NZXT H500 Overwatch en ‘Special Edition” opinie


Ik weet al wat je denkt: “Weer een NZXT H500 bij die knakkers van Techtesters?”. En ik geef je geen ongelijk, de H500, of eigenlijk de hele recente H-lineup van NZXT, heeft een bijna onevenredige hoeveelheid aandacht van ons gekregen. Ik kan het echter ook niet helpen dat de H500 gewoon één van de, zo niet dé beste behuizing is op zijn prijspunt. Perfect? Nee, maar hij is degelijk, presteert goed, is fijn om mee te werken, en ziet er in onze optiek in elk geval gewoon heel goed uit. Smaken verschillen, maar ik begrijp wel waarom de S340 de populairste ATX kast was door de jaren heen, en waarom de H500 dat stokje heeft overgenomen.

En als NZXT dan met een special edition aan komt zetten van een game waar wij beide vele uren in hebben zitten (en nog in stoppen!), dan kunnen we toch eigenlijk niet anders dan nog eens een kijkje nemen. Enjoy, the H500 ‘Overwatch’ edition.

Interesse? De H500 Overwatch kan je momenteel bij Megekko.nl vinden voor de scherpste prijs binnen Nederland.


Over “Special Editions”


Ik zal niet weer de hele NZXT H500 bespreken, die kennen jullie inmiddels wel (en zo niet, check dit, dit of dit, of dit.. of … je snapt het al). Maar ik wil nog wel iets verder ingaan op het concept Special Edition, met vooral een stukje mening van mijzelf nu speciale versies van producten meer de standaard lijken te worden.

Dat fans van games graag ‘merch’ in huis halen vereist geen uitleg. Geheel toevallig verwacht ik deze week nog een bestelling van de Blizzard store met daarin het nodige aan Overwatch branded gear. Kostte meer dan die kast kost overigens, maar dat terzijde. En terwijl ik twijfelde (lees: verleden tijd) over de vraag of 75 euro bijbetalen bovenop een H500 voor een verlicht logo, groot logo op de zijkant en een oranje balk binnenin, want dat is daadwerkelijk het enige wat anders is ten opzichte van de 75 euro kostende H500 basisvariant, niet een beetje te veel van het goede is was de vergelijking met (minimaal!) 10-15 euro bijbetalen voor een print op je t-shirt voor mij eigenlijk de doorslag om daar niet langer wakker van te liggen.
Dat je objectief maar weinig tastbaars krijgt voor de meerprijs mag duidelijk zijn, en dat het echt niet zo veel kost om te maken snapt iedereen ook al vind ik de constante vergelijking met de kostprijs van producten tegenwoordig een afgezaagd argument; alle tijd die (betaalde) mensen hier in moeten stoppen om dit voor elkaar te krijgen alleen al. Maar voor exact de SE-meerprijs weet NZXT tenslotte al één van de beste cases op dit moment te maken, te verschepen uit China (I guess?), en bij jou op de mat te krijgen, dus dat we hetzelfde geld voor een logo -ook met lichtje erin- niet weinig vinden mag duidelijk zijn. De niet onbelangrijke vraag of we het NZXT kwalijk kunnen nemen beantwoord ik overigens met een voorzichtige ‘nee’, want ik vermoed dat het gros naar Blizzard gaat en dat deze SE cases niet dermate goed verkopen dat ze er enorm rijk van worden, maar die vraag beïnvloed onze keuze als consument hopelijk niet. Interessant om over na te denken? Sure. Maar onder de streep niet jouw probleem.

