Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.

Het systeem in idle:


Tja, bij lage load zoals kantoorwerk of wat browsen zullen deze koelers een dikke i7 ook prima koel houden. Laten we wat interessanters bekijken: load op 3.9GHz (Stock).


Dat ze (zonder extra fan) met een kleine marge onderaan deze grafieken staan is niet heel verbazingwekkend: het zijn met een ruime afstand de kleinste koelers in de test, dus dat houdt in dat er aanzienlijk minder oppervlak aan koelvinnen is. Toch vind ik het verschil met de grotere tower koelers nog wel te overzien, en zien we duidelijk dat zelfs een niet overklokte i7-4770k ruim voldoende koel blijft onder een zware load. Zeker wanneer je niet constant op dergelijke syntethische load zit te werken een prettige wetenschap. In dual fan modus zien we dat ze opvallend dicht op de grotere modellen zitten. Ook kunnen we hieruit concluderen dat een i3 of een i5 zonder overklok sowieso weinig uitdaging zal vormen voor deze compacte koelertjes.


Overklok temperaturen blijven ook nog binnen de marges, maar als je dat in de praktijk wil gaan brengen zal je moeten zorgen voor voldoende airflow in je behuizing. Matige airflow in je behuizing kan eenvoudig 10 graden Celcius extra tot gevolg hebben, in welk geval ze de kritieke 90 C zullen passeren. We zien hier ook dat de dual fan oplossingen het beginnen af te leggen tegen de grotere koelers, een indicatie dat een beetje extra airflow geen vervanger is voor meer heatpipes en vooral ook een groter koeloppervlak.

Onderling is de NH-U9S een tikkeltje koeler dan de D9L. Hoewel beide producten onhoorbaar zijn op lage toeren is de NH-U9S gevoelsmatig net iets stiller op 100%, vermoedelijk door de push-positie van de ventilator ten opzichte van de koelvinnen want de ventilatoren zijn verder exact gelijk. Wat we hier uit op kunnen maken is hetzelfde als wat we kunnen zien in de vergelijking met de grotere towers: Als je ruimte hebt voor een grotere koeler, maak daar dan gebruik van.

Net als bij de NH-U12S en de NH-U14S is de dual-fan modus normaliter niet heel interessant. Het maakt het totaalplaatje aanzienlijk duurder, en je wint er slechts enkele graden bij terwijl je ook nog een beetje extra geluid terug krijgt. Een extra ventilator is enkel een overweging als je die paar graden winst echt kan gebruiken en je simpelweg geen ruimte hebt voor een grotere koeler zoals de NH-U12S, of je moet wel heel erg weg zijn van deze kleine torentjes.

Wat deze koelers, net als andere Noctua’s overigens, echt interessant maakt is de geluidsproductie. Pas bij ca 50% PWM, of wanneer je ventilator de ca 1000 RPM passeert zal je ze pas kunnen waarnemen op korte afstand, en op de ca 1550 RPM waar de LNA de ventilator limiteerd zal je op een praktische afstand (Denk ~1 meter, in een behuizing) nauwelijks tot niets horen. Op de volle 2000 RPM is de ventilator wel aanwezig, maar dat is gezien de stevige airflow op die snelheid niet heel verbazingwekkend. Het is ook vooral de airflow die je hoort uiteraard, geen tik-geluiden, motor-brom, of iets wat aanloopt. Maar voor alle duidelijkheid, op lage toeren kan je hier een onhoorbaar systeem mee maken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.