘load’ test rustig door blijft tuffen, maar het blijft wel een router van 250 eurotjes waar je deels betaald voor een techniek die niet zo maar in alle situaties daadwerkelijk voordeel gaan geven. Dat laatste kan je een fabrikant uiteraard lastig kwalijk nemen, maar het feit dat DFS niet ondersteund wordt en slechts vier kanalen op de 5 GHz band beschikbaar zijn wel; dat zou echt niet mogen in deze prijsklasse en is dan ook de voornaamste reden van puntenaftrek. Hoewel het mogelijk is dat dit via een firmware update wordt toegevoegd, of dat je dit met alternatieve (OpenWRT) firmware kan oplossen, is het vooralsnog geen onderdeel van de updates vanuit Linksys zelf.

MU-MIMO toont dat je totale netto bandbreedte op je draadloze netwerk omhoog gaat mits je met meerdere apparaten tegelijk daadwerkelijk noemenswaardig bandbreedte gaat gebruiken, en dat de gelijktijdig gebruikte apparaten vervolgens ook praktisch bruikbare prestaties geven, zelfs met slechts één MU-MIMO client. Vooral in het ’meerdere apparaten tegelijk’ ligt de uitdaging voor de eventuele MU-MIMO router koper, maar ook in de definitie van ‘noemenswaardig bandbreedte’ zit voer om over na te denken. Wil je pure snelheid voor één draadloos apparaat, dan voegt MU-MIMO echt niets toe. Verwacht je wel met meerdere apparaten gelijktijdig noemenswaardig netwerkverkeer te genereren zal je vervolgens ook nog minimaal één MU-MIMO client moeten hebben, anders heeft het ook geen zin. De eerste clients zijn er inmiddels wel, en als je zelf zo’n dikke MSI GT72S 6QE hebt dan is een dergelijke router ook zeker een mooie toevoeging om te zorgen dat je geen last hebt van familieleden, maar MU-MIMO clients zijn vooralsnog eerder uitzondering dan regel.

Dat brengt ons ook naar de vraag of het verstandig is nu al in een router te investeren, of toch nog even te wachten? Zo heeft Linksys inmiddels een MU-MIMO AC1900 (EA7500) router uitgebracht voor een zachtere 179 euro, waar je dan een 3×3 oplossing hebt in plaats van 4×4 (oftewel drie single-antenna MU-MIMO clients tegelijk kan bedienen), maar wel voor 70 euro minder. Alsnog aardig geld voor een router, maar dan wel MU-MIMO als bonus feature bovenop een router die verder concurrerend zou moeten zijn met de huidige (niet MU-MIMO) populaire modellen zoals de R7000 van Netgear of een AC86U van Asus, al zullen ook zijn de MU-MIMO trein de komende tijd vermoedelijk niet missen met nieuwe modellen. Zoals vaker lijkt het antwoord dat als je niet direct iets nodig hebt wachten geen slecht idee is, maar als je vandaag een goede router zoekt dat je toch prima keuzes tot je beschikking hebt.

Maar MU-MIMO werkt, het is mooi, maar dus wel in de veronderstelling dat je aan de voorwaarden voldoet. Oftewel een review is leuk maar neemt niet weg dat je als koper goed moet nadenken wat zinvol voor jou is. Toch ben ik voldoende overtuigd van wat de combinatie Linksys EA8500 en Killer 1535 mij heeft laten zien en wat MU-MIMO de komende tijd zal betekenen. Ik weet zeker dat menig TU student zich al in zijn handjes zal wrijven dat de nieuwe router in het studentenhuis er voor gaat zorgen dat iedereen een beetje deftig kan downloaden/gamen/youtuben (of andere vormen van filmpjes streamen, ik weet niet precies wat studenten precies doen op hun kamer). Ook de early adopters, eigenaren van MU-MIMO clients en de echt fanatieke thuisgebruiker die daadwerkelijk met twee+ devices het wifi netwerk vol trekt zullen de meerprijs voor lief nemen, maar het blijven bescheiden niches.

Als afsluiting keren we terug naar de producten: De Killer 1535 is echt bloedje snel en als je een m.2 network chip capable machine hebt is het een leuke upgrade om te overwegen (en biedt dus de MU-MIMO ondersteuning waar we hopelijk meer van gaan zien). De EA8500 is een hele capabele en knappe router die niet buigt onder belasting en op alle fronten uitstekende prestaties neer zet en verder nog complimentjes verdient voor een vanzelfsprekendes en prettige interface, maar die net als andere 200 euro+ routers geen eenvoudige taak heeft te overtuigen van de meerwaarde voor de massa. Ik ga nu even terug naar die dikke MSI laptop om de “netwerkprestaties nog wat verder te testen” *ahem*.


De Linksys EA8500 mag met de ‘seal of approval’ naar huis.



Mijn dank aan Alternate en MSI om het MU-MIMO testen mogelijk te maken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.