Maar los daarvan, is het erg dat iets ogenschijnlijk duur is? Ik vind dat namelijk niet. Je hebt de keuze, fans hebben een extra optie, en wat doe je als je fan bent, de tshirtjes en hoodies al hebt, en net wat anders wil? Dan moeten we toch blij zijn dat een fabrikant zich in wil zetten om wat unieks te doen. Het is een slimme variant van marketing (want wees eerlijk: kijk overal hoe zichtbaar de H500 is en je weet dat ze er genoeg verkopen om het ‘goed’ te doen), maar wel marketing waar de gebruikers ook gewoon blij van worden. We zien tenslotte geen beloftes die niet worden waargemaakt, of wel? Je ziet wat je krijgt, ze leveren wat ze beloven, en niemand wordt voor de gek gehouden.

Hoewel de H500 Overwatch absoluut niet de luxe heeft van de H700 Nuka Cola, dat is kwalitatief echt een klasse (of twee) verder, is 150 euro voor een case toch ook niet echt heel gek als je een Overwatch fan bent? Net als dat 25 euro voor een shirtje, of 50 euro voor een hoodie niet per sé gek is, zelfs als het onderliggende shirtje zonder merk de helft kost, etcetera, ga zo maar door.

Dus ik ga op de subjectieve toer en zeg: als jij dit nou leuk vindt, waarom niet? Waarom moet praktisch elke behuizing op een paar euro afgestraft worden omdat er iets vergelijkbaars is, een lot waar menig H500 concurrent zich overigens in zal herkennen. Als jij hier blij van wordt, of als jij blij wordt welk stukje hardware dan ook dat vet is maar misschien toch niet de ultieme prijs-prestatieverhouding biedt, geniet er dan gewoon lekker van zonder meteen een schuldgevoel te krijgen omdat mensen die er niet om geven (wel terecht!) melden dat het basismodel de 10x betere deal is. Kortom, bij deze zeg ik ‘dank je wel NZXT’ dat liefhebbers van bepaalde games wat unieks kunnen kopen.
Zo, die veer mag NZXT ergens parkeren. Maar we zijn nog niet klaar, want het is altijd onze taak om kritisch te kijken naar wat we gepresenteerd krijgen en complimenten nemen niet weg dat we wel wat kunnen klagen over NZXT en hun product-merch. Koop je een tshirtje met een print die net niet zo helder is als je had gehoopt doet het extra pijn als je al wat meer betaalt om maar iets te noemen. Je geeft meer uit, dus verwacht je toch iets van een warme douche nietwaar? Met dat in het achterhoofd denk ik dat NZXT meer had kunnen doen met de H500 Overwatch editie. Waarom is dat oranje aan de binnenkant niet zo lekker knal oranje als de oh-zo-toffe doos? Waarom zit er niet wat extra’s bij aan de binnenkant van de case. Een logotje, een badge, een figuurtje, een unieke puck zoals bij de Vault Boy case. Gewoon ‘iets’ extra’s, iets waarvan je denkt ‘yes!’. Ik denk zelf dat 150 of 160 euro het verschil niet maakt voor fans, ze geven tenslotte toch al veel meer uit, en dat je ze dan beter kan verwennen met iets meer van een unieke ervaring.

Een ander minpunt zal lastiger aan te pakken zijn, en dat is dat de SE versies wel heel laat na de games komen. Overwatch is al een paar jaar oud, en de case is pas net uit. De PUBG case kwam ook pas nadat PUBG over zijn hoogtepunt heen was, net als de Fallout cases al is Fallout natuurlijk een veel oudere franchise. Zijn er fans die nog altijd interesse hebben? Ongetwijfeld, zat spelers in al die games. Maar ik denk dat voor een groter succes ze eerder op de hype-train moeten springen. Idealiter zouden ze nu een Apex case op de markt brengen. Ik zeg dat in de wetenschap dat productontwikkeling zo simpel niet is uiteraard. Al was het maar dat behuizingen al weken op een boot zitten voordat ze hier arriveren, om over alle nodige afspraken vooraf nog maar te zwijgen.

Dus kudos NZXT voor een tof concept, maar ik hoop dat ze wel alert blijven dat ze blijven zorgen dat hun specials ook echt speciaal voelen.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.