600,450

ProductwebsiteDe situatie dat je een pc gaat bouwen met heel veel rek in het budget komt mij niet vaak genoeg voor, want wanneer die situatie zich voor doet is het gewoon genieten. Voor deze build, waarbij de case review ook vlot zal volgen, waren een aantal heel duidelijke wensen aanwezig, en was de mogelijkheid gelukkig daar om aan de slag te kunnen met high-end producten. Het moest zwaar kunnen overclocken, het moest er indrukwekkend en high-end uit zien, en het moest goed bij elkaar passen. De case keuze was gevallen op de NZXT H630, een flinke case met ruimte voor flink grote radiatoren, dus moest daar natuurlijk een passende koeler bij. Een geheel custom opzet zou dan weer te duur worden, maar de NZXT Kraken X60 met z’n 280mm radiator, RGB LEDs, en goede reputatie leek een geschikt alternatief.

Goedkoper dan een mooie custom setup is één ding, maar echt goedkoop is iets anders. Met een prijs vanaf 130 euro is het zeker geen budget koeler, en is de Kraken ruim duurder dan z’n concurrenten van bijvoorbeeld Corsair of Cooler Master. NZXT lijkt het met de X60 dan ook zeker niet op de prijs te spelen, maar wil met een aantal unieke, en luxe, features je overtuigen dat hij z’n meerprijs waard is. De review van o.a. HWI was echter zo positief dat ik het in elk geval wel aan durfde.

Om zich van de concurrentie te onderscheiden heeft de X60 bijvoorbeeld een ingebouwde fancontroller voor zijn ventilatoren, en ook zelfs voor eventueel 2 extra ventilatoren als je naar een push-pull setup wilt. Verder is de verlichting in elke gewenste kleur in te stellen (Althans, grofweg 65000 kleuren) met de RGB setting in de software. Dat laatste zal de prestaties wellicht niet beinvloeden, maar als je een mooi stukje techniek koopt wil het oog ook wat.

Voor deze test, en toekomstige koelers, heb ik een setup gekocht van een ASRock FM2A88X Extreme 4+ met een AMD Athlon 760k. Een socket FM2 Quadcore met unlocked multiplier. Wellicht niet het grootste heethoofd denkbaar, maar deze set zal zeker representatieve (en relatieve) performance resultaten van verschillende cpu koelers geven die ook goed bruikbaar zijn voor andere setups.

Verder vind ik het wel van belang te vermelden dat ik bewust geen foto’s bewerk of iets dergelijks, het enige wat ik doe is soms wat bijsnijden en verkleinen naar review-maatjes. Dit juist om een realistisch beeld van de producten te geven, waar stock foto’s van veel producten nog wel eens van de realiteit kunnen verschillen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